Ultimate Earsin raskaan sarjan Hyperboom-kaiutin tarjoaa mukavasti volyymiä, liitäntöjä ja akunkestoa bilekäyttöön. Mutta se toimii myös sukkasillaan kotona kuunnellessa.

Teksti ja ruudunkaappaukset: Joni Nikkola
Kuvat: Ultimate Ears

Ultimate Earsin sylinterinmuotoiset Boom- ja Megaboom-kaiuttimet ovat monille tuttuja. Ne ovat kuitenkin parhaimmillaan hieman hiljaisemmassa ympäristössä kuin bileiden vetonaulana.

Hyperboom on upouusi kaiutinmalli, joka on pikkuveljiensä tavoin kannettava ja akkutoiminen mutta tarjoaa äänenpainetta hieman suuremmallekin joukolle. Hintaa UE Hyperboomilla on selvästi enemmän eli noin 400 euroa. Mitä rahalle saa vastineeksi?

Raskaan sarjan eleganssia
Kulmikas Hyperboom on elegantti poikkeus sylinterimallisten bluetooth-kaiuttimien joukossa. Sen pintaa koristaa tyylikäs ja tukevan oloinen kangas. Kaiuttimen päällä puolestaan sijaitsevat hallintapainikkeet. Kaiutin seisoo tukevasti pystysuunnassa, ja ensivaikutelma on jämäkkä. Kaiuttimen sivussa on lenkki kantamista varten. Painoa laitteella tosin on 5,9 kiloa, joten aivan huvikseen sitä ei vaikkapa puistossa kuljeskellessaan kanniskele.

Hyperboom on suojattu roiskevedeltä IPX4-luokituksen mukaisesti. Vedeltä suojaavan kannen alla sijaitsevat liitännät, joita on yllättävän paljon – liitäntä mukana tulevaa ulkoista virtalähdettä varten, aux-audiosisääntulo, usb-liitäntä mobiililaitteen latausta varten ja yllättävimpänä optinen liitäntä. Lisäksi löytyy mikro-usb-mallinen huoltoportti.

Akkua ja kantamaa riittää
Kantomatkaa langattomalle bluetooth-yhteydelle luvataan peräti 45 metriä, eikä soitto lakannut soimasta missään vaiheessa ainakaan kaksiossa kuljeskellessa. Akulle luvataan kestoa peräti 24 tunniksi, mikä vaihtelee käytetystä äänenvoimakkuudesta riippuen. Keskivoimakkuudella kuunnellessa lukema vaikuttaa pitävän kutakuinkin paikkansa. Työpäivän mittaisella kuuntelulla akun saa siis kestämään kolmisen päivää, mikä on kunnioitettava lukema.

Akun lataustilan saa selville joko puhelimesta tai painamalla molempia äänenvoimakkuudensäätimiä samanaikaisesti, jolloin naisääni ilmoittaa latauksen prosentteina. Täyteen lataaminen kestää noin 2,5 tuntia, mutta kuuntelemaan pystyy myös kaiuttimen ollessa latauksessa.

Diskantit ja basso–keskiäänielementit on sijoitettu kahdelle etusivulle. Passiivisäteilijät on sijoitettu takasivuille tuomaan lisäpotkua bassoon, kun kaiutin on sijoitettuna esimerkiksi nurkkaan. Elementtien turvin toiston ilmoitetaan ulottuvan alimmillaan 45 hertsiin eli varsin matalalle luokassaan.

Kaiuttimen hallintaan on ladattavissa Boom-sovellus. Siitä pystyy laittamaan kaiuttimen päälle, säätämään äänenvoimakkuutta ja valitsemaan myös toistolähteen. Sovelluksesta löytyy Adaptive EQ -taajuuskorjaintoiminto, joka mukauttaa toiston ympäristöön. Suurta eroa se ei kuitenkaan kokeilussamme tarjonnut. Taajuuskorjainta pystyy säätämään myös käsin. Tarjolla on viisi aluetta sekä kolme esiasetusta: bassonkorostus, peli-/elokuvatila ja podcast-tila. Spotifyn, Deezerin ja Amazon Musicin käyttäjät pääsevät yhdellä napautuksella käsiksi valitsemaansa soittolistaan.

Bilekäytössä kätevä on myös PartyUp-toiminto. Jos paikalla on muitakin UE:n yhteensopivia kaiuttimia, niitä saa soimaan synkronoidusti jopa yli 150 kappaletta. Lisäksi sovelluksessa on herätystoiminto, johon voi valita haluamansa musiikin.

Selkeää ja tanakkaa toistoa
Bileissä yty ei lopu aivan hetkessä kesken, vaikka meteliä ja vaimentavaa ihmismassaa olisikin paikalla. Standardikaksiossa äänenpainetta riittää siinä määrin, että äänenvoimakkuutta pitää mieluiten keskivaiheilla naapurisovun nimissä. Kotona ääntä riittää mukavasti toiseenkin huoneeseen saakka.

Ääni on korostuneenkin selkeä, mistä ei ole haittaa ulkosalla tai jos väkeä on enemmän. Basso toistuu tanakasti. Myös diskanttipuoli on bilehenkiseen tyyliin korostunut. Kotona rauhallisemmissa merkeissä musiikkia kuunnellessa saattaakin kaivata vähän taajuuskorjausta. Toisto ei myöskään mene kovin helposti tukkoon.

Kokeilimme kaiutinta myös televisioon kytkettynä. Sen avulla saa ryyditettyä vaikkapa leffailtaa tai pirskeiden pleikkarisessioita. Vakituisempaan käyttöön esimerkiksi televisioäänen tanakoittamisessa muoto asettaa omat rajoituksensa. Kaiutin ei mahdu pystysuunnassa pöytätasolla seisovan television alle. Television viereen tai muuten kuin pystyasentoon asetettuna taas stereokuva on vinksallaan, mikä häiritsee pidemmän päälle. Puheääni on kuitenkin kiitettävän selkeä.Hyperboomissa on kattava määrä liitäntöjä. Yllättäen mukana on myös optinen otto, jonka ansiosta kaiutin sopii myös elokuva- tai peli-iltoihin. Liitännät sijaitsevat roiskevedeltä suojaavan läpän alla.

Etusivulla sijaitsevat järeät elementit tarjoavat yhdessä takaosaan sijoitettujen passiivisäteilijöiden kanssa tanakkaa toistoa. Lisää bassoa kaipaava voi sijoittaa kaiuttimen lähemmäs seinää.

Painikkeista pystyy kytkemään virran, hallitsemaan toistoa sekä valitsemaan toistolähteen. Langattomista lähteistä pystyy valitsemaan kahden bluetooth-laitteen välillä. Äänenvoimakkuuspainikkeet ovat kiitettävän kokoiset.


Kantokahvan ansiosta laite kulkee kätevästi mukana. Painon vuoksi sitä tosin ei kuljettele huvikseen pitkiä matkoja.


Sovellus on sama kuin pienemmissä Boom-sarjan kaiuttimissa. Se toimii muun muassa kaiuttimen kaukosäätimenä ja sisältää viisialueisen taajuuskorjaimen.

Ei pelkkä bilekaiutin

UE Hyperboom ajaa asiansa bilekaiuttimena tarjoamalla tukevasti äänenpainetta ja selkeää äänentoistoa. Siitä on tarvittaessa muuhunkin kuin perinteisistä bluetooth-kaiuttimista. Se myös näyttää sisustukseen sopivammalta kuin monet matkakaiuttimet. Pienessä asunnossa Hyperboomin potku riittää mainiosti vaikka ainoaksikin äänenlähteeksi. Optisen sisääntulon ansiosta sillä voi tanakoittaa myös television ääntä. Samalla rahalla saa toki laadukkaammat aktiivikaiuttimet, jos haluaa hifistellä hieman enemmän. Kiitosta kaiutin saa myös vaikuttavasta akunkestostaan ja pitkästä bluetooth-kantamastaan.

HYVÄÄ & HUONOA

Sisustusystävällinen ulkonäkö
Rutkasti äänenpainetta
Ruhtinaallisesti akunkestoa
Optinen liitäntä
Pitkä bluetooth-kantama
Kallis
Painava


INFO

UE Hyperboom
Hinta: 399 €
Lisätietoja: Ultimate Ears
Elementit:
- Basso 2 x 114 mm
- Diskantti 2 x 25 mm
- Passiivisäteilijä 2 x 89 mm x 190 mm
Liitännät: Bluetooth, aux, optinen, usb-latauslähtö, mikro-usb (huolto)
Tuetut bluetooth-versiot: 4.2–5.0
Kantama: Max 45 m
Akunkesto: 24 h
Maksimiäänenpaine: 100 dB(C)
Mitat (L x K x S): 190 x 364 x 190 mm
Paino: 5,9 kg
Muuta: Mukana virtalähde

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 3/2020 (nro. 196)