KEF LS50 Wireless on pirteä ja yksinkertainen aktiivikaiutinjärjestelmä, jonka suorituskyky taipuu lähes mihin vain – eikä sen käytössä tarvitse sotkeutua johtoihin.

Iso-Britannian Maidstonessa päämajaansa pitävä KEF on tullut tutuksi laatukaiuttimistaan jo vuodesta 1961 lähtien. Viime vuonna 55-vuotista taivaltaan juhlistanut valmistaja toi markkinoille pidettyyn LS50-malliinsa pohjautuvan LS50 Wireless -kaiutinparin, joka on nopeasti noussut yhdeksi markkinoiden pidetyimmistä premium-luokan all-in-one-ratkaisuista äänenlaadusta tinkimättä.
LS50 Wireless on käytännössä hyvin yksinkertainen paketti. Se koostuu kahdesta aktiivikaiuttimesta, joista toisessa sijaitsevat keskeiset liitännät sekä ohjainpaneeli toisen keskittyessä pelkästään äänentoistoon. Simppeliltä vaikuttava toteutus kätkee kuitenkin sisäänsä paljon monipuolisia toimintoja.

Hyvältä pohjalta nykyaikaan
Perusratkaisultaan LS50 Wireless noudattelee, kuten sanottua, alun perin vuonna 2011 julkaistun LS50-kaiuttimen periaatteita. Se taas hyötyy alenevassa polvessa valmistajan Blade-huippumallin suunnittelutyöstä sekä eritoten Uni-Q-elementtiteknologiasta. 
Jo vuonna 1988 ensiesittelynsä saaneessa Uni-Q-teknologiassa keskeisintä on, että sen toteutus mahdollistaa basso-keskiäänisen ja diskantin sijoituksen täsmällisesti samaan keskipisteeseen. Tämä taas saa kaiuttimen toiston kuulostamaan erittäin tasaiselta myös kuuntelualueen keskipisteen ulkopuolella. Näin ollen LS50 Wirelessit voi huoletta sijoittaa vaikkapa televisiotasolle, ja kaikki sohvalla istuvat pääsevät nauttimaan toistosta.

KEF LS50 Wirelessien värivaihtoehdot poikkeavat massasta. Kuvassa valkoinen/kupari, titaaninharmaa/punainen sekä musta/sininen.

Paikkaan kuin paikkaan
KEF LS50 Wireless on täysin aktiivinen ja edistynyt kaiutinjärjestelmä, joka siis tulee toimeen omillaan. Täten se eroaa monista kilpailijoistaan muun muassa siinä, ettei se varsinaisesti tarvitse mitään oheislaitteita keskeisimpien toimintojensa suorittamiseen. Siinä missä tavanomainen kaiutinpari tarvitsisi kylkeensä erillisen vahvistinyksikön, on KEF keskittänyt kaiken keskeisen LS50 Wirelessin sisään. 
Olipa kyse television tai tietokoneen kytkemisestä kaiuttimiin, langattoman musiikin striimaamisesta esimerkiksi älylaitteesta tai vaikkapa verkkosoittimen liittämisestä, LS50 Wireless taipuu tähän kaikkeen. Käytännössä sen sisään on siis rakennettu esivahvistin, joka muussa tapauksessa tulisi hankkia erikseen.
LS50 Wirelesseihin voi suoraan kytkeä laitteita joko analogisesti rca-tulon kautta tai digitaalisesti optisen, usb- tai verkkoliitännän kautta – tai langattomasti joko wifin tai bluetoothin avulla. Ainoat välttämättömät kaapelit ovat molempiin kaiuttimiin menevät virtajohdot sekä oikean ja vasemman kaiuttimen toisiinsa yhdistävä cat6-verkkokaapeli rj45-liittimellä.
Ohjelmalähteiden valinta ja muiden säätöjen tapahtuminen tapahtuu LS50 Wireless -paketissa oikeanpuoleisen kaiuttimen päällä sijaitsevan kosketuslevyn avulla, mutta järjestelmää voi ohjata myös asiallisen oloisella pienellä kaukosäätimellä tai älylaitteeseen ladattavalla sovelluksella.


Liitännät sijaitsevat oikeanpuoleisen kaiuttimen takana.
LS50 Wirelessien ohjaus tapahtuu joko sovelluksella, kaukosäätimellä tai oikeanpuoleisen kaiuttimen päällä olevasta ohjauslevystä.

Älykäs kokonaisuus
Järjestelmään kuuluu olennaisena osana myös LS50 Wireless -sovellus, joka toimii paitsi mediaselaimena ja -ohjaimena mutta osaa myös avustaa kaiuttimien toiston optimoinnissa. Yksinkertainen ja tyylikäs käyttöliittymä opastaa käyttäjää heti asennuksen alkuvaiheissa sekä auttaa määrittelemään toiston soveltuvaksi kaiuttimien sijoituspaikkaan. LS50 Wirelessit voi optimoida sovelluksen avulla – kuten myös oikean kaiuttimen takapaneelista – joko jalusta- tai pöytäsijoitukseen eri kokoisissa huoneissa ja eri etäisyyksille takaseinästä. Myös yksinkertaisten taajuuskorjausten tekeminen on mahdollista ja esimerkiksi subwooferin kanssa suositeltavaa.

Ääni ratkaisee

Kuuntelussamme KEF LS50 Wirelessien ääni oli kaikin tavoin kohdillaan. Kaiuttimissa tuntui selvästi olevan tarpeeksi tehoa ja tarkkuutta monenlaisiin haasteisiin vastaamiseen. Toistoa leimasi erityisesti tietynlainen keskiäänien erottelukyvyn vaivattomuus ja hyvä tarkkuus vaihtelevillakin äänenvoimakkuuksilla. Kaiuttimet osasivat kompensoida juuri sopivalla tavalla hieman pistäviä ja toisaalta myös hieman tunkkaisen oloisia miksauksia omalla, koherentilla otteellaan. Ainoa pieni huomautus kohdistui yläbasson hiuksenhienoon yksiulotteisuuteen ja värittömyyteen kuuntelutilassa, mutta tätä pystyi toisaalta lieventämään sovelluksen säädöillä. Kaiuttimien sijoitusta vaihtamalla tilanne muuttuu luonnollisesti vielä enemmän.
KEF-saundissa oli kieltämättä myös sopivasti jonkinlaista valmistajan omaa karismaa, eikä toistoa voi varsinaisesti sanoa liian kliiniseksi tai neutraaliksi. Sekä sopiva mukaansatempaavuus hiukan kovempaa kuunneltuna että matalammallakin äänenvoimakkuudella vakuuttava äänen yhtenäisyys ja selkeys ovat sarjassaan ehdottoman mallikkaita suorituksia.

Älypuhelimeen ladattava ohjainsovellus avustaa kaiuttimien asennuksessa.
Toiston optimointi muun muassa tilan ja sijoittelun suhteen on mahdollista ohjainsovelluksen avulla.

Yhteenveto
KEF on onnistunut LS50 Wireless -ratkaisullaan yhdistämään erinomaisesti monia hyviä äänen perusperiaatteita kunnioittavan tavanomaisen kaiutinparin sekä moderneihin tarpeisiin sopivan aktiivisen ja digitaalisen järjestelmän.
Vaikka paketin 2 299 euron hinta voikin tuntua aluksi hiukan runsaalta, on syytä ottaa huomioon, ettei LS50 Wireless tarvitse toimiakseen mitään oheislaitteita – toisin kuin monet kilpailevat ratkaisut, joiden yhteydessä esimerkiksi erillinen esivahvistin on usein välttämätön.
LS50 Wireless myös kuulostaa ja näyttää aidosti omintakeiselta, joten sitä on helppo suositella käyttäjälle, joka etsii jotain normaalista poikkeavaa mutta laadukasta.

KEF LS50 Wireless
Hinta: 2 299 €
Edustaja: Highend Studio (www.highendstudio.fi)
Lisätiedot: www.kef.com
Tyyppi: Aktiivinen 2-tiejärjestelmä
Diskantti: 1 x 25 mm Uni-Q
Basso/keskiääni: 1 x 130 mm Uni-Q
Vahvistimet: 30 W AB-luokan diskantti, 200 W D-luokan basso/keskiääni
Taajuusvaste: 40 Hz – 47 kHz (riippuen asetuksista)
Resoluutio: Max. 192 kHz / 24 bit
Sisääntulot: Wifi, bluetooth 4.0 (aptX), usb, optinen, rca, rj45-verkkoliitäntä
Ulostulot: Sub Out (rca)
Paino: 10 kg vasen / 10,2 kg oikea
Mitat (l x k x s): 200 x 302 x 308 mm
Muuta: Kaukosäädin, ohjainsovellus

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 3/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Heikki Kivelä KUVAT: Valmistaja