HemmaBio testasi uusimmassa numerossaan Naimin Uniti Atom -verkkovahvistimen. Kyseessä on all-in-one-ratkaisu, joka vaatii seurakseen vain kaiuttimet. Hintaa Suomessa on 2 890 euroa.

Muotokieleltään Uniti Atom jatkaa Naim Mu-So -musiikkijärjestelmästä tutuilla linjoilla. Pienikokoinen laite painaa seitsemän kiloa, mikä johtuu suurelta osin kookkaasta rengasmuuntajasta. Kuoren sisään kätkeytyy 2 x 40 watin a/b-luokan vahvistin ja Burr-Brownin da-muuntimet. Etupaneelissa komeilee värinäyttö.

Laite on lehden mukaan ilmiömäisen helppo ja intuitiivinen käyttää. Esimerkiksi kaukosäädin osaa kertoa vahvistimen äänenvoimakkuuden tason. Myös Android- ja iOS-laitteisiin ladattavaa sovellusta kehutaan. Sen avulla hoituu alun verkkoasetukset ja konfiguroinnit.

Lehti kiittelee laitteen runsaita liitäntöjä. Perinteisen analogisen rca-tulon lisäksi löytyy kaksi optista sisääntuloa 24 bit / 96 kHz -tasoisella laadulla. Lisäksi on yksi koaksiaalinen tulo, jonka kautta sujuu pcm-toisto 24 bit / 192 khz -laadulla sekä DoP 64Fs -toisto. Esimerkiksi television kytkemistä varten löytyy hdmi-liitäntä arc:lla varustettuna. Sekä etu- että takapaneelissa on myös usb-a-liitäntä.

Lähtöinä taas on kaiutinlähtöjen lisäksi sub/pre-lähtö ja miniplugimallinen kuulokeliitäntä. Langattomista yhteyksistä löytyy Google Cast, Airplay2, Bluetooth aptx hd -koodekilla ja Spotify Connect. Laite tukee myös Tidal-suoratoistopalvelua, Internet Radiota, uPnP:tä ja Roonia, mikä auttaa eri lähteissä olevien kappaleiden hakua. Pieni miinus tulee siitä, että laitteessa ei ole täyttä tukea mqa-tiedostojen toistolle, vaan esimerkiksi Tidalin Masters-laadun tiedostot muunnetaan 384 kilohertsin ja 32 bitin laadusta 94 kilohertsin ja 24 bitin laatuisiksi.

HemmaBio testasi Uniti Atomia Oppon BDP-105D -bluray-soittimen ja Spendorin Classic 100 -kaiuttimien kanssa. Lehti testasi laitetta hieman poikkeuksellisesti myös kotiteatterikäytössä – onhan kyseessä kuitenkin stereovahvistin. Lentokoneen moottorien jyrinä toistuu voimakkaana ja laivojen uppoamiset tuntuvat sopivan klaustrofobisilta. Ääntä kuvataan lämpimäksi, avoimeksi ja tarkaksi. Elokuvien avoimissa ja suljetuissa tiloissa on huomattava ero.

Ideana testissä oli, että laitteen voi kytkeä myös täydentämään olemassaolevaa kotiteatterivahvistinta pre-out-lähtöjen kautta. Jos stereotoisto riittää elokuvanautintoon, niin television liittäminen hoituu hdmi:n tai digisisääntulojen kautta. Halutessaan bassoon saa lisää jytinää kytkemällä Uniti Atomin perään erillisen vahvistimen tai aktiivisubbarin.

Hemmabion sivut löytyvät täältä.

www.naimaudio.com

www.kruunuradio.fi