Monille mobiilikuuntelu tarkoittaa suoratoistoa, jolloin sovelluksen valinta on pakon sanelemaa. Mutta entä jos haluaa kuunnella omia tiedostoja laadusta tinkimättä? Kokeilimme kehuttua ja monipuolista Neutron Music Playeria ja sen kaverina Neutralizer-äänenkalibrointisovellusta.

Teksti ja ruudunkaappaukset: Joni Nikkola
Julkaistu AVPlus-lehdessä 4/2018.

Suoratoisto ei helppoudestaan huolimatta sovi kaikille. Vaikka häviöttömät tiedostomuodot ja parempi äänenlaatu eivät olisikaan itselle pääasia, niin kehnojen datayhteyksien äärellä puhelimelle tallennetut musiikkitiedostot ovat edelleen varmin vaihtoehto. Puhelimien omat soittimet ovat kuitenkin usein säädöiltään ja tiedostotueltaan rajallisia. Silloin tarvitaan kunnollinen toisto-ohjelma.


Säätäjän unelma

Neutron Music Player poikkeaa tavallisista toisto-ohjelmista kahdella tavalla. Se tukee runsasta määrää audiotiedostomuotoja, joihin kuuluu niin häviöttömiä kuin pakattujakin. Vielä erityisempää Neutronissa kuitenkin on sen runsaat signaalinkäsittelymahdollisuudet, jollaisia löytyy harvoista hintavistakaan audiolaitteista. Äänen prosessointi tapahtuu valinnan mukaan 32- tai 64-bittisesti.

Parametrisen taajuuskorjaimen kaistojen määrän voi valita 4–30:n väliltä. Halutessaan korjaimen saa graafiseksi. Silloin on käytettävissä 21 valmista esivalintaa, joita voi säädellä parametrisesti.

Ääntä pystyy kompressoimaan eli pienentämään matalien ja korkeiden äänenvoimakkuuksien välistä eroa. Siihenkin sovelluksessa on yltäkylläiset säädöt – monipuolisemmat kuin monessa studiolaitteessa. Tarjolla on myös limitteri, joka rajoittaa vain voimakkaimpien signaalien tasoa. Jos taas ei halua latistaa dynamiikkaa, sovelluksessa on myös normalisoija. Se nostaa äänenvoimakkuuden mahdollisimman suureksi kappaleen korkeimman signaalitason mukaan.

Stereo- ja tilavaikutelmaa voi muokata myös monipuolisesti. Sovelluksessa voi esimerkiksi säätää kahdeksan kanavan äänenvoimakkuutta, viivettä, etäisyyttä ja ylipäästösuodinta erikseen. Kuulokekäyttäjät voivat säätää crossfeediä eli sekoittaa oikean ja vasemman kanavan ääni-informaatiota toisiinsa saadakseen aikaan kaiutinmaisemman, luonnollisemman ja rasittamattomamman stereokuvan. Kaiutinkäytössä taas voi säätää R.A.C.E.-algoritmilla toteutetun tilaäänivaikutelman ali- ja ylipäästösuotimia, äänenvoimakkuutta ja viivettä.

Efektiketjun järjestykseen voi vaikuttaa. Jopa kappaleiden tempoa ja äänenkorkeutta pystyy muuttamaan. Neutron on siis todellinen säätäjän unelma, joka antaa harvinaisen mittavat mahdollisuudet muokata toistoa paremmaksi – tai huonommaksi.

Muita pikkuominaisuuksia ovat uniajastin herätystoiminto ja sanoitukset, jotka voi muun muassa asettaa näkymään automaattisesti, pitämään puhelimen lukituksen auki ja halutessa myös rullaamaan näytöllä kappaleen mukana.

Taajuuskorjaimessa on valittavana 4–30 kaistaa. Useamman kaistan valinta on tosin hieman kömpelöä pienen vierityspalkin vuoksi.

Helppo alku, kömpelö käyttöliittymä

Käyttöönottovaiheessa ohjelma etsii laitteen äänitiedostot, minkä jälkeen niitä pääsee selaamaan ja toistamaan. Oletusarvoisesti kirjastoon lisätään kaikki äänitiedostot, mutta soittoäänet ynnä muut pystyy karsimaan asetuksista. Kun sovellus käynnistetään uudelleen, se päivittää kirjaston.

Musiikkia pystyy hakemaan artistin, albumin, kappaleen ja musiikkityylin perusteella. Myös soittolistoja on mahdollisuus luoda. Kappaleiden välistä ristihäivytystä voi säätää millisekunnin tarkkuudella sekä erikseen sisään- ja uloshäivytyksille.

Omassa puhelimessa ei ole kätevää säilyttää koko musiikkikirjastoaan. Neutron Music Player tukee useita verkkotoistolähteitä, kuten smb/cifs, nas, pc ja samba. Palvelimista se kelpuuttaa upnp:n/dlnan, ftp:n ja webdavin.

Neutron ei koreile ulkoasullaan, ja sen käyttäminen on paikoin hermoja raastavan hankalaa. Suuri osa harvemmin tarvittavista äänen säätötoiminnoista löytyy melko kätevästi yläreunan kuvakkeiden alta, kun taas toisto ja kirjaston selaaminen sujuvat kömpelösti.

Kirjaston selaaminen onnistuu kuten useimmissa toisto-ohjelmissa esimerkiksi esittäjän ja albumin mukaan. Toistovalikko noudattelee perinteistä tyyliä. Yläreunasta löytyvät painikkeet taajuuskorjaimelle, uniajastimelle, herätykselle, vahvistukselle, asetuksille ja selausvalikolle. Yläkulmista tapahtuva näkymän vaihtaminen selaus-, toisto- ja taajuuskorjainnäkymän välillä ei ole kovin intuitiivista.

Ei pelkkää kuulokekuuntelua

Puhelimien omat da-muuntimet ja kuulokeliitännät ovat harvoin laadukkaita. Niinpä Neutron tukee ulkoisia usb-daceja parhaimmillaan 32 bitin ja 768 kilohertsin laadulla. Silloin vaaditaan lisäksi usb otg -adapteri ja ulkoisia usb-laitteita tukeva mobiililaite.

Musiikkia pystyy myös lähettämään Neutronista Chromecastiin enimmillään 24 bitin ja 192 kilohertsin laadulla sekä upnp/dlna:han 24 bitin ja 768 kilohertsin laadulla. Kummassakaan tapauksessa tiedostoformaatille tai signaaliprosessoinnille ei ole rajoituksia.

Sovellus löytää kätevästi lähellä olevat toistolaitteet. Perinteistä Chromecast-kuvaketta ei ole, vaan se täytyy valita valikon kautta. Halutessa sovelluksen saa yhdistämään ensin löytämäänsä laitteeseen automaattisesti.


YHTEENVETO

Säätäjän ja audiofiilin unelma

Neutron Music Player on monipuolinen musiikintoisto-ohjelma heille, jotka haluavat kuunnella musiikkia muualtakin kuin suoratoistolähteistä. Ohjelma antaa lähes rajattomat mahdollisuudet toiston säätämiseen kattavasti ja millintarkasti. Kyseessä on myös edullinen tapa hypätä äänen hienosäädössä syvään päähän.
Käyttöliittymä ei ole selkein mahdollinen mutta ei aivan mahdotonkaan. Osin se selittyy valtavalla määrällä ominaisuuksia. Jos ulkoasua ja käytettävyyttä saataisiin vielä päivitettyä paremmaksi, käsillä olisi täydellinen toisto-ohjelma. Toisaalta Neutron ei ole paras mahdollinen vaihtoehto käyttäjille, jotka kaipaavat vain helppoa ohjelmaa eivätkä säätöjä.

+ Hyvät toistolähdevalikoimat
+ Laaja tiedostotuki
+ Runsaat säätömahdollisuudet
– Kömpelö käyttöliittymä
– Ulkoasu varauksin
– Ajoittainen pätkiminen


Neutron Music Player

Hinta: Android 6,49 €, iOS 5,99 $, Windows 10 Mobile 6,19 €, Blackberry 5,49 €
Lisätietoja: www.neutronmp.com
Tuetut tiedostomuodot: mp1, mp2, mp3, ogg (Vorbis), flac, opus, wma, wma lossless (16-bit), ac3, aac, m4a, m4b, m4r, mp4, 3gp, 3g2, mov, alac, ape (Monkey's Audio), wv (WavPack), mpc (MusePack), wav, au, aiff, mpg/mpeg (audio), avi (audio), iTunes/Windows Media (ei DRM). Lisäksi sovellus tukee dsd-, dop- ja dxd-toistoa.


Neutralizer mittaa kuulijan ja kuunteluvälineen taajuusvasteen ja hienosäätää toistoa sen mukaan. Kuuloke- ja kaiutinprofiileja voi asettaa ilmaisversiossa yhden, maksullisessa useita.

Neutralizer – kuulokkeiden ja korvien kalibrointiin

Taajuuskorjailu pelkkää mutu-tuntumaa hyväksikäyttäen ei aina tuota parasta mahdollista tulosta. Usein vaarana onkin ruuvata toisto uudella tavalla pieleen. Elektronisten komponenttien lisäksi myös korvat vääntelevät toistokäppyrää omanlaisekseen.

Neutralizer-sovellus on yksinkertainen mutta toimiva keino kalibroida taajuusvaste omaan korvaan sopivaksi. Siinä voi luoda eri profiileja, joita voi nimetä vapaasti. Alkuasetukset ovat hyvin yksinkertaiset. Sovellus soittaa ääntä kymmeneltä taajuudelta, ja käyttäjän tehtäväksi jää säätää voimakkuus asentoon, jossa ääni nipin napin kuuluu.

Parin minuutin asetusten määrittelyn jälkeen tulos on vakuuttava. Kolmenkympin langattomien JBL-kuulokkeiden bassontoisto muuttui maltillisemmaksi ja keskialueelle aukesi sävyjä ja yksityiskohtia. AKG K141 Studio -kuulokkeissa ero ei ollut niin huomattava, mutta etenkin ylätaajuuksiin tuli niissäkin raikkautta.

Premium-versio maksaa 4,69 euroa, ja sen avulla on mahdollista lisätä useita profiileja. Ilmaisessa versiossa määrä on rajoitettu yhteen.