Ulkoinen viritin voi tulla tarpeeseen esimerkiksi silloin, jos vahvistimessa itsessään ei ole viritintä. Kokeilimme millaisen ratkaisun tarjoaa Pro-Jectin pieni fm-viritin.

Teksti: Joni Nikkola / Kuvat: Valmistaja
Julkaistu AVPlus-lehdessä 1/2018.

Pro-Jectin Box Design -sarja koostuu pienikokoisista erillislaitteista. Nykyään sarjaan kuuluu seitsemän mallistoa, joista testaamamme Tuner Box S edustaa kolmanneksi edullisinta S-mallistoa.
Box-laitteille ominaiseen tapaan Tuner Box S on hyvin kompakti alumiinilaatikko, joka on saatavana mustana ja hopeisena. Etupaneelissa painikkeita on vähän: virtanäppäimen lisäksi siinä on nuolinäppäimet ja tähdellä merkitty monitoiminäppäin.
Kätevimmin käyttö hoituu kaukosäätimen ja pistematriisinäytön avulla. Näytöllä näkyy esivalinnan numero, taajuus, signaalin vahvuus, onko toisto monoa vai stereota sekä haetaanko kanavia automaattisesti vai manuaalisesti. Kanavan hienoviritystä auttaa sitä varten tarkoitettu ilmaisin. Näytön kirkkautta ja värisävyä pystyy säätämään kaukosäätimen avulla.
Luottokorttimallinen kaukosäädin on melko vaatimaton mutta ajaa asiansa. Tuntuma ei ole erityisen hyvä, ja ylhäällä on input-näppäin, jolla ei ole käyttöohjeen mukaankaan mitään funktiota. Jos suunnittelee laajempaa Pro-Ject-patteristoa, niin kannattaa ehdottomasti harkita S- ja DS-sarjan laitteita komentamaan tarkoitettua monipuolisempaa Pro-Ject Control It -yleiskaukosäädintä, joka maksaa 39 euroa.
Johtojen kytkemisen jälkeen laite on valmis käytettäväksi. Kanavat löytyvät helposti ja tarkasti. Huomio kiinnittyy nopeasti harvinaisen kirkkaaseen ääneen. Laitteessa oleva kohinanesto vaikuttaa toimivan hyvin, ja ero esimerkiksi Sonyn vanhaan kotiteatterivahvistimeen on melkoinen. Kanavat löytyvät myös helposti. Erityisesti eron huomaa bassossa, joka soi huomattavasti puhtaammin ja syvemmin.
Kyseessä on pelkkä fm-viritin. Am-radiota harva luultavasti kaipaa, mutta suurempi puute on se, että rds-datan näyttö puuttuu laitteesta kokonaan. Kotihifissä se ei toki ole välttämätön. Se, kaipaako rds-toimintoa, riippuukin omista käyttötottumuksista.
Harvalla on muutamaa vakiokanavaa enempää, jolloin kaukosäätimen kahdeksan pikavalintaa riittää. Monelle taas satunnaisselailu on osa radion kuuntelun hauskuutta, jolloin radioaseman sijaan suurempi merkitys on kulloinkin pyörivällä ohjelmalla. Joskus kuitenkin olisi kätevää tietää, mitä kanavaa kuuntelee – erityisesti, jos odottaa tiettyä ohjelmaa tietyltä kanavalta. Jopa 99 tallennettavaa esivalintaa myös tuntuu hieman turhalta ominaisuudelta, kun näytöllä näkyy pelkkä numero eikä kanavia pysty nimeämään itse.
Näyttö itsessään on myös melko pieni. Parin metrin etäisyydeltä numeroiden lukeminen alkaa olla vaikeaa. Tilausta voisikin olla myös hieman kalliimman mallisarjan Tuner Boxille rds-ominaisuuksilla.

Pro-Ject Tuner Box S on kaikin puolin yksinkertainen mutta toimiva laite. Antenni kytketään 75 ohmin liitäntään ja ääni ajetaan ulos rca:n avulla. Mukana on myös trigger-liitännät laitteen yhdistämiseksi osaksi isompaa kokonaisuutta.


YHTEENVETO

Viritin kohdillaan

Pro-Ject Tuner Box S on luultavasti yksi kompakteimmista myynnissä olevista fm-virittimistä. Se on ääneltään kirkas ja löytää asemat tarkasti. Laite soveltuu erityisesti niille, jotka eivät kaipaa rds-toimintoa.
Moni kuitenkin kaipaa tietoa radioasemien nimistä. Siinä rds-toiminto tai edes mahdollisuus kanavien nimeämiseen parantaisivat käyttökokemusta. Myös hieman suurempi näyttö olisi ollut tarpeen, sillä tällaisenaan sitä on vaikea nähdä paria metriä kauempaa. Jos kaipaa rds-ominaisuutta eikä selvästi suurempi koko haittaa, esimerkiksi hieman kalliimpi Yamaha T-500 saattaa olla osuvampi ratkaisu.

+ Harvinaisen kirkas ja selkeä ääni
+ Helppo käyttää
+ Pieni koko
– Ei rds-toimintoa eikä mahdollisuutta nimetä asemia
– Pieni näyttö


Pro-Ject Tuner Box S
Hinta: 159 €
Edustaja: AH Hifisystems
Lisätietoja www.box-designs.com
www.ah-hifisystems.fi

Virittimen taajuusalue: 87,5 – 108,5 MHz
Taajuusvaste: 20 Hz - 20 kHz (± 1 dB)
Kanavien esivalinnat: 99
FM/AM/DAB: Kyllä / Ei / Ei
RDS: Ei
Harmoninen kokonaissärö: 0,05 %
Kanavaerottelu: 30 dB
Signaali-kohinasuhde: 50 dB
Liitännät: 2 x rca-lähtö, antennisisääntulo, trigger out ja in
Mitat (l x k x s): 103 x 36 x 103 mm
Paino: 565 g
Muuta: Kaukosäädin, antenni