Kotimaisen, nykyään Salossa toimivan kaiutinvalmistaja OR-Loudspeakersin kaksikirjaiminen logo on tuttu näky monessa suomalaiskodissa. Yritys on ollut paitsi menestyneimpiä hifi-kaiutinvalmistajia kotimaassamme myös merkittävä tekijä rajojen yli suuntautuvassa kaiutinkaupassa. Tarkastelimme yhtiön Muse-sarjan aktiivikaiuttimia ja siinä sivussa valmistajan profiilia historian sekä nykyhetken valossa.

Kappale kotimaista kaiutinhistoriaa alkoi vuonna 1970 Mikkelissä, Kenkäveron pappilassa, kun Olavi Räsänen Oy otti haltuunsa tiloissa jo 1960-luvulta asti toimineen kaiutinvalmistustoiminnan. Yhtiön valmistamien kaiuttimien kyljistä tuttua, perustajan nimikirjaimista lyötyä ja kotimaisen hifiosaamisen symboliksi noussutta OR-logoa saatiin kuitenkin odottaa markkinoilla vuoteen 1977 saakka.
Yhtiön taival hifin ytimeen noudatti kisällin polun kaavaa, ja ensimmäisten seitsemän vuoden ajan se valmisti äänentoistolaitteita tilaajille näiden omilla mallinimillä. Hirvox- ja Radio Sointu -nimet koristivat ensimmäisiä yhtiön tehtaalta lähteneitä kaiuttimia. Muita tehtaalla valmistettuja merkkejä olivat esimerkiksi Blaupunkt, Philips, Rank Arena ja Telefunken.
Työntekijöitä oli yhtiön alkuvuosina parikymmentä, ja merkittävä osa tuotannosta liikkui jo varhain länsirajan yli Ruotsiin. Vuoteen 1974 mennessä vientiin meni jo 90 prosenttia yhtiön valmistamista kaiuttimista, joita linjastolta valmistui parin sadan kappaleen päivävauhtia. Kuin varkain mikkeliläisestä tehtaasta oli muodostunut Suomen merkittävin audioalan valmistaja.
Matsushita Electricin ja Kaukomarkkinat Oy:n kanssa solmittu kolmikantasopimus soi Olavi Räsänen Oy:lle ainoana eurooppalaisena kaiutinvalmistajana oikeudet National Panasonic -tuotemerkkiin. National Panasonic olikin eräs yhtiön päätuotteista 1980-luvun alkuun saakka, ja sen syrjäytti hiljalleen vasta yhtiön omien tuotteiden todellinen kipuaminen markkinoiden huipulle.
Oman kaiutinmalliston kehittyminen pääsi viimein toden teolla käyntiin vuonna 1977, kun Mikkeliin valmistui yhtiön testi- ja mittauslaboratorio. Painopiste alkoi siirtyä enenevissä määrin oman kaiutinlinjaston valmistamiseen, vaikka vielä 1980-luvullakin kaiuttimia valmistettiin myös Fischerille, Yamahalle ja Hitachille roimaan 200 000 kappaleen vuositahtiin.
Suomalaiset 1980-luvun nousuvuodet olivat makeaa aikaa myös OR:lle. Monessa saunatuvassa näkyy edelleen tuon ajan perua olevia hifiyksiköitä, joiden kaiuttimia komistaa yhtiön klassinen kirjainlogo. Nousukiito taittui vasta 1990-luvun laman myötä, jolloin Kaukoidän markkinoilta tulevat kaiuttimet alkoivat vallata alaa pohjoismaiselta tuotannolta. Yritys selvisi kuitenkin markkinoiden mullistuksesta ja on sittemmin laajentanut toimintaansa muun muassa ostamalla Chorus-tuotemerkin. Uutena aluevaltauksena on ollut myös Englannista maahantuotu korkealaatuinen Black Rhodium -kaapeli, joka on 2000-luvulla löytänyt tiensä OR-Loudspeakersin sisäisen johdotuksen käyttöön.
Vuonna 2014 Olavi Räsänen Oy myi yhtiön toiminnan Audioparts Finland Oy:lle, joka on siirtänyt OR-Loudspeakersin tuotantoa vaiheittain Saloon. Uudet OR:t suunnitellaan ja toteutetaan tänä päivänä Salossa – ja edelleen täysin suomalaisin voimin. Yhtiön edustajan mukaan suunnitteilla on myös uusia tuotelinjoja, joiden tarkemmista spekseistä ei kuitenkaan vielä voida hiiskua. Suunnittelun peruslähtökohtana tulee olemaan edelleen suomalainen ääni, materiaalit ja ammattitaito sekä kaiutintekniikka, joka ei vanhene vaan pysyy ajankohtaisena vielä vuosien päästäkin.

Sekä OR-Muse8 että OR-Muse4 ovat saatavilla sekä mustassa että valkoisessa, ylellisen oloisessa nahkakuosissa.

Muusan syvä rintaääni
Ikuisuuteen tähtäävä kaiutindesign on ollut lähtökohtana myös vuonna 2012 esitellyissä OR-Muse-sarjan aktiivikaiuttimissa. Langattomana kaiutinsysteeminä mainostettu Muse sisältää vain vahvistinyksikön ja elementit: langaton yhteys luodaan ulkoisen vastaanottimen avulla. Systeemin etuna on ajattomuus. Sisään ei ole päästetty tekniikkaa, joka vanhenisi ympäröivän tietotekniikan kehityksen edetessä.
Alkuun Muse-sarjassa käytetty ulkoinen vastaanotin käytti ajanmukaisesti bluetooth-tekniikkaa. Tämä päivitettiin pian bluetooth aptx -järjestelmään, ja nykyisin järjestelmän mukana toimitetaan wifi-pohjainen asema Spotify Connect -valmiudella. Erillisen sovittimen avulla kaiuttimet saa helposti vastaamaan myös tulevaisuuden tarpeita, ja nytkin yksi suosituimmista käyttökohteista Muselle on osana Heos-, Sonos- tai Bluesound-monihuonejärjestelmää.
Langattomuus on kaiuttimissa optio muttei välttämättömyys. Äänisignaali tulee kaiuttimiin sisään rca-muodossa. Lisäksi takapaneelissa on ulostulo erilliselle subwooferille.
Muse-kaiuttimet summaavat äänen sisäisesti, joten yksi kaiutin riittää hyvin musiikin koko kaistan toistamiseen. Useampia kaiuttimia voi tietysti liittää toisiinsa kunnollisen stereo- tai surround-kokemuksen aikaansaamiseksi, joten pari OR-Muse8-kaiuttimia toimiikin jo järeän tason stereolaitteistona joka ei jää huutamaan äänenpaineen perään.
Etenkin testikaiuttimista isompi, OR-Muse8 on valtaisan hyvän kuuloinen ja muhkea aktiivikaiutin. Tehoa 100+100-wattisessa vahvistimessa on siinä määrin, että testiolosuhteissa kerkesi loppua rohkeus ennen äänenpainetta. Kaiuttimen jämäkässä soinnissa on syvyyttä ja ulottuvuutta, ja jopa alin bassokerta toistui miellyttävän pyöreänä ilman erillistä subwooferia. Niin Arvo Pärtin urkumusiikki kuin Dragonforcen turbojyystö välittyivät tasapainoisena. Suuntaimella varustetun alumiinikalottisen diskantin toisto on myös salakavalan miellyttävä, ja vasta useiden tuntien kuuntelun jälkeen alkaa huomata väsymyksen tunnetta. Tätä kaiutinta on helppo kuunnella kovaa.
Mutta sietäähän äänen ollakin kohdillaan. Tuhannen euron OR-Muse8 ei vertaannu langattomiin bluetooth-kaiuttimiin vaan todelliseen aikuisten hifiin. Langattomuus on luksusoptio, ei myyntivaltti. Eron tyypillisiin langattomiin systeemeihin huomaa eritoten siitä, että myös äänen usein unohdetulla keskialueella tapahtuu.
Kaiuttimista pienempi, Or-Muse4 on myös ääneltään tasapainoinen ja peittoaa useimmat kokoluokkansa kilpakumppanit. Bassotoisto ei tietenkään tavoita isoveljensä kolmiulotteisuutta, mutta yleisilmeenä on myös tässä tapauksessa tasapainoinen ja ulottuva äänentoisto jo yhdellä kaiuttimella kuunneltuna.
Kaiuttimien muotoilu on hienovaraisen tyylikäs eikä aiheuttane hellasäröä fiinimmässäkään oleskelutilassa. Pyöristetyt päätykulmat yhdistettynä valkoiseen nahkaan ja mustaan etulevyyn yhdistävät ajatonta retro-futurismia ja modernia pohjoismaista vähäeleisyyttä. Avaimenperää muistuttava kaukosäädin ohjaa kokonaisuutta vaivattomasti, eikä kaiuttimen taakse sijoitettuun master-virtakytkimeen tarvitse alkuasennuksen jälkeen kajota.
OR-Muse-sarjan kaiuttimet perustelevat paikkansa hyvin vielä viisi vuotta ensiesiintymisensä jälkeen. OR on kyennyt tuomaan historian painolastinsa nykypäivään sekä luomaan kappaleen kuolematonta ja ensiluokkaista modernia kaiutinkulttuuria.

Äänenlähteiden signaalin Muse-kaiuttimet ottavat vastaan rca-liitännän kautta. Mukana on myös erillinen lähtö subwooferille.

OR-LOUDSPEAKERS OR-Muse4

Hinta: 599 €
Lisätiedotwww.kaiuttimet.fi & www.hifitalo.fi

Elementit
-basso: 106 mm
-diskantti: 27 mm (alumiinikalotti)
Taajuusvaste: 50–20 000 Hz
Jakotaajuus: 2 000 Hz
Maksimi-SPL: 100 dB (1 m)
Kotelotyyppi: Suljettu
Sisäinen johdotus: Black Rhodium Rumba
Vahvistin: UcD 100 W + 100 W
Liitännät sisään: RCA
Liitäntä ulos: Sub out
Mitat (l x k x s): 225 x 145 x 185 mm
Paino: 3,4 kg
Värivaihtoehdot: Musta/valkoinen

OR-LOUDSPEAKERS OR-Muse8

Hinta: 999 €
Lisätiedotwww.kaiuttimet.fi & www.hifitalo.fi

Elementit
-basso: 213 mm
-diskantti: 27 mm (alumiinikalotti suuntaimella)
Taajuusvaste: 28–20 000 Hz
Jakotaajuus: 2 000 Hz
Maksimi-SPL: 100 dB (1 m)
Kotelotyyppi: Suljettu
Sisäinen johdotus: Black Rhodium Rumba
Vahvistin: UcD 100 W + 100 W
Liitännät sisään: RCA
Liitäntä ulos: Sub out
Mitat (l x k x s): 445 x 285 x 275 mm
Paino: 10,9 kg
Värivaihtoehdot: Musta/valkoinen

Esittely on ilmestynyt AVPLus-numerossa 5/2017.
TEKSTI: Jemo Kettunen (yhteistyössä OR-Loudspeakersin kanssa) KUVAT: OR-Loudspeakers