Sosiaalinen media on tehokas markkinointikanava, ja myös Valcon langattomat vastamelukuulokkeet ovat saaneet siellä hypeä ympärilleen. Tällainen häly herättää aina skeptisen toimittajan mielenkiinnon. Niin nytkin.

Teksti ja kuvat: Teppo Hirvikunnas (Tiedot Valco Oy:stä: Wikipedia)

Valco saattaa olla vanhemmalle polvelle tuttu nimi. Merkki oli nimittäin vuosina 1976–80 Imatralla toiminut kuvaputkitehdas, joka oli Suomen valtion, Salora Oy:n ja japanilaisen Hitachin yhteisyritys. Yhtiön toimintaa ei saatu koskaan kannattavaksi, ja sen taru Imatralla loppui 1980.

Nykyinen Valco Oy taas on kaikenlaisen erikoisen sälän (katsokaa verkkosivut) maahantuontiyritys ja verkkokauppa, joka tuntee kyllä myös vanhan yrityksen historian.

Valco on myös vienyt nykytrendien mukaisen vauhdikkaan kampanjointinsa niin pitkälle, että on luvannut istuttaa jokaista myymäänsä kuuloketta kohden yhden puuntaimen Kainuulaiseen metsään.

Tehokkaan some-markkinoinnin ansiosta kuulokkeet ovat siis saaneet ilmeisen suuren suosion, ja niistä on kirjoitettu vähän siellä sun täällä. Valcot ovat saaneet kehuja äänestään, ja äänen hienosäätöön on valmistajan mukaan osallistunut myös musiikin ammattilaisia. Juuri tämä herätti myös meidän mielenkiintomme Valcon kuulokkeita kohtaan.

Asiallisen oloiset
Ensivaikutelma on lupaava. Kyseessä on noin 150 euron hintaiset korvan päälle asettuvat, vastamelutoiminnolla varustetut langattomat sankakuulokkeet. Kuulokkeita voi kuunnella myös kaapelin välityksellä, mikä on hyvä asia.

Kuulokkeiden laatuvaikutelma on hyvä. Kuulokkeissa on somisteena aitoa puuta, joka on tyylikäs yksityiskohta. Kuulokkeiden kupit kääntyvät sivuttain ja sisäänpäin, jolloin ne mahtuvat pienempään tilaan.

Varustukseen kuuluu tukeva kuljetus-/säilytyskotelo, usb-latausjohto (uudessa mallissa tyyppiä c), normaali kuulokejohto (langalliseen kuunteluun) ja lentokoneadapteri. Varustelu on siis hyvä.

Kuulokekupeissa olevissa ohjauspainikkeissa on hyvin erottuvat kohomerkinnät, ja niiden käyttö on helppoa, lukuun ottamatta sammutuksessa tarvittavan painikkeen todella pitkää painallusaikaa. Toisessa kuulokekupissa on helppokäyttöinen painike vastamelutoiminnolle. Vasemman kuulokekupin päällä on myös kohomerkintä kuulokkeiden kanavaindikaattorina; näin kuulokkeet on helppo laittaa päähän oikein päin.

Valcon kuulokkeet ovat mukavan kevyet ja istuvat päähän hyvin. Niiden puristusvoima on juuri sopiva. Yläpanta ei ole kovin leveä, mutta siinä on hyvä pehmuste, eikä se juurikaan paina päätä. Bluetooth on uusinta versiota ja tukee parempaa ääntä lupaavaa aptX-kodekkia. Parinmuodostus ei ole mahdollista nfc-kosketustoiminnolla.

Hiljaisuutta ja ääntä
Miten Valcot sitten toimivat tärkeimmässä tehtävässään eli musiikin toistossa ja melun vaimennuksessa?

Valcon kuulokkeiden vastamelutoiminto edustaa hyvää keskitasoa. Vaimennus painottuu pääosin matalille taajuuksille, ja ylemmillä taajuuksilla se voisi olla parempi. Hintaluokassaan laatu on kuitenkin ihan ok. Vastamelussa jäimme kaipaamaan nopeaa läpikuuntelumahdollisuutta.

Entäs ääni? Valcot ovat tosiaan saaneet hyviä arvioita äänestään, ainakin mikäli on uskominen Valcon verkkosivujen lainauksiin.

Äänenlaatu oli kyllä pienoinen pettymys. Bassot ovat korostuneet, ja äänessä on kuminaa, joka peittää keskialuetta. Tämä korostuu erityisesti vastamelutoiminto päällä. Ilman vastamelutoimintoa ääni on selkeämpi. Miksi vastamelutoiminto yleensä vaikuttaa ääneen niin paljon? Todennäköisesti se kytkee päälle myös jonkinlaisen taajuuskorjauksen. Olisiko tässä kyse siitä soundin hienosäädöstä, joka ei nyt mielestämme ole ihan onnistunut?

Jos kuulokkeita käytetään pääasiassa puhelimen kanssa, niin ääntä saa toki jonkin verran viilatua puhelimen omalla tai kolmannen osapuolen taajuuskorjainsovelluksella. Jutun lopussa on kuvakaappaus säädöistä, joilla ääni oli jo hyvä.

Ihan pielessä kokonaisuus ei kuitenkaan ole, mutta äänen hienosäätö on mielestämme epäonnistunut – sanoivat muut mitä tahansa. Heräsi jopa epäilys, että onko saamassamme testiyksilössä jotain pielessä.

Plussaa kuitenkin ison akun mahdollistamasta pitkästä käyttöajasta, jopa yli 40 tuntia yhdellä latauksella.Kuulokkeissa on somisteena aitoa puuta, mikä on tyylikäs yksityiskohta. Kuulokekupeissa olevissa ohjauspainikeissa on hyvin erottuvat kohomerkinnät, ja niiden käyttö on helppoa. Toisessa kuulokekupissa on helppokäyttöinen painike vastamelutoiminnolle. Vasemman kuulokekupin päällä on myös kohomerkintä kuulokkeiden kanavaindikaattorina.


Valco-kuulokkeiden varusteluun kuuluu tukeva matkakotelo, lentokoneadapteri, usb-latauskaapeli ja myös 1,4 metrin kuulokejohto ei-langattomaan kuunteluun.

Valcojen soundia leimaa runsas bassoisuus, erityisesti kun vastamelutoiminto on kytkettynä päälle. Kun bassoja vaimennettiin älypuhelimen taajuuskorjaimella, ääni parani huomattavasti. Bassoja sai vaimentaa aika paljon.

Liikaa bassoa

Kokonaisuutena Valcot ovat sinänsä hienot ja laadukkaan oloiset kuulokkeet. Mukana on hyvät matkavarusteet, ja kuulokkeiden vastamelutoimintokin toimii hintaluokassaan hyvin, mutta se voisi olla parempikin. Ääneltään kuulokkeet olivat kuitenkin pettymys – ainakin neutraalia ja selkeää toistoa haluavalle, siis luonnollista hifisoundia arvostavalle. Bassoa kuulokkeista lähtee, mutta se on sävyltään tynnyrimäinen ja peittää keskialuetta. Periaatteessa äänessä on kyllä potentiaalia, mutta äänensävyn viritys ei ole nyt mielestämme onnistunut.

HYVÄÄ & HUONOA

Laatuvaikutelma hintaluokassaan
Käyttö ja mukavuus
Varusteet
Käyttöaika
Vastamelutoiminto varauksin
Kumiseva bassotoisto ja vaimea keskialue


INFO

Valco Valcoitus Bass
Tuote: Aktiivinen vastamelukuuloke
Hinta: 149 €
Edustaja/ostopaikka: Valco.fi
Bluetooth: 5.0 (aptX)
Akku: 1 050 mAh
Latausaika: 2–3 tuntia
Käyttöaika: 40–45 tuntia
Paino: 250 g
Muuta: Kova matkakotelo, USB-latauskaapeli, kuulokejohto (3,5 mm/3,5 mm/1,4 m) ja lentokoneadapteri

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 2/2020 (nro. 195)