SME Synergy on heti valmis levysoitinpaketti pyörittimellä, äänivarrella, äänirasialla ja jopa riaa-esivahvistimella. Tuoko pikkuauton hintainen kokoonpano synergiaetuja?

Teksti: Michael Hellner (käännös: Kari Nevalainen) Kuvat: Michael Hellner ja SME

Joitain aikoja sitten legendaarinen levysoitinvalmistaja SME kohautti julkaisemalla monia harrastajia masentaneen tiedotteen: SME luopuu äänivarsien vähittäiskaupasta ja oem-liiketoiminnasta. Tästä eteenpäin SME:n äänivarsia saa vain SME:n levysoittimien kera.

Miksi uutinen järkytti? Ensinnäkin siksi, että SME ei ole mikä tahansa valmistaja. Sen maine teknisesti tinkimättömien, äärimmäistä mekaanista tarkkuustyötä vaativien äänivarsien ja levysoittimien valmistajana on omaa luokkaansa. SME on enemmän kuin pelkkä valmistaja, se on instituutio. Keulakuva ja suunnannäyttäjä. Monista SME:n teknisistä ratkaisuista on tullut alan standardeja.

Äänivarsi = SME

SME on valmistanut äänivarsia vuodesta 1959, ja niitä on yleisesti pidetty maailman parhaina kuten SME:n levysoittimiakin (erityisesti SME 30). Lähimmät kilpailijat ovat tulleet ammattiäänentoiston puolelta ja malleista, joihin vain isoilla yleisradioyhtiöillä on ollut varaa.

Ei siis ihme, että levysoitinvalmistajat ja tuhannet audiofiilit ovat vuosikymmenten varrella nostaneet levysoittimensa korkeimmalle mahdolliselle tasolle vaihtamalla vanhan äänivarren tilalle SME:n äänivarren. Esimerkiksi 1960- ja 1970-luvuilla se oli Series II 3009 tai 3012 (9- ja 12-tuumaisena), 1970-luvun lopulla Series III ja myöhemmin legendaarinen, matalan komplianssin mc-äänirasioille paremmin sopiva keskimassainen Series V -äänivarsi.

Nyt siis tätä parantelumahdollisuutta ei enää ole. Se on paha kolaus monen oem-valmistajan ja harrastajan suunnitelmille. Mutta asiassa on syvempikin puoli. Se, että SME lupaa jatkaa äänivarsien kehittelyä ja valmistusta mutta tarjoaa niitä vain valmiiden levysoitinpakettien osana, saa monet kysymään, onko SME:kin lähtenyt mukaan instant-kulttuurin levittämään plug and play -huumaan elämänhelpotus- ja -nopeutushöpötyksineen.

Paras plug and play -soitin

Synergy on uutta elinvoimaa markkinoilla etsivän SME:n houkutteleva ja teknisesti erittäin pätevä plug and play -levysoitin. Se on hieno kokonaisuus ilman joidenkin kilpailevien levysoittimien liioitellun räikeää bling-bling-tunnetta. Kun lisäksi soittimessa on luokkansa johtava äänenlaatu, on SME Synergy hyvin mielenkiintoinen vaihtoehto hintaluokassaan! Soitin heille, jotka haluavat parasta vinyylitoistoa uhraamatta aikaa muulle kuin musiikin kuuntelulle.

SME Synergy

Hinta: 19 000 euroa
Maahantuoja/edustaja: Hifihuone
Lisätietoa: sme.co.uk ja hifihuone.fi

Äänirasia: SME IV ”Synergy”
Kaapelointi: Crystal Cable
Äänirasia: Ortofon Windfeld Ti (MC)
Mitat - Pyöritin (l x k x s): 370 x 180 x 350 mm
Mitat – Virtalähde (l x k x s): 170 x 68 x 305 mm
Kokonaispaino: 24,5 kg

Kokeilujuttu on luettavissa kokonaisuudessaan AVPlus-lehdestä 1/2020 (nro.194)