Tila on usein vähissä etenkin kaupunkiasunnoissa. Kokeilimme, voiko KEFin pikkuisista Egg-kaiuttimista ja RELin pienimmästä T-Zero-aktiivisubbarista saada tilankäyttöön nähden tasokasta ääntä.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistajat
Julkaistu AVPlus-lehdessä 1/2018.

KEFin Egg-kaiuttimet ja RELin T-Zero-subwoofer ovat tuotekategorioidensa pienimmästä päästä. Se on hyvä uutinen tilankäytön kannalta, mutta pieni koko harvoin lupaa kovin tukevaa äänentoistoa.
Sympaattiset ja kompaktit KEF Egg -kaiuttimet on helppo kuvitella työpöydälle. Siihen vihjaa myös aavistuksen ylöspäin suunnattu rakenne. Kaiuttimista oikeanpuoleinen on aktiivinen. Sen jalustassa sijaitsee virtanäppäin, äänenvoimakkuusnapit ja painike sisääntulon valitsemiseksi. Samaiseen jalustaan on saatu mahdutettua myös 50-wattinen d-luokan vahvistin. Värivaihtoehdot ovat valkoinen, kiiltomusta ja metallinsininen.
Kaiuttimissa on KEFin tavaramerkiksi muodostuneet Uni-Q-elementit. Ne ovat koaksiaaliset, eli basso–keskiäänielementin keskelle on sijoitettu diskanttielementti. Tehokkaan magneetin avulla diskantti on saatu mahdutettua tavallista kompaktimpaan kokoon. Elementtien akustinen keskipiste on sama, jolloin ääni heijastuu kuulijaa kohti yhdestä pisteestä.
Langaton toisto sujuu aptx-koodekilla varustetulla bluetooth-yhteydellä. Yhdistetty 3,5 millimetrin miniplugi- ja optinen liitäntä on jostain syystä sijoitettu muista poikkeavasti kannen alle kaiuttimen sivuun. Muut liitännät ovat takana. Mini-usb-sisääntulon kautta Eggeille pystyy syöttämään 24-bittistä ja 96-kilohertsistä äänisignaalia ja kaiuttimet voi määrittää ulkoiseksi äänikortiksi.
Sisääntuloliitäntöjen lisäksi löytyy subwoofer-lähtö sekä lähtö kakkoskaiuttimelle. Televisiokäytössä kannattaa huomioida, että kaiuttimien välijohto on lyhyehkö. Ainakin 65-tuumaisen television sivuille asennettaessa johto loppui nipin napin kesken.
Kaiuttimien mukana tulee pikkuinen ja mukavasti käteen sopiva kaukosäädin. Siitä löytyy virtanäppäimen lisäksi toistolähteiden valintanappi, äänenvoimakkuuden säätimet, mykistysnäppäin sekä toistonäppäimet. Toistolähdenäppäintä pitkään painamalla kaiuttimet saa bluetooth-parinmuodostustilaan.


REL T-Zero

Jos Egg-kaiuttimet on helppo kuvitella työpöydälle, niin RELin T-Zero-subbari puolestaan sujahtaa luontevasti sen alle. Vaikka hinta ei ole hirmuinen, niin viimeistelyyn on panostettu. Kotelo on päällystetty viisikerroksisella pianolakalla. Kuution muotoinen subbari ei tarjoa muotoilullisesti mitään mullistavaa, mutta se on helppo sovittaa sisustukseen. Värivaihtoehdot ovat pianomusta ja pianovalkoinen.
Kotelo on suljettu, joten lisäulottuvuutta ei ole tavoiteltu refleksikoteloinnilla. Taajuusalueen luvataan yltävän 38 hertsiin -6 desibelin vaimenemalla. Se ei ole subbariksi kovin matala taajuus mutta laajentaa bassotoistoa tavallisimpiin työpöytä- tai hyllykaiuttimiin verrattuna. D-luokan vahvistimen tehoksi ilmoitetaan 100 wattia. Pohjassa on lattian kautta heijastava 165 millimetrin elementti laajalla liikepoikkeamalla, mikä kompensoi pientä kokoa.
Kytkentämahdollisuudet ovat monipuoliset, sillä linjatulojen lisäksi kaiuttimessa on speakon-liitännät kaiutintasoiselle signaalille sekä lfe-sisääntulot. Mukana on lisäksi porrastetut äänenvoimakkuuden säätimet huomaavaisesti erikseen linjatasoiselle ja lfe-tulolle. Näin subbarin voi kytkeä yhtä aikaa kotiteatterivahvistimeen ja musiikkilaitteistoon sekä määritellä erilliset säädöt musiikille ja elokuville.
Vaiheenkääntökytkin löytyy myös, ja siinä on vaihtoehtoina nolla ja 180 astetta.
Jakotaajuuden pystyy säätämään 30:n ja 120 hertsin väliltä. KEF:ien kanssa sopivin asento tuntui olevan noin 75 hertsin tuntumassa.

REL T-Zero -aktiivisubwooferissa on mukavasti liitäntä- ja säätömahdollisuuksia.

Äänenlaatu

Meillä ei ollut etukäteen käsitystä, sopivatko KEFin kaiuttimet yhteen RELin subbarin kanssa. Kuunnellessa ilmeni, että paketti soi yllättävän mukavasti. Vaikka KEFin äänenlaadusta on tullut ennenkin ilahduttua, niin pienikokoisilta kaiuttimilta ei osannut odottaa niin isoa ääntä kuin niistä lähti. Kaiutinpari itsessäänkin toistaa kokoisekseen alas, mutta ei niin alas, että niistä olisi tarjoamaan elokuvien ääniefektejä tyydyttävästi. Siinä kohdassa REL astuu äänikuvaan mukaan.
Yhdistelmällä kuuntelee mielellään musiikkiakin. Trumpetti soi notkeasti, ja siinä on kolmiulotteisuutta. Äänessä on ilmaa ja tilaa yllättävän hyvin. Silmät kiinni paketin äärellä voisi kuvitella kuuntelevansa vähintäänkin kohtuullisen kokoisia hyllykaiuttimia. Kaiuttimet eivät kuulosta siltä kuin ne pinnistelisivät äärirajoillaan.
KEF:it pysyvät flamencokitaran hurjassa kyydissä erinomaisesti. Kitaran rämpäytykset toistuvat tunnokkaasti, ja äänessä on myös syvyyttä. Se ei kuulosta ohuelta, mikä on helposti vaarana pikkukaiuttimilla kuunnellessa. Rytmimuna soi sen verran materiaalisen tuntuisesti, että vaikuttaa kuin sitä sihisteltäisiin aivan vieressä. Diskantti on aavistuksen muuta toistoa vaimeampi, mutta toisaalta se on myös rasittamaton eikä karkeudesta ja terävyydestä ole pelkoa. Halutessaan siihen pystyy kaivamaan hiukan lisää auktoriteettia taajuuskorjaimesta.
Äänenvoimakkuuttakin irtoaa odotettua enemmän. Kooltaan suurehkoa olohuonetta vastaavassa tilassa voimavarat tuntuivat riittäviltä tavalliseen elokuvan katseluun. Työpöydän ääressä äänenvoimakkuutta voi siis pitää melko matalallakin.

Maltillisesta koostaan huolimatta KEF Egg -kaiuttimet tarjoavat laatuääntä ja näppäriä ominaisuuksia hiukan vaativampaankin tilaan.

RELin basso antaa pienestä koostaan huolimatta toistolle yllättävänkin paljon auktoriteettia. Sen soundi on pikemminkin pehmoinen kuin analyyttinen, mutta ilmiö on havaittavissa selkeämmin suuremmalla äänenvoimakkuudella. Monen makuun pehmeys voikin olla hiukan liiallista, eikä pikku annos selkeyttä tekisi pahaa. Ulottuvuutta ja tanakkuutta se kuitenkin tarjoaa yllin kyllin verrattuna pelkkiin työpöytäkokoisiin kaiuttimiin.
Sijoittelulla voi myös saada muokattua bassotoistoa mieleisekseen. Verrattuna keskiääni- tai diskanttikaiuttimiin bassokaiuttimen sijoituksen kanssa ei ole aivan niin tarkkaa. Ääneen kuitenkin vaikuttaa se, onko lähistöllä esimerkiksi seiniä tai hyllyjä. Lähelle seinää tai nurkkaa sijoitettuna toistoon saattaa saada halutessaan hiukan lisätukevuutta. Samoin jos bassotoisto ampuu yli, niin kaiutinta voi viedä kauemmas pinnoista.


YHTEENVETO

Pystyvä pikkupaketti

Niin KEFin aktiivikaiuttimet kuin RELin subbarikin yllättivät tarjoamallaan potentiaalilla. Ajatuksen pelkistä työpöytäkaiuttimista sai heittää aika nopeasti romukoppaan, sillä potkua riittää kohtuukokoiseen olohuoneeseenkin. Yhdistelmä käy tarvittaessa kodin ainoaksikin äänilähteeksi, jos esimerkiksi peruskokoisille jalustakaiuttimille ei ole tilaa. Vastaan on tullut suurempiakin kaiuttimia, joista loppuu puhti aikaisemmin.
Ääni pääsi myös yllättämään suuruudellaan ja tasapainoisuudellaan. Kaiuttimet käyvät myös television äänen tukevoittamiseen. RELin kovemmilla volyymeillä hieman pehmoinen soundi ei ole välttämättä kaikkien mieleen, joten suuremmassa tilassa voi harkita hieman suurempaa subbaria.

KEF Egg

+ Laadukas ääni pienessä koossa
+ Hauska muotoilu
+ Miellyttävä kaukosäädin
+ Korkearesoluutioinen toisto
– Lyhyehkö ja erikoismallinen välijohto

REL T-Zero

+ Tanakka basso pienessä paketissa

+ Monipuoliset liitännät

+ Äänenvoimakkuuden säätö sekä lfe- että linjatulolle
– Pehmoinen kovemmilla voimakkuuksilla