Äänenlaadussa on helppo kuulla eroja ainakin silloin, jos tihrustaa hieman ennakkotietoja tiedostopäätteestä, pakkauslaadusta tai muusta metadasta. Entä miten eron huomaa niitä tietämättä?

National Public Radio on toteuttanut verkkosivuillaan kätevän sokkotestin, jossa sen pääsee testaamaan. Kuunneltavana on näytteet kuudesta eri kappaleesta kolmella eri äänenlaadulla, jotakuinkin ilmais-Spotifyä vastaava 128 kbps mp3-tiedosto, Spotify Premium -tasoinen 320 kbps mp3 ja häviötön wav. Testin pääsee tekemään täältä.

Anonyymin testin tulosten perusteella tehtävä on vaikea, sillä vain 35–37 prosenttia kuulijoista onnistui tunnistamaan häviöttömän wav-tiedoston pakatuista mp3-tiedostoista. Se on vain hieman enemmän kuin todennäköisyys valita oikein sattumalta – mikä on siis kolmesta vaihtoehdosta 33,3 prosenttia. Laadukkaampi mp3 sai sekin 32-34 prosenttia. Huonolaatuisin mp3 ei sekään jäänyt paljon jälkeen, sillä tulos oli 29-30 prosenttia. Tuloksissa ei ollut suurta vaihtelua kappaleiden kesken. Tulokset pääsee lukemaan täältä.

Kuten NPR huomauttaa, äänenlaadussa on tiedoston pakkausalgoritmin lisäksi paljon muitakin muuttujia – kuten kuulokkeet, kuuntelutila ja omat korvat. Jos haluaa tehdä parhaansa pärjätäkseen sattumaa paremmin, kannattaa kaivaa suosiolla esille talon parhaat äänentoistolaitteet, kuunnella testikappaleet melko kovalla äänenvoimakkuudella ja keskittyä basso- ja diskanttitaajuuksiin, sillä niistä erot huomaa parhaiten.