Ajattomasta urheiluautodesignistaan tuttu Porsche on koukannut myös kuulokeäänen pariin yhteistyökumppaninaan klassinen brittimerkki KEF. Tuloksena on äänentoistokyvyiltään mainio ja moneen menoon taipuva Motion One -bluetooth-nappikuuloke, joka sopii hintansa puolesta myös peruskuluttajan kukkarolle.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Esittelyssä-jutut ja artikkelit ovat sponsoroitua toimituksellista sisältöä. 
Teksti & kuvat: Heikki Kivelä – AVPlus Media Oy
Yhteistyössä: Audiokauppa Oy


Eräs autohistorian tunnetuimmista brändeistä, Porsche, on laajentanut repertuaariaan vuosien varrella nelipyöräisistä myös laajempiin lifestyle-tuotteisiin, kuten muotiin, urheiluun, kelloihin, silmälaseihin sekä äänentoistoon. Viimeksi mainitulla kentällä saksalaismerkin Design-puolelle on antanut vahvaa tukea KEF, joka taas on yksi pidetyimmistä brittihifibrändeistä. Tämänhetkisen yhteistyön hedelmiä ovat Gravity One -kaiutin, langalliset ja langattomat Space One -sankakuulokkeet sekä Motion One -bluetooth-nappikuulokkeet.

Vaikka Motion Onen ilmiasussa ei välttämättä klassisinta Porsche 911:n muotokieltä olekaan aistittavissa, kyseessä on silti nykystandardein varsin asiallisen oloinen langaton bluetooth-kuuloke, jonka taipuisan niskapannan kärjissä roikkuvat omissa koteloissaan kevyet, 8,6-millimetriset kuuloke-elementit.

Yleisellä tasolla puhuttaessa designin pitäisi aina olla enemmän tai vähemmän visuaalisesti vetoavaa, joskin jo suunnittelupöydällä on hyvä ottaa huomioon tuotteen käytettävyyteen ja kestävyyteen liittyvät arvot. Porsche Design ja KEF ovat Motion Onen kohdalla pitäneet jalat vahvasti maassa molempien kenttien puolella.

Motion Onen ulkoinen olemus on nykyaikainen, itsevarma ja elegantti ilman tarpeetonta briljeeraamista muotoseikoilla. Tylsäksi tai tavanomaiseksi sitä ei voi sanoa, mutta näyttävämpiäkin malleja markkinoilta löytyy. Mitä taas tulee designin käytettävyyteen, Motion One lyö laudalta monet kilpailijoistaan.

Näppäriä yksityiskohtia


Porsche Design ja KEF eivät ole keksineet Motion Onen kohdalla bluetooth-nappikuulokkeita uudelleen, mutta parin pienemmän ja suuremman yksityiskohdan ansiosta kokonaisuus on roimasti käyttäjäystävällisempi kuin perinteisemmissä toteutuksissa.

Kuulokkeiden yleistuntuma on kestävä ja laadukas. Niskapanta taipuu keskeltä miellyttävästi, ja siitä on saatu kauttaaltaan tarpeeksi kevyt. Sen pehmeä kumipinnoite pitää pannan paikallaan mainiosti myös liikkeessä, joskin kuumimmilla hellekeleillä jo valmiiksi hikisessä niskassa se voi hieman hiertää. Hikoilu, sade tai satunnaiset roiskeet sen sijaan eivät haittaa lainkaan, sillä kuulokkeissa on IPX5-tason roiskesuojaus. Näin ollen vesisuihkut eivät kuulokkeita vaurioita.

Itse kuuloke-elementit pienissä koteloissaan ovat yhtä lailla kevyet ja helpot asettaa korvakäytäviin. Tosin jokaisella meistä on (myös keskenään) erikokoiset korvakäytävät, joten paketin mukana tulevat kolme silikonista tulppasovitinparia jäävät täydelliseltä sopivuudeltaan hiukan arpapelin varaan. Aivan pienimmät sovittimet voivat tehdä äänestä hiukan ohkaisen (mikä voi toisaalta olla ympäristöäänien toivotun vuodon suhteen hyväkin asia esimerkiksi liikenteen seassa seikkaillessa), kun taas isoimmat voivat tuntua hiukan puristavilta. Rohkea käyttäjä voi kuitenkin ratkaista tilanteen kokeilemalla esimerkiksi standardikokoisella reiällä varustettuja memory foam -tyyppisiä tulppia Motion Onen mukana tulevien sijasta, jos kolmesta koosta ei löydy sitä täydellisesti istuvinta yhdistelmää.

Pakkauksessa mukana tulevat usb-c-liittimellä varustettu lyhyt latauskaapeli, kuulokejohto langallista käyttöä varten, kolme paria vaihdettavia korvasovittimia (kuvassa isoimmat ja pienimmät), kaapelin kiinnitysklipsi sekä lentokoneadapteri.

Kuuloke-elementteihin tulevan johdon kulmaus koteloon nähden on säädettävissä melkein 180 asteen verran. Tämä ansiosta kuulokejohdon voi antaa valua suoraan korvista alaspäin, suunnata sitä eteen tai taivuttaa sen korvanlehtien taakse. Tämä on äärimmäisen hyvä ominaisuus varsinkin lenkkeilijöitä ajatellen, jolloin pienimmänkin alaspäin kohdistuvan vedon voi minimoida heittämällä kaapelin korvantauksien kannateltavaksi. Tässä kohden itse kaapeli olisi voinut olla hiukan joustavampaa sorttia, sillä korvan taakse vietynäkin johto jää hiukan jäykäksi eikä laskeudu suoraan alaspäin korvamonitorien tavoin.

Pienistä ja lähinnä yksilöllisistä miinuksista huolimatta käytettävyys on tuotekategoriassaan äärimmäisen hyvällä ja miellyttävällä mallilla. Myös niskapannan kärkiin sijoitetut painikkeet ovat sopivan tunnokkaat sormille, ja niiden toiminta oli kaikissa tapauksissa asiallista ja varmaa. Niiden avulla hoituvat myös handsfree-puhelut ja älylaitteen ohjastaminen.

Porsche Designin ja KEFin Motion One on päällisin puolin tavanomainen niskapannalla toteutettu bluetooth-kuuloke, mutta siinä on isompia ja pienempiä näppäriä yksityiskohtia. Esimerkiksi kuuloke-elementit napsahtavat näppärästi kiinni toisiinsa eivätkä siten sotkeudu.

Reissukäyttöä ajatellen Motion Onet ovat varsin luonteva vaihtoehto. Niiden 4.1-version bluetooth ja 140 milliampeeritunnin akku mahdollistavat noin 10 tunnin langattoman soittoajan, jonka jälkeen kuuntelua voi jatkaa nappaamalla niskapannan irti ja kytkemällä kuulokkeisiin myyntipakkauksen mukana tulevan peruskaapelin, joka on 99,99-prosenttista happivapaata kuparia kultaisin liittimin varustettuna.

Kun kuuntelut ovat ohi, kuulokkeet voi laskea tanakkaan reissukoteloon, josta löytyy oma nahkapussukkansa lisävarusteille, kuten korvasovittimille, lentokoneadapterille sekä latauskaapelille, joka Motion Onen tapauksessa on noin vaaksan mittainen usb-a–micro-usb. Vielä toistaiseksi yleisin liitinstandardi mahdollistaa latauksen myös muilla kaapeleilla, mutta tulevaisuutta ajatellen usb-c olisi ollut myös fiksu vaihtoehto.

Kuunteluiden päätyttyä Motion Onet voi laskea tyylikkääseen matkakoteloonsa, jossa on tilaa myös lisävarusteet sisäänsä kätkevälle nahkapussukalle. Ja mikäli niskanpantaa ei tarvitse mukanaan, kuulokkeet menevät peruskaapelinsa kanssa samaan pussukkaan.

Menevää ääntä moniin tarpeisiin

Jos Motion Onen käyttötuntuma ja työn jälki yleisesti olivat hyvällä tasolla, äänenlaadun suhteen mennään jo vahvasti kiitettävän puolelle ja paikoin ylikin. Ensimmäinen osoitus luontevasta ja hyvin toteutusta toistoprofiilista tuli testikuunteluissamme vastaan siinä, ettei Motion Onen kohdalla tarvinnut kajota lainkaan mediasoittimen taajuuskorjaimeen. Siinä missä useimmilta, varsinkin nappimallisilta in ear -kuulokkeilta kaipaa usein hiukan tymäkämpää bassoa tai hillitympää diskanttitoistoa, Motion Onen kohdalla toisto oli suoraan paketista vedettynä juuri kohdillaan.

Yleisellä tasolla ääntä voisi kuvailla himpun moderniksi, luonteeltaan meneväksi ja eloisaksi. Painotusta siis on sekä matalilla että korkeilla taajuuksilla, mutta korostumat on toteutettu hienovaraisesti ja kunnioituksella erilaisia musiikkityylejä kohtaan. Jokin kuulokkeiden suunnittelussa mahdollistaa myös sen, ettei toisto ole lainkaan niin pään sisään kohdistuvaa kuin in ear -malleilla yleensä. Tuntuu siltä, kuin mukana olisi aavistus ilmavuutta ja sopivaa irtonaisuutta, mikä tekee kuuntelusta helppoa ja rasittamatonta – myös silloin, kun äänenvoimakkuutta haluaa annostella aavistuksen rohkeammin.

Akku loppu? Ei hätää, soitto jatkuu sujuvasti myös langallisena mukana tulevan kaapelin kanssa – kunhan mediasoittimesta löytyy 3,5-millimetrinen äänilähtö.

Motion Onen etuihin on syytä lukea myös se, että se toimii yhtä luotettavasti paitsi langattomana myös langallisena. Siinä missä osa valmistajista luottaa hiukan liikaa akkukäyttöisen aktiivitilan ääntä tanakoittaviin vippaskonsteihin, Motion Onen suorituskyky passiivitilassa on aivan yhtä toimivaa.


Äänenlaadun kannalta tarkasteltuna Motion One onkin ikään kuin kahdet erilliset kuulokkeet samalla luotettavalla toistolla. Joskus langattomuudella on omat etunsa muun muassa urheilukäytössä, mutta harvoinpa kuulokejohdosta varsinaista haittaa on. Niinpä käyttäjä voi valita kumman vain, mutta Motion Onen suorituskykyyn valinta ei varsinaisesti vaikuta.

Motion One on pakkaustaan myöten tarkkaan ja hyvin mietitty paketti, jonka laatu vastaa ehdottomasti hintaa.

YHTEENVETO

Hyvin suunniteltu – loistavasti soiva


Porsche Designin ja KEFin Motion One on hintaluokassaan erittäin pätevä langaton bluetooth-kuulokemalli. Sen erityispiirteitä ovat hyvä istuvuus, käytön helppous ja monipuolisuus sekä erittäin miellyttävä toisto. Äänenlaatu on tuotekategoriassaan ehdottomasti kuulemisen arvoista, ja pienet yksityiskohdat suunnittelupuolella vain lisäävät Motion Onen monikäyttöisyyttä sekä kotioloissa että liikkeellä ollessa

Hyvää

+ Mainio, miellyttävä ja musikaalinen toisto
+ Monikäyttöisyys langattomasti ja langallisesti
+ Asiallinen matkakotelo
+ Yksinkertaisuus ja varmatoimisuus

Huonoa

– Kaapelin pinnoitemateriaalin jäykkyys
– Vain kolme korvasovitinmallia

 

INFO

Info

KEF MOTION ONE by Porsche Design
Hinta: 249 €
Edustaja: Audiokauppa
Lisätietoja: www.audiokauppa.fi & www.kef.com

Tekniset tiedot ja ominaisuudet

Tyyppi: Bluetooth-nappikuuloke niskapannalla
Bluetooth-versio: 4.1 aptX
Elementti: 8,6 mm neodyymi
Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
lmpedanssi: 16 Ohm (±15%)
Herkkyys: 95 dB (±4 dB, IEC-318 at 1 kHz)
Akku: 140 mAh
Käyttöaika: 10 tuntia (langattomasti)

Latausliitäntä: Micro-usb
Kaapeli: 99,99 % OFC, kullattu plugi

Roiskesuojaus: IPX5
Paino: 45 g
Muuta: Kuljetuskotelo, tasku lisävarusteille, vaihdettavat korvatulpat, kiinnitysklipsi, lentokoneadapteri, usb-latauskaapeli, kaapeli langallista kuuntelua varten