Modernit vaatimukset täyttävän kotiteatterin kokoaminen on helppoa. Tarvitset vain tuhannen euron av-vahvistimen, toisen tuhat euroa maksavan kaiutinkokonaisuuden, subbarin, kaapelit, mittanauhaa – tai Polkin mainion 5.1-soundbarin ja kulhollisen perunalastuja.

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 3/2018.

Tähän asti testaamamme Polkin äänentoistojärjestelmät ovat olleet soundiltaan ensiluokkaisia mutta hintaluokaltaan maltillisia. Etenkin firman kotiteatteripuolella ovat kohdanneet korkealaatuinen soundi ja kuluttajaystävällinen hinta.

MagniFi Mini -soundbar lupaa tehdä kodin viihdekeskuksesta täyden 5.1-järjestelmän pelkällä television eteen sijoitettavalla lyhyellä kaiutinputkilolla sekä subwooferilla. MagniFi-sarjasta löytyy myös isoveli MaxSR, joka tuo leveämmän soundbarin lisäksi surround-käyttöön kaksi langatonta satelliittikaiutinta. Nyt lähempään tarkasteluun otetaan kuitenkin Polkin Mini ja sen äimistyttävä lupaus täydestä surround-elämyksestä.


Maksimaalista jytää pienessä koossa

MagniFi Mini on niittänyt kiitosta maailmalla. Kyseessä on kokoisekseen ällistyttävän pippurinen mökätuubi, jonka voi suoralta kädeltä todeta tarjoavan paitsi merkittävän parannuksen modernin littutelevision äänentoistoon myös käyttökelpoisen lisän arkisen käyttömusiikin toistoon.

Todella hurjalta kuitenkin kuulostaa, että käsivarren mittainen soundbar kuusine elementteineen kykenisi sellaisenaan välittämään huoneeseen viiden kanavan surround-ääntä. Kuinka on asian laita: tulevatko jenkki-insinöörien lupausten ja todellisuuden väliin fysiikan lait?

Aivan yksin ei soundbar 5.1-järjestelmää yritä mallintaa. Mukana toimitetaan myös langaton subwoofer. Matalataajuuskaiutin on kompaktisti muotoiltu ja solahtaa litteänä putkilona helposti vaikkapa seinän ja tv-tason väliin. Langaton yhteys soundbariin myös helpottaa sijoittelua.

MagniFi Minin kuusi kaiutinelementtiä lupaavat toteuttaa surround-äänen viisi kanavaa yhdestä soundbarista käsin.

Soundi peukalon ulottuvilla

Mini yhdistyy televisioosi joko hdmi arc -liitännän kautta, optisella kaapelilla tai perinteistä 3,5 millimetrin auxia myöten. Pelkkään musiikin toistoon löytyy lisäksi käytännöllinen verkkomahdollisuus sekä bluetooth. Google Cast mahdollistaa soundbarin liittämisen itsenäiseksi osaksi kodin langatonta äänijärjestelmää ja tarjoaa tulevaisuussuojaa älykotien yleistyessä aikanaan myös pohjolassa.

Laitteen käyttöönotto oli selkeää ja vaivatonta. Yhteys television hdmi arc -liitäntään syntyi ilman minkäänlaista säätöä, ja subwooferin sekä soundbarin välinen langaton tiedonsiirto käynnistyi virtajohdon seinään kytkemisellä. Jo kaukosäätimen muotoilusta huomaa yksinkertaisuuden olleen Polkin punaisena lankana systeemiä tehdessä.

Laitteen langaton komentokeskus on kompakti ja paljas. Ylimääräisiä säätimiä ei kaukosäätimestä löydy. Selkeys kaunistaa. On rauhoittavaa, että laiskanlinnaa valloittavien, useita kymmeniä namiskoja pursuavien etälaukaisimien seassa on myös yksi kapula, jossa painikkeita onkin sormilla laskettava määrä.

Yleisen äänenvoimakkuuden säädön lisäksi kaukosäätimestä määrittyy sekä subwooferin että keskikanavan voimakkuus. Dialogikanavan säädin tuleekin tarpeeseen, sillä subwooferin ääni uhkaa helposti hukuttaa puheen alleen.

Laitteessa tehdasasenteisesti olevien kolmen sävynsäädön asetuksia ei pääse tarkastelemaan saati rukkaamaan Kolme tehdasasetusta ovat elokuva, sportti ja musiikki. Neutraalia säätöä ei löydy, vaikka jotkut saattaisivat sellaistakin kaivata. Sporttiasetus puski päälle estottoman loudness-efektin, eikä kyseiselle tilalle löytynyt sijaa testeissämme.

Kaukosäädin on selkeä ja sen säätömahdollisuudet miellyttävästi rajattuja.

Elokuvaa, televisiota, musiikkia – surroundina?

Palataanpa kuitenkin tärkeimpään, eli siihen 5.1-lupaukseen. Voiko yksinäisestä, television alle sijoitettavasta 33 senttimetriä leveästä kaiuttimesta todella saada olohuoneen täyttävän surround-soundin? Tyly vastaus. Ei voi. MagniFi Minin 5.1-kokemus jää markkinamiesten puheiksi.

Oikeissa olosuhteissa uskomme kuitenkin Polkin lupauksen voivan toteutua. Soundbarin laitaan sijoitetut, viistosti ampuvat kaiutinelementit tosin vaatisivat optimaaliset mittasuhteet sekä huoneelta, kaiutinsijoittelulta että kuuntelupisteeltä.

AVPlussan testipenkissä kapea MagniFi Mini kamppaili jo selkeän stereokuvan luomisen kanssa, saati sitten, että mikään osa äänestä olisi todella paikallistunut kuulijan taakse. Soundbarin kuudesta elementistä laitimmaiset osoittavat varsin jyrkässä kulmassa sivuille, ja oikeankokoisessa huoneessa voimme täpärästi kuvitella niiden suoriutuvan mahdottomasta lupauksestaan.

Siirryttäessä etäämmälle soundbarista parani tilan yleinen sointi huomattavasti mutta ei muuttunut sen surroundimmaksi. Sen verran amerikkalaiset insinöörit ovat onnistuneet venyttämään kaiutinfysiikan lakeja, että tilan saa todella helisemään Polkin pienellä putkilolla. Toisessa päässä testihuonetta alkoi tanssijalkaa vipattaa MagniFi Minin laittaessa transientit nippuun, ja järjestelmässä riittää subwoofereineen jenkkavoimaa vaikka aikuistumisriittiin kuuluvaa naapureidenhäätöseremoniaa varten.

Mustan ja futuristisesti muotoillun, lattiaan ampuvan matalataajuuskaiuttimen kohdalla on jo pintapuolisella tarkastelulla havaittavissa, mistä kohtaa kokonaisuuden kustannuksia on nipistetty. Subbarin kotelo on ohutta muovia, ja vaikka muotoilu on resonansseja ajatellen sinänsä järkevä, soivat kotelon seinät jo ilman sähköjä kuin rumpu ja tuottavat sormilla narisuttaessa selkeästi soivan nuotin.

Hifikaiuttimeksi MagniFi Ministä ei ole, mutta tämä tuskin aiheuttaa lukijoissa sen kummempaa ällistystä kuin testaajissakaan. Yleissoundi jää kultakorvaisesti kuunneltuna karvan verran muoviseksi, kompressoiduksi ja keskitaajuuksien osalta jopa haikeaksi. Mutta on ymmärrettävä myös, että tällaisessa apparaatissa kyseiset määreet voivat kääntyä jopa eduiksi.

Nimenomaan popcorn-kasan ja sangriakulhon ääressä kaikki se, mitä MagniFi Mini todella tarjoaa, on toteutettu esimerkillisesti. Ei pop-levyä tule soimata siitä, ettei se ole Arvo Pärtiä.

YHTEENVETO

Polk MagniFi Mini lupaa kuun taivaalta, mutta toimittaa korkealaatuisen printin sen kraaterista. Ilman satuiluksi jäävää 5.1-lupausta kyseessä olisi huomattavasti järkevämmin suositeltava ostos. Lisäksi tuotteen hinta kotimarkkinoillamme on melko suuri. Mini on kyllä hyvä, mutta onko se hintansa väärti? Jossain määrin kyllä, mutta laite kannattaa testata kotiolosuhteissa ennen lopullisen ostopäätöksen tekemistä. Isoveli MagniFi MaxSR:llä on puolestaan paljon realistisempi asenne 5.1-toiston lakeja kohtaan. Kyseinen järjestelmä on jo tilasta riippumatta mainio ratkaisu kotiteatteriin kuin kotiteatteriin.

+ Kompakti koko
+ Huomattavasti fysiikkaa suurempi jytä
+ Selkeä käyttää, vaivaton asentaa
– Sadun tasolle jäävä surround-ominaisuus


Polk Audio MagniFi Mini

Hinta: 549 €
Edustaja: Power (www.power.fi)
Lisätiedot: www.polkaudio.com

Elementit: 2 x 12mm diskantti & 4 x 57mm basso-keskiääni
Mitat: 79 x 341 x 108 mm
Paino: 1,76 kg

Subwoofer
Elementti: 165 mm
Mitat: 368 x 188 x 366 mm
Paino: 3,68 kg

Toistoalue: 40Hz–24kHz
Kokonaisteho: 150W
Sisääntulot: Hdmi arc, optinen toslink, 3,5mm analoginen
Videon läpivienti: Ei
Ääni ulos: Hdmi ARC
Wifi: Kyllä
Google Cast: Kyllä
Bluetooth: Kyllä
Ethernet: Ei
Laatikossa mukana: 2m hdmi-kaapeli, 1,8m optinen kaapeli, kaukosäädin, paristot, virtajohdot, käyttöohje

MagniFi Minin isoveli MaxSR on leveämpi. Se sijoittaa surround-kaiuttimet oikeasti kuulijan taakse.

Polk MagniFi MaxSR on Mini-pikkuveljeään järeämpi ja tietysti myös tyyriimpi 899 euron suositushinnallaan. Paitsi että itse soundbar on isompi ja leveämpi, on langattomaan subwooferiin ahdettu enemmän litroja ja väkevämmin ilmaa liikuttava elementti. Tärkeimpänä ominaisuutena MaxSR tuo peliin kaksi langatonta satelliittikaiutinta, joiden avulla saadaan toistettua oikeaa 5.1-ääntä.

Suuri osa MagniFi Minin äänellisistä kehuista ja toruista osuu myös MaxSR:ään. Asennus on vaivaton, kaukosäädin on selkeä, ja soundi on hämmästyttävän suuri, joskaan ei millään muotoa neutraali tai hifi.

MaxSR:n takalevyssä on läpiviennit kolmelle eri hdmi:lle, joten pelikoneet ja muut mediavermeet saa liitettyä soundbariin television tai videotykin hdmi-paikkojen käydessä vähiin. Täten MaxSR osaa tuurata myös av-vahvistinta.

Stereokuva on selkeästi artikuloitu, eikä vasenta ja oikeaa tarvitse alkaa korjaamaan psykoakustiikalla. Takakaiuttimissa on potkua, ja suunnan tuntu välittyy vahvana. Joskus jopa liiankin vahvana, sillä äänessä on jokin tilavaikutelmaa lisäävä tehdasasetus, jota ei saa surround-käytössä pois. Efekti lisää pienen viiveilmiön takakanaviin, joka käy aavistuksen häiritseväksi eritoten sibilanteissa.

Takakaiuttimien langattomuus on hyvä ominaisuus. Monessa kotiteatterissa johtorumba alkaa jo aiheuttaa vaivaa, ja kulkuväyliä väistäessä saa johtoihin tuhlattua metrin poikineen. Langattomuus helpottaa sijoittelua, ja surround-satelliittien virtapiuhoissakin on anteeksiantava kolmen metrin ulottuvuus. Sekä subwoofer että takakaiuttimet löytävät isäntä-soundbarin pelkällä virtojen kytkemisellä, ja kuulijan tehtävänä on vain nauttia lopputuloksesta.
Pähkinänkuoressa Polk MagniFi MaxSR tarjoaa aidosti kolmiulotteista tilantuntua, ja se on vaivaton asentaa ja selkeä käyttää. Myös kriittisten johtojen karsiminen minimiin on ehdottomasti plussan arvoinen ominaisuus. Keskeisimpänä miinuksena taas mainittakoon laitteen säätömahdollisuuksien suppeus.