Yamaha RX-V481 on saatavilla mustana ja titaaninharmaana. Etupaneelin näyttö on helppolukuinen ja selkeä. Asetukset voi tehdä senkin kautta, mutta selkeämmin se onnistuu television valikoiden kautta.

Yamahan kaiutinsynkronointijärjestelmä mittaa parissa minuutissa kaiuttimien asetukset. Tarvittaessa se antaa varoitusviestin, jos esimerkiksi kaiuttimen johdot on kiinnitetty väärin päin.

Yamahan AV Controllerilla pystyy muokkaamaan surround-tiloja ja scenejä sekä säätämään äänensävyjä, laittamaan bassonkorostuksen ja dynaamisen alueen hallinnan päälle tai pois.

Vahvistimen voi kytkeä suoraan ethernet-piuhalla lähiverkkoon tai käyttää langatonta verkkoyhteyttä. Langattoman verkon voi asettaa ohjatusti MusicCast Controllerin kautta. Uudemmilla iOS-laitteilla vahvistin pystyy kopioimaan mobiililaitteen verkkoasetukset. Wps-yhteensopivalla verkkoreitittimelläkin painetaan vain vahvistimesta wps käyttöön, minkä jälkeen painetaan reitittimen wps-nappia.

Vahvistimeen voi myös muodostaa mobiililaitteella suoran verkkoyhteyden. Internet-ominaisuudet eivät ole käytössä, mutta voi soittaa mobiililaitteessa olevia tiedostoja.

Ominaisuudet

Jokaisessa vahvistimen kanavassa on 192 kilohertsin ja 24 bitin da-muunnin. Flac- ja wav-tiedostoja pystyy toistamaan tällä näytetaajuudella ja bittisyvyydellä. Halutessaan etu- ja takakaiuttimia voi käyttää kahtena stereoparina esimerkiksi eri huoneissa. Ne voi kytkeä soimaan erikseen tai yhtä aikaa.

Langattomista toistolähteistä on valittavissa bluetooth, airplay, pc/nas-verkkolevy ja MusicCastin kautta esimerkiksi internet-radioita. Suoratoistopalveluista Suomessa toimii Spotify, Deezer, Tidal ja Napster. Takapaneelissa yksi optinen, kaksi koaksiaalista sekä kolme rca-tuloa. Etupaneelissa on 3,5 millimetrin miniplugilla varustettu aux-sisääntulo ja usb-liitäntä.

Hdmi-sisääntuloja on neljä ja lisäksi arc-paluukanavaa tukeva hdmi-sisääntulo, jolloin samalla kaapelilla voi sekä lähettää että vastaanottaa ääntä. Cec-ominaisuutta tukevan television kaukosäätimellä pystyy säätämään vahvistimen äänenvoimakkuutta. Rca-liittimellä toteutettuja videosisääntuloja on neljä ja lähtevää kuvasignaalia varten videolle on monitor out-liitäntä. Takapaneelissa on fm- ja am-antennien liitännät, lan-verkkoliitin ja liitäntä wifi-antennille. Vaihtoehtoina on myös analoginen videon rca-tulo.

Scene-näppäinten alle voi määrittää valmiita asetuksia eri audiosisääntulojen kaveriksi. Kaukosäätimessä näppäinten määrä on pidetty maltillisena ja ne ovat loogisen tuntuisesti ryhmitelty.

Yamaha tarjoaa kolmea sovellusta. Asennuksen avuksi on AV Setup Guide. AV Controllerilla pystyy muokkaamaan surround-tiloja ja scenejä sekä säätämään ääniasetuksia. MusicCast Controllerissa voi yhdistää yhteensopivia Yamahan laitteita huoneiksi ja toistaa niissä musiikkia.

Bluetooth-parittaminen käy kätevästi. Valitaan vain toistolähteeksi bluetooth, minkä jälkeen valitaan vahvistin puhelimen bluetooth-asetuksista. Yamahan kanssa voi käyttää bluetooth-kuulokkeita tai -kaiutinta, mutta ei bluetooth-lähteitä kuunnellessa. Airplay-toisto toimii Apple-laitteista valitsemalla soitto-ohjelmasta tai käyttöjärjestelmän asetuksista Airplayn.

Vahvistimessa on yhdeksän ääniohjelmaa elokuville, seitsemän monikanavaista musiikkiohjelmaa sekä kaksi kaksikanavaohjelmaa. Signaaliprosessorin voi kytkeä pois päältä. Lisäksi voi valita bassonkorostustilan ja dynamiikanlaajennustilan. Vahvistimessa on sävynsäädöt bassolle ja diskantille. Monipuolisemmat säädöt löytyvät MusicCast Controllerista.

Direct playback -tilassa vahvistin soittaa musiikkia vähimmällä mahdollisella mikropiiristöllä häiriöiden välttämiseksi. Sävynsäädöt, äänitilat, jopa valikot ruudulla ja televisiossa ovat pois käytöstä.

Äänipuolelta vahvistin tukee Dolby TrueHD ja DTS-HD Master Audio -dekoodauksia. Se toistaa korkearesoluutioisia tiedostomuotoja, kuten dsd, aiff, flac, wav ja Apple Lossless, sekä lisäksi matalampiresoluutioisista mp3-, wma- ja mpeg-aac-tiedostoja.

Vahvistin tukee 4k-videon läpivientiä 60 fps -nopeudella sekä bt.2020-standardin mukaisen väriskaalan läpivientiä. Se ei kuitenkaan itse skaalaa pienempitarkkuuksista kuvaa tarkemmaksi. Vahvistin tukee myös 3d-videota.

Yhteenveto

Hienoinen ennakkoepäilys halvan vahvistimen suhteen karsiutui pääosin jo alkuasetuksissa. Niiden tekeminen oli helppoa, äänenlaatu oli kohdallaan ja ominaisuuksia oli rutkasti tarjolla. Kun MusicCastin valikoimiin on nyt ilmestynyt myös Deezer ja Tidal, jää aika vähän syitä olla ostamatta.

Lisätietoja www.yamaha.fi
Hinta Noin 380 €
Vahvistin:
Kanavat 5.1
Dynaaminen teho / kanava (8/6/4/2 ohmia) - / 110 / 130 / 160 W
Liitännät:
HDMI-tulot/lähdöt 4 / 1 (hdcp2.2, hdr- ja bt.2020-yhteensopivat)
Hdmi cec Kyllä
Usb-sisääntulo Kyllä
Verkkoliitäntä Kyllä
Wi-Fi Kyllä (sis. Wireless Direct)
AirPlay Kyllä (SBC / AAC)
Bluetooth Kyllä (SBC / AAC)
Etupaneelin sisääntulot usb / miniplugi
Digitaaliset audiotulot/lähdöt (optinen) 1 / 0
Digitaaliset audiotulot/lähdöt (koaksiaali) 2 / 0
Analogiset audiotulot/lähdöt 4 (etupaneelissa 1) / 0
Komposiittivideotulot/lähdöt 4 / 1
Pre-out-ulostulot Subwoofer
Kuulokeulostulot 1
FM/AM-viritin Kyllä
Yleistä:
Virrankulutus valmiustilassa ≤0.1W
Automaattinen valmiustila Kyllä
ECO-tila Kyllä
Mitat (l x k x s) 435 x 161 x 327 mm (antennin kanssa 435 x 225.5 x 327 mm)
Paino 8,1 kg