Kärsitkö valjusta kuulokesaundista? Ei hätää, tässä on vahvistin, joka takuulla herättää henkiin kuulokkeet kuin kuulokkeet!


Southportissa Brittein saarilla vuonna 2012 perustetun iFi Audion repertuaari koostuu tällä hetkellä muun muassa pienikokoisista erillislaitteista ja erilaisista lisävarusteista, mutta erikoisuuksiakin merkin katalogista löytyy lähtien komeasta Aurora-musiikkikeskuksesta yli kolme tonnia maksavaan Pro iDSD -kuulokevahvain-dac-striimeriin.

Merkin desktop-laitekategoriassa yksi mallistoista on suhteellisen tuore ZEN, joka koostuu neljästä tuotteesta: levysoitinesivahvistin ZEN Phonosta, da-muunnin ZEN Dacista, bluetooth-vastaanotin ZEN Bluesta sekä kuulokevahvistin ZEN Canista.

Näistä mitoiltaan kompakti mutta laadukkaat komponentit uskottavaan alumiinikoteloonsa kätkevä ZEN Can on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin perinteinen kuulokevahvistin, jossa on kolme analogituloa: 4,4 millimetrin balansoitu sekä 3,5-millimetrinen ja stereo-rca-pari balansoimattomana. ZEN Canissa on lisäksi 4,4 millimetrin balansoitu lähtö takapaneelissa – ja kuulokekäyttöön tarkoitettuna myös etupaneelissa. Vaikka 4,4 millimetrin balansoitu liitin on myös kuulokejohdoissa vielä vähän eksoottisempi, paremman pään luureissa niitä näkyy joka vuosi enemmän. ZEN Canissa on luonnollisesti mukana myös perinteinen 6,3 millimetrin liitäntä sekä myyntipakkauksessa 3,5 millimetrin adapteri.

ZEN-sarjan tuotteissaan iFi Audio on kiinnittänyt erityishuomiota äänen puhtauteen paitsi sisäisten komponenttien valinnalla myös sisällyttämällä mukaan 4,4-millimetrinen balansoitu liitäntä niin antona kuin ottona. Malliston laitteet onkin helppo ketjuttaa toisiinsa kyseistä liitäntätyyppiä käyttäen. ZEN Canissa on lisäksi mukana myös balansoimaton 3,5-millimetrinen ja rca-mallinen linjaotto.

Balansoidussa signaalissa erinäisten häiriöiden osuus on hillitympi kuin balansoimattomassa. Pähkinänkuoressa kyse on elektronisesta kytkentätavasta, jossa varsinaista signaalia ja sen kanssa vastakkaisvaiheiseksi käännettyä signaalia kuljetetaan vierekkäisissä johtimissa. Vierekkäisiin johtimiin ulkopuolelta indusoituvat sähkömagneettiset häiriöt ovat keskenään liki samansuuruisia ja samanvaiheisia. Vastaanottopäässä vastavaiheinen signaali käännetään uudelleen ja signaalit yhdistetään. Tämän myötä alkuperäinen signaali kaksinkertaistuu ja vastavaiheisiksi muuttuneet häiriösignaalit kumoavat toisensa.

ZEN Can on ärhäkkä mutta neutraali kuulokevahvistin, jonka potku riittää käytännössä kaikentyyppisille kuulokkeille.

Kuulokevahvistimeksi ZEN Can on ominaisuuksiensa puolesta varsin ärhäkkä tapaus. Se lainaa valmistajansa Pro iCAN -lippulaivamallin diskreettiä a-luokan vahvistintekniikkaa ja sisältää neliportaisen gain-säädön (0/+6/+12/+18 dB), jolla ylimääräisen kohinan saa minimoitua. Niinpä käytettyjen kuulokkeiden herkkyydellä ei ole käytön kannalta juuri väliä.

Keskellä etumaskia on muhkea äänenvoimakkuuden kiertosäädin ja sen vasemmalla puolella virtapainike sekä sisääntulon ja gain-säädön valitsinpainikkeet. Oikealla taas on aiemmin mainitut liitännät sekä hammasrataspainike tekstillä xbass ja 3d.

Niiden kohdalla kyse on maltillisesti toteutetusta bassokorostuksesta sekä hienovaraiseen kanavakohtaiseen ylikuulumiseen perustuvasta spatiaalisesta laajennusefektistä, jolla simuloidaan kaiutinkuuntelua. Esimerkiksi tietyntyyppisten suljettujen kuulokkeiden kohdalla ääni voi paikantua liikaa ikään kuin pään sisään, jolloin 3d avartaa äänikenttää lisäten stereovaikutelman mittakaavaa.

Sekä xbass että 3d on toteutettu ZEN Canissa hillitysti, joten niillä voidaan lähinnä korjata tietynlaisten kuulokkeiden puutteita. Muuten vahvistimen toistoprofiilia luonnehditaan neutraaliksi, skarpiksi ja energiseksi. Ihmisen kuuloalueella vasteeltaan käytännössä viivasuora ZEN Can jättää saundin sävytyksen puhtaasti kuulokkeille.


INFO

Hinta: 169 €
Sisääntulot: Balansoitu 4,4 mm, 3,5 mm, stereo-rca
Ulostulot: 6,3 mm, 2 x 4,4 mm
Muuta: Säädettävä gain (0/6/12/18 dB), Xbass, 3D, mukana muuntaja & 3,5 mm adapteri
Mitat (l x k x s): 158 x 35 x 117 mm
Paino: 515 g

Lisätiedot iFi Audio
iFi Audio -tuotteiden maahantuoja Suomessa on Agentur Tur-Pex Oy