Yamahan pianolakattu MCR-N870 on kompakti mutta korkeatasoinen stereosarja, jossa yhdistyvät sekä isot että pienet hyveet.

Teksti: Teppo Hirvikunnas & Heikki Kivelä / Kuvat: Valmistajat
Julkaistu AVPlus-lehdessä 1/2018.

MCR-N870-pakettia on ehkä hieman alentavaa kutsua stereosarjaksi, sillä käytännössä se on laadukkaan oloisista erilliskomponenteista muodostuva laitteisto. Sen pakettihinta on 999 euroa, mutta vahvistin, kaiuttimet sekä soitin ovat saatavilla myös erikseen, kukin alta 400 euron.
Sarja koostuu kaksikanavaisesta erillisvahvistimesta asynkronisella usb-toistolla ja hieman epätavallisemmasta verkkosoittimen, cd-soittimen ja fm-virittimen yhdistelmästä sekä kaksitie-hyllykaiuttimista.


Verkkosoitin edellä

Laitteiston keskuksena toimiva verkkosoittimen, cd-soittimen ja fm-virittimen yhdistelmä Yamaha CD-NT670 on oikea sveitsiläinen linkkuveitsi. Siinä on korkeatasoinen cd-soitin ja testissämme hyvin menestynyt perinteinen radio sekä kaikki tarpeelliset nykyaikaiset verkko-ominaisuudet. Yamahan oman MusicCast applikaation (iOS ja Android) kautta on mahdollista käyttää myös esimerkiksi vTuner-verkkoradiota. Etupaneelin usb-liitäntään voi liittää puhelimen, tabletin tai vaikka ulkoisen massamuistilaitteen. Mukana on myös yksi analoginen (rca) ja yksi digitaalinen (optinen) sisääntulo esimerkiksi television äänen liittämiseksi.
Omaa äänenvoimakkuudensäätöä soittimessa ei ole, joten sitä ei ihan suoraan voi käyttää esimerkiksi erillisten aktiivikaiuttimien kanssa.

Laadukas vahvistin

Sarjan vahvistin on toteutettu hyvän hyötysuhteen d-luokkaisella vahvistinasteella. Sen suurin antoteho on noin 70 wattia per kanava, mikä riittää enemmän kuin hyvin normaalissa käytössä jättäen jopa riittävästi reserviä musiikin huippukohtiin. Kaiuttimia varten vahvistimessa on laadukkaat naparuuviliittimet.

A-U670-vahvistimen mielenkiintoisin ominaisuus on sen asynkroninen usb-tulo. Käytännössä siis tietokoneen voi kytkeä suoraan usb:llä vahvistimeen, jolloin korkearesoluutioääni joko dsd- tai pcm-muodossa toistuu ilman rajoittavia teknisiä pullonkauloja. Applen MacBook Air -kannettavan vahvistin löysi heti kaapelin kytkettyämme, ja soitto soi testissämme häiriöttä.
Puhtauteen viittaa myös vahvistimen Pure Direct -kytkin, jolla kaikki ylimääräiset sävynsäädöt saa hetkessä pois päältä.

Rikasta ääntä

Paketin viimeistelevät NS-BP401-kaiuttimet, joissa niin ikään korostuu paketin korkea laatuvaikutelma. Kiiltävänmustaan refleksikoteloon upotetut 130-millimetrinen bassoelementti ja 30 millimetrin kalottidiskantti soivat heti paketista mainiosti, joten sävynsäätöihin ei juurikaan tarvitse kajota.
Kokonaisuuden äänessä onkin miellyttävän tasapainoinen ja ryhdikäs ote. Maltillisella bassosäädöllä saa vähän enemmän leveyttä alakertaan ja diskanttikorostuksella pientä ilmavuutta. Periaatteessa varsinkin diskantin korostus toimiikin hiukan kauempaa kuunneltaessa. Rohkeammin annosteltuna sekä basso- että diskanttisäätö ampuu kuitenkin selvästi yli kaiuttimien mukavuusalueen, jolloin niiden toiston rajoitukset tulevat melko nopeasti esiin.
Pure Direct -tilassa voikin pysytellä melko huoletta, mikä on osoitus myös siitä, että vahvistimen ja kaiuttimien välillä on hyvää synergiaa, olipa äänenlähteenä mediasoitin tai suoraan vahvistimeen kytketty tietokone.


YHTEENVETO

Erillään ja yhdessä

Yamahan MCR-N870 on moneen pystyvä stereosarja laadukkaalla viimeistelyllä. Vaikka paketti on hiukan hintavampi, sillä on tiettyjä synergiaetuja, kuten saumaton toiminta ja vahvistimen sekä kaiuttimien luonteva yhteispeli. Laitteita voi myös suositella erikseen, sillä esimerkiksi CD-NT670 täyttää useimmat mediatarpeet helposti, joskin se tarvitsee rinnalleen erillisen päätevahvistimen.

+ Korkealaatuinen kokonaisuus
+ Mainio ja puhdas yhteissointi
+ Häiriötön viritin
– Rohkeampi sävynsäätö voi saada kaiuttimet
pinteeseen


Yamaha MCR-N870
Pakettihinta: 999 €
Lisätietoja: www.yamaha.fi
Vahvistin: Yamaha A-U670
Ilmoitettu teho: 2 x 70 W (6 Ohm)
Analogiset tulot: 1 pr RCA
Digitaaliset tulot: Asynkroninen USB (384 kHz/32-bit PCM & 5,6 MHz DSD)
Kuulokelähtö: 6,3 mm
Subwoofer-linjalähtö: Kyllä
Kaiutinlähdöt: 2 pr naparuuvit
Sävynsäädöt: Basso/Diskantti
Mitat (l x k x s): 314 x 70 x 342 mm
Paino: 3,3 kg

Cd-/verkkosoitin/viritin: Yamaha CD-NT670
Toiminnot :Fm-viritin, cd-soitin, Bluetooth, internet radio, vTuner, wifi, Airplay, dlna
Tuetut formaatit: CD, CD-R, CD-RW (Audio CD, MP3, WMA) & MP3, WMA, MPEG4, AAC, WAV, FLAC, AIFF), ALAC (max. 192 kHz / 24-bit)
Tulot: 1x optinen, 1x ethernet, 1x USB, 1x stereo aux in (RCA), 1 x 75 Ohm antenni
Lähdöt: 1 pr RCA
Mitat (l x k x s): 314 x 70 x 338 mm
Paino: 2,9 kg

Kaiuttimet: Yamaha NS-BP401
Tyyppi: Hylly-/jalustakaiutin
Toimintaperiaate: 2-tie, bassorefleksi
Basso/keskiäänielementti: 130 mm paperikartio
Diskanttielementti: 30 mm kalotti
Tehonkesto (jatkuva/ hetkel.): 60 / 110 W
Toistoalue: 50 Hz - 40 kHz
Jakotaajuudet: 3 kHz
Herkkyys: 85 dB (2,83 V / 1 m)
Impedanssi: 6 ohmia
Liittimet: Naparuuvit
Mitat (l x k x s): 176 x 310 x 297 mm
Paino: 5,9 kg