Minijärjestelmä sopii niille, jotka ovat hakemassa kakkoslaitteistoa tai niille, joilla ei ole tilaa suuremmille sarjoille. Kokeilimme muutamaa hyvinkin erilaista sarjaa. Osa kaiuttimien kera, osa ilman.

Hifimarkkinoilla näyttää olevan parhaillaan päinvastaisiin suuntiin meneviä trendejä. Yksi on intohimoinen analogisen äänen harrastaminen ja vinyylin paluu. Toinen on digitaaliääni ja suoratoisto verkosta. Mutta sitten on myös kehityssuunta, joka tuntuu voimistuneen viimeaikoina: hifilaitteita on saatavana entistä pienempään kokoon ahdetummassa muodossa. Tämä kehityssuunta kulkee luonnollisesti käsi kädessä d-luokan vahvistimien kanssa, jota arkikielessä hieman löysästi kutsutaan digitaalisiksi vahvistimiksi.

Trendi liittyy myös energiansäästötavoitteisiin mutta yhtä lailla markkinoiden sopeutumisprosessiin – monien meistä asuessa entistä ahtaammin. Hifilaitteiden koon pieneneminen ei tarkoita kompromisseja laadun tai toiminnallisuuden suhteen. Raskas hifi on edelleen raskasta hifiä, ellei peräti entistäkin raskaampaa, kuten esimerkiksi Wilsonin kaiuttimet tai TAD:n monopäätteet osoittavat – puhumattakaan Passin laitteista!

Myös highend- ja luksushifin segmentillä on merkkejä elektroniikan pakottamisesta entistä pienempään tilaan ja sopeutumisesta ahtaamman asumisen vaatimuksiin. Tästä hyvänä esimerkkinä on Devialetin elektroniikka ja Phantom-kaiuttimet. Ne ovat kompakteja mutta silti tinkimättömästi valmistettu. Devialetin tasolle emme ajatelleet tällä kertaa mennä. Sen sijaan päätimme tutkia kymmenkunta kompaktia mutta silti pätevää musiikintoistolaitteistoa ja katsoa, mihin ne pystyvät.

Laitteistot vaihtelevat pienestä edullisesta hifilisälaitteistosta aina tinkimättömään minikokoiseen erillislaitteistoon. Yhteistä kaikille on pieni koko. Neljässä tapauksessa kyse on niin sanotusta kaikki yhdessä -laitteesta kaiuttimineen. Useimmissa on jonkinlainen mahdollisuus toistaa musiikkia verkon yli. Pienin yhteinen nimittäjä kaikille on mahdollisuus toistaa musiikkia pilvipalvelimelta, puhelimesta tai tietokoneelta.


Panasonic SC-PMX100: Täyttä kunnianhimoa – AVPLUS SUOSITTELEE

Vuosien varrella olemme oppineet terästämään korviamme aina silloin, kun Panasonicilta on tullut uusi pieni musiikintoistolaitteisto. Kompakti PMX100 ei ole poikkeus. Kyse on kahden mallin kalliimmasta versiosta, superpienestä cd-vastaanottimesta verkkotoiminnallisuudella ja muun muassa tuoreella AllPlay-monihuonejärjestelmällä.

Vahvistin on rakennettu valmistajan oman d-luokan Lincs D-Amp -tehoasteen ympärille. Kyseisen tekniikan ansiosta vahvistimessa on vähemmän jitteriä sekä virtuaalinen paristokäyttö – valmistajan toinen erikoisuus puhtaamman virransyötön mahdollistamiseksi.

Paketin mukana tulee poikkeuksellisen kunnianhimoiset kolmitiekaiuttimet. Bassoäänisen kartio on bambukuitua ja diskanttidomen kalvo silkkiä. Superdiskantti jatkaa toistokaistaa teknisten tietojen mukaan aina sataan kilohertsiin asti. Vaikka tietoon suhtautuisi pienellä varauksella, on selvää, että kaiuttimen vaste ylimmillä taajuuksilla on omaa luokkaansa.

Nämä melkeinpä pienimmät mahdolliset kaiuttimet eivät kokonsa puolesta pääse välttämättä loistamaan. Silti ne soivat yllättävän suuriäänisesti ja hienostuneesti. Äänessä on myös sellaista bassojen painoa, jollaista ei odota näin pienistä kaiuttimista. Ääni pitää ehdottomasti kuulla!

Panasonic SC-PMX100
Hinta: Noin 539 euroa
Laitetyyppi:
Cd-soitin/vastaanotin striimausmahdollisuudella
Teho: 2 x 120 W / 3 Ohm
Digitaalinen otto: Lan, wi-fi, usb, toslink, bluetooth
Analoginen otto: Aux
Kuulokevahvistin: Kyllä, 3,5 mm
Kaiuttimet: Kyllä, 3-tie/bassorefleksi
Info: www.panasonic.com/fi


Pioneer X-HM76: DSD ja kaikki

Aivan kuten Yamaha, on Pioneerkin kotikentällään, kun tarkastelussa ovat kompaktit – kaikki yhdessä -laitteet.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Pioneerin toiseksi suurin verkko-/cd-vastaanotin X-HM76 kaikilla mahdollisilla kytkennöillä, mukaan lukien firman oma monihuoneiärjestelmä FireConnect. Eri tyyppisen hd-äänen lisäksi laite on testatuista ainoa, joka hyväksyy nelinkertaisen dsd-signaalin (11,2 megahertsiä). Mukana on myös Google Cast Android-laitteiden sujuvaan ja nopeaan kytkentään. Mikroformaatti luonnollisesti edellyttää kompaktia d-luokan vahvistinta, joka Pioneerin tapauksessa tarkoittaa 50 watin (neljään ohmiin) vahvistinta.

Erotuksena muista laitteista Pioneerissa on suuri värinäyttö, jolta voi katsella artistin tai albumikannen kuvaa. Ohjainnupit ovat mukavasti kansipuolella. Kuten yleensä, tällaisen laitteen äänenlaatu riippuu paljolti kaiuttimista. Pioneerin tapauksessa ne ovat mitoiltaan suurin piirtein muiden luokkaa mutta kuitenkin hieman painavammat ja vankemmat. Sen myös kuulee, sillä tämä laitteisto kykenee suurenmoiseen ja mieleenpainuvaan ääneen, jota leimaa kontrollin tunne.

Pioneeriin spontaaniin ja ulospäinsuuntautuvaan esitystyyliin verrattuna monet toisista laitteistoista kuulostavat lievästi uneliailta ja rajoittuneilta. Todella hauska ja tarttuvaääninen tapaus, vaikkakin sävyltään hieman kalpea ja ohut ilman bassojen tason nostoa P.BASS. -ominaisuudella.

Pioneer X-HM76
Hinta: 595 euroa
Laitetyyppi: Cd-vastaanotin striimausmahdollisuudella
Teho: 2 x 50 W / 4 Ohm
Digitaalinen otto: Lan, wi-fi, usb, bluetooth, toslink
Analoginen otto: Line
Analoginen anto: Subwoofer
Kaiuttimet: Kyllä, 2-tie/bassorefleksi
Kuulokevahvistin: Kyllä,
Info: www.pioneer.eu


Yamaha MCR-N470D: Pianon voimaa – AVPLUS SUOSITTELEE

Ei yllättäne ketään, että Yamaha on kuin herra talossa, kun tarkastelussa ovat ominaisuuksiltaan monipuoliset kompaktit musiikinsoittolaitteistot. Sillä on tarjota vaihtoehtoja tässä kategoriassa jopa sinä määrin, ettei ole helppo aina erottaa lukuisia mini- ja mikrolaitteistomalleja toisistaan.

Yksi mallisarja kuitenkin on yli muiden: PianoCraft ja sitäkin ylellisempi GrandPianoCraft, jonka kaiuttimet erityisesti vaikuttavat keskimääräistä laadukkaammilta. Kuuntelimme Yamahan klassista cd-vastaanotinta MCR-N470D:tä internetradion kautta ja kaikilla mahdollisilla striimauspalveluilla. Yamaha on testin laitteista se, jossa on eniten sisäänrakennettuja striimauspalveluita, mukaan lukien Spotify, Napster, Juke ja Qobuz. Lisäksi laitteessa on Yamahan joustava monihuoneratkaisu, MusicCast, joka sallii valmistajan laitteiden kommunikoinnin toistensa kanssa sekä ohjattavuuden sovelluksella.

Äänestä kuulee, että Yamaha on satsannut tavanomaista enemmän mukana tulevien kaksitiekaiuttimien elementteihin ja kotelon vaimennukseen. Kokonaisuus toistaa musiikkia siististi ja tasapainoisesti myös silloin, kun vaatimustasoa nostetaan. Suurillakaan voimakkuuksilla ääni ei kovetu, eikä mikään pistä korvaan. Aggressiivisuuden sijaan ääni pysyttelee hienostuneen ja lämpimän puolella. Verrattuna lievästi päällekäyvään Pioneeriin, mutta myös Panasonicin ääniloistoon, Yamaha kuulostaa jonkin verran vetäytyvältä ja rajoittuneelta. Rentous ja svengi puuttuu. Piirre tuntui riippuvan lähinnä kaiuttimista, sillä kun kytkimme Yamahan vahvistimen toisiin kaiuttimiin, rajoittuneisuus tai ujous loisti poissaolollaan.

Yamaha MCR-N470D
Hinta: 549 euroa
Laitetyyppi:
cd-vastaanotin striimausmahdollisuudella
Teho: 2 x 22W/4 ohm
Digitaalinen otto: lan, wi-fi, usb, toslink, bluetooth
Analoginen otto: line, aux
Analoginen anto: subwoofer
Kuulokevahvistin: kyllä, 6,35 mm
Kaiuttimet: kyllä, 2-tie/bassorefleksi
Info: www.yamaha.fi


Teac CR-H101: Mikroveteraani

Testin pienin laite tulee Teacilta, eikä se yllätä, sillä Teac alkoi panostaa minikokoisiin laitteisiin jo 1990-luvulla. Teac on jo pitkään valmistanut myös minikokoisia erillishifilaitteita, millä linjalla se on jatkanut edelleen.

Itsevarman ja ammattimaisen oloinen Teac CD-H101 on täydellinen cd-vastaanotin/vahvistin fm/rds-radiolla, usb/toslink-, bluetooth- ja auxsisäänmenoilla sekä subwoofer-ulostulolla. Verkkokytkentämahdollisuus puuttuu ja wi-fi, mutta sen sijaan on bluetooth aptX, ja laite hyväksyy dataa 24 bitin ja 192 kilohertsin resoluutioon asti. Laitetta voi pitää kalliinpuoleisena, mutta se on vaikuttavan vankasti valmistettu kokonaan metallista ilman muoviosia.

Cd-mekaniikka on kelkatonta tyyppiä, ja laitteen voi määrittää asetuksista aloittamaan cd-levyn soiton välittömästi, kun levy on syötetty sisään. Laitteen saa myös muuntamaan cd-äänen 24/192-tasoiseksi. Sama koskee muita äänilähteitä ja bluetoothia. Teac CD-H101:lle on olemassa yhteensopivat kaiuttimet, mutta tämä pieni vastaanotin osoitti olevansa niin tunteeton kaiutinkuormalle, että käyttäjä voi melko vapaasti valita mitkä tahansa kaiuttimet – pitämällä mielessä kuitenkin vahvistimen vain 26 watin (neljään ohmiin) tehot.

Laite kuulosti fantastisen rouhevalta ja musiikin yksityiskohtia korostavalta esimerkiksi Panasonicin pienten kolmitiekaiuttimien kanssa. Niiden kanssa myös huomasi, miten jopa bluetoothin kautta ääni sai enemmän briljanssia signaalin ylöskonvertoinnin jälkeen. Hyvin valmistettu, ääneltään värikylläinen ja yksityiskohtainen cd-soitin/vahvistin, vaikkakin kaukana sellaisista bassotykittäjistä, kuten Denon tai Pioneer.

Teac CR-H101
Hinta: 499 euroa
Laitetyyppi: Cd-vastaanotin bluetoothilla
Teho: 2 x 26 W / 4 Ohm
Digitaalinen otto: Usb, toslink, bluetooth aptX
Analoginen otto: Line
Analoginen anto: Subwoofer
Kuulokevahvistin: Kyllä, 3,5 mm
Kaiuttimet: Ei, valinnainen
Info: www.teac-audio.eu


Denon DRA-100: Iskukykyinen ja elegantti – AVPLUS SUOSITTELEE

Alumiinikoteloon rakennettu Denon DRA-100 on suurehko mutta hillityn elegantti. DRA-100 on valmistajan Design-sarjan kookkaampi versio. Kaiuttimet eivät tule mukana. Testin mallin luvataan antavan tehoja 35 wattia kahdeksaan ohmiin. Vahvistimessa on sekä langaton että langallinen verkkoyhteys, ja se on rakennettu Denonin oman digitaalisen 32-bittisen signaaliprosessorin ympärille. Hienostunut Denon DRA-100 lukee myös dsd-tiedostoja. Siitä puuttuu fm-/dab-radio, mutta vastineeksi se tarjoaa internetradion ja Spotify Connectin. Lisäksi siinä on todella hyvä kuulokevahvistin. Analogisten sisäänmenojen lisäksi löytyy ulostulo muun muassa subwooferille. Verkkomääritysten suorittaminen on helppoa ja nopeaa, samoin bluetooth-parinmuodostus. Laitteen muita suurempi koko vastaa sen äänenlaatua, joka kaiuttimista riippumatta on valloittavan täyteläinen ja vankka, lähes fyysinen.

Denon toistaa musiikkia hämmästyttävällä auktoriteetilla ja kykenee vaatimattomista tehoistaan huolimatta ottamaan tiukan otteen myös hankalammista lattiakaiuttimista. Äänessä on draivia, innostavuutta ja pureutumiskykyä mutta myös hienoa detaljien valaisua sekä selkeyttä. Suoritustaso on absoluuttisestikin todella hyvä, ja sikäli kun ei ole tarvetta ajaa hävyttömän isoja ja kovaäänisiä kaiuttimia, kaiutinvalinta ei aiheuta vaikeuksia – ja kuten sanottu: lattiakaiuttimetkin käyvät. Kyseessä on vaivattoman ja ihanan mehevästi soiva laite, joka kyllä maksaa keskimääräistä enemmän mutta tarjoaa tarjoaa vastineeksi rahoille gourmet-tason ääntä

Denon DRA-100
Hinta: Noin 899 euroa
Laitetyyppi: Vahvistin striimausmahdollisuudella
Teho: 2 x 35 W / 8 Ohm
Digitaalinen otto:
Lan, wi-fi, usb, 2 x toslink, koaks., bluetooth
Analoginen otto: 2 x aux
Analoginen anto: Line + subwoofer
Kuulokevahvistin: Kyllä, 6,35 mm
Kaiuttimet: Ei, mutta pakettiratkaisuna kyllä
Info: www.denon.fi

Teksti: Mats Mayer-Lie (Hemmabio – Ruotsi), kuvat: laitevalmistajat
Käännös: Heikki Kivelä

Artikkeli julkaistu aikaisemmin AVPlus-lehden näytenumerossa NN/2017