Logitechilta ilmestyi vastikään kahdet pelikuulokkeet, joiden luvataan ajavan asiansa musiikkikäytössäkin. Testasimme niistä mallin, joka pystyy myös 7.1-kanavaiseen ääneen.

Mitä ovat pelikuulokkeet, ja mikä niiden idea on? Usein niissä on mukana sankamikrofoni, jonka avulla pystyy olemaan esimerkiksi verkkopeleissä yhteydessä muihin. Myös äänentoisto on luonnollisesti viritetty pikemminkin pelikäyttöön kuin musiikin kuunteluun.
Viime vuosina pelikuulokkeet ovat alkaneet erkaantua hifikuulokkeista myös siinä, että niihin on alkanut ilmestyä surround-ominaisuuksia. Useimmat 7.1-pelikuulokkeet ovat virtuaalisurround-kuulokkeita.
Niin ovat myös Logitechin monikanavakuulokkeet. Niissä on siis kaksi kaiutinelementtiä, ja kolmiulotteinen tilavaikutelma luodaan ohjelmallisesti DTS Headphone:X -teknologian avulla. Pari vuotta on kuitenkin ollut saatavilla myös usean kaiutinelementin 7.1-kuulokkeita.

Kuulokkeiden mukana tulee kattava johto- ja adapterivalikoima sekä tilaäänen mahdollistava da-muunnin.

Ensivaikutelma ja käyttökokemukset
Ensiksi huomio kiinnittyy Logitech G433 7.1 -kuulokkeiden hillityn tyylikkääseen ulkomuotoon. Ne eivät näytä työkalumaisilta mutta eivät myöskään liian lelumaisilta. Kuulokkeet painavat vähemmän kuin monet vastaavat, mikä lupaa hyvää pitkiä pelisessioita ajatellen. Kuulokeosat kääntyvät 90 astetta sivuttaissuunnassa, mikä helpottaa kuljetusta ja saa ne mukautumaan myös hieman paremmin päähän.
Kuulokeosat on päällystetty likaa ja kosteutta hylkivällä kankaalla, joka näyttää mukavalta verrattuna monissa verrokeissa käytettyyn muoviin. Kangas on myös nahkaan tai tekonahkaan verrattuna miellyttävä materiaali etenkin hikisissä monen tunnin pelisessioissa. Värivaihtoehtoina ovat sininen, punainen, musta sekä sininen maastokuvioitu, joista jälkimmäisen mukana tulee myös lisävarustekotelo.
Kuulokkeiden mukana toimitetaan hieman karheakankaisten vakiopehmusteiden lisäksi huomattavasti pehmeämmät mikrokuituiset vaihtopehmusteet ja monipuolinen valikoima varusteita. Häiriösuodattimella varustetun sankamikrofonin pystyy irrottamaan. Myös kuljetuspussi kuuluu pakettiin. Pakkauksessa on usb:n kautta tietokoneeseen kytkettävä da-muunnin, jossa on 3,5-millimetrinen nelinapainen plugiliitin.
Kännykällä tai tabletilla pelaamista varten on säätimillä ja mikrofonilla varustettu mobiilijohto, joten matkalle ei tarvitse välttämättä ottaa sankamikrofonia. Myös konsolille ja pc:lle tarkoitetussa johdossa on säätimet. Jos pc:ssä on erilliset mikrofoni- ja kuulokeliitännät, kuulokkeet pystyy kiinnittämään niihin mukana tulevalla adapterilla.

Ääni
Testasimme kuulokkeiden peliominaisuuksia kuuntelemalla monikanavaääntä laitteen oman dacin kautta. Pelikäytössä ääni tuntuu luonnolliselta ja ilmavalta, eikä siinä ole havaittavissa suuria korostumia. Taajuusalueen on luvattu alkavan 20 hertsistä, mikä on hyvä tehosteäänien kannalta. Esimerkiksi bassovoittoiset tehosteet jyrähtävät kuulokkeista komeasti mutta eivät valtaa koko äänikuvaa. Myös puhe kuuluu selkeänä.
Virtuaalinen tilavaikutelma yllätti toimivuudellaan. Etenkin osin sivusuunnasta tulevien äänten etäisyyden ja suunnan pystyi aistimaan hyvin. Myös yläpuolelta kuuluvat äänet tuntuivat tulevan
oikeasta suunnasta. Suoraan edestä ja suoraan takaa tilavaikutelma ei ole aivan yhtä hyvä.
Kokeilimme kuulokkeita myös stereona puhelimen ja tietokoneen liitäntöjen kautta. Toisto ulottuu alas ja on tanakka, mikä onkin hyvä pelien ääniefektien kannalta. Yläbassot taas ovat musiikin kuuntelussa vaatimattomammat ja jäävät vähemmälle huomiolle.
Yleissoundi on ilmava ja tumma mutta sävyltään miellyttävä. Keskialueelta ja diskanttiosastolta puuttuu matalilla äänenvoimakkuuksilla kirkkautta, mutta tilanne paranee volyymiä nostamalla. Esimerkiksi peltien iskuäänissä voisi olla aavistuksen enemmän terää. Toisaalta vaimeassa diskantissa on se etu, ettei toisto muutu kovin helposti rasittavaksi.

Logitech Gaming Software tarjoaa 10-alueisen taajuuskorjaimen, äänenvoimakkuussäädöt kuulokkeille ja mikrofonille sekä erilliset basso- ja diskanttisäädöt. Taajuuskorjaimelle voi luoda esivalintoja.

Tilaäänen säädöissä voi luoda esimerkiksi pelitiloja eri pelejä varten sekä säätää eri kanavien äänenvoimakkuuksia.

Mainiot pelikäytössä, kelpaavat myös musiikkiin
Pelikäytössä Logitech G433 -kuulokkeet virittävät hyvin tunnelmaan. Tilantunne on uskottava, ja äänitehosteet toistuvat tanakasti. Ehkä olennaisin seikka pelin pelaamisessa on, että takaa lähestyvät äänet suuntautuvat ja kuuluvat hyvin. Myös monissa peleissä tärkeä puhe toistuu kuulokkeista luonnollisena ja selkeänä.
Lupaukset sopivuudesta musiikintoistoon eivät ole tyystin perusteettomia. Kuulokkeilla ei toki kannata lähteä maistelemaan toiston hienovaraisia nyansseja, mutta ne ajavat enemmän kuin mainiosti asiansa reissukäytössä. Kirkkaammalla keskialue- ja diskanttitoistolla tulos olisi vielä huomattavasti parempi. Jos käyttötarve on ensisijaisesti pelipuolella ja vasta toissijaisesti musiikissa, kuulokkeet ajavat asiansa hyvin.

+ Hyvä varustetaso
+ Tilavaikutelma ja toisto pelikäytössä
+ Tarkka bassontoisto luokassaan
– Tilavaikutelman toimivuus luvataan vain Windows-PC:ille.

Logitech G433
Hinta 149 €
Maahantuoja/edustaja: Useita
Lisätietoja: www.logitech.fi
Tyyppi: Suljettu, dynaaminen
Impedanssi: 32 ohmia
Kuuloke-elementtien halkaisija: 40 mm
Kuulokejohdon pituus: 2,0 ja 1,5 m
Liittimet: 3,5 mm / USB
Mikrofoni: Puomi (irrotettava)
Paino: 259 g
Muuta: DTS Headphone:X – 7.1 -tilaääni, USB DAC 3,5 mm, mobiilijohto säätimillä ja mikrofonilla, konsoli-/PC-johto säätimillä, PC-sovitin erillisille mikrofoni- ja kuulokeliitännöille, mikrokuituiset lisäkorvatyynyt, kuulokemikrofonin kuljetuspussi, neljä erilaista väriä.

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Joni Nikkola KUVAT: Valmistaja