Suomalaisen kaiutinsuunnittelun legenda Jorma Salmi on kuollut sunnuntaina 27. toukokuuta kotonaan Helsingissä. Hän oli kuollessaan 69-vuotias.

Salmi perusti tunnetun kaiutinmerkin Gradientin yhdessä Jouko Alangon ja Mikko Palorannan kanssa vuonna 1984. Ennen Gradientin perustamista Salmi oli työskennellyt Nokialla ja monialakonserni Lohja Oy:n elektroniikkapuolella. Lohja Elektroniikassa johti yhtiön akustista laboratoriota ja suunnitteli muun muassa AAD-kaiuttimia.

Tutkiessaan yhdessä Anders Weckströmin kanssa kaiuttimien ja kuuntelutilan vuorovaikutusta he huomasivat, että lähes kaikki laadukkaat kaiuttimet toimivat hyvin kaiuttomassa tilassa. Se ei kuitenkaan tavallisesti vastaa kotiolosuhteita. Niinpä he alkoivat tutkia, miten kuunteluhuoneen vaikutusta toistoon voisi minimoida. Tätä puolta oli heidän mukaansa harvoin otettu tarpeeksi huomioon. He esittelivät tuloksiaan Montreaux’n AES-tapaamisessa vuonna 1982.

Parin vuoden päästä Salmi oli valmis perustamaan oman yhtiön. Gradientin ajatus oli suunnitella kaiuttimia nimenomaan tavallisiin kuunteluhuoneisiin ja minimoida tilan vaikutusta toistoon. Suunnittelussa ensisijalla oli alusta asti akustiset ominaisuudet.

Ensimmäinen kaiutin 1.0 sisälsi lattiaan suunnatun kahdeksantuumaisen bassoelementin, dipolielementin keskiäänille ja tolpan päässä sijaitsevat kaksi diskanttielementtiä. Alkuvuosien tärkeä asiakas oli Sibelius-Akatemia, joka hankki Gradient-kaiuttimia luokkahuoneisiinsa ja saleihinsa. Saleja varten kehitettiin basso-osastoltaan suurennetut 2- ja 3- sarjan kaiuttimet.

80- ja 90-lukujen taitteessa yhtiö alkoi panostaa enemmän myös kaiuttimien ulkonäköön ja designiin. Apuna oli Salmen tuttu Lohja Elektroniikan ajoilta eli Jukka Vaajakallio. Heidän yhteistyötään oli myös Gradientin ensimmäinen vientimalli 1.3, joka sai huomiota kansainvälisessä lehdistössä.

Samoihin aikoihin Salmi tutustui Quad-yhtiön Peter ja Ross Walkeriin, ja tuloksena oli Gradient SW-63 -dipolisubbari Quadin ESL-63-kaiuttimille sekä SW-57, joka puolestaan oli suunniteltu ESL-57-mallille. Ne toimivat samalla Quad-kaiuttimien jalustoina. Tästä Gradientin maailmanvalloitus sai runsaasti lisää puhtia, ja yhtiö selvisi monista muista kotimaisista valmistajista poiketen lamasta. Sittemmin Gradient on julkaissut tasaiseen tahtiin uusia kaiutinmalleja, joista monet ovat olleet arvostelumenestyksiä.

Uusimmat kaiutinmallinsa Jorma Salmi suunnitteli poikansa Atte Salmen kanssa. Atte Salmi on ollut yhtiön omistaja ja toimitusjohtaja vuodesta 2010 lähtien. Viime vuoden lopussa Gradient julkaisi itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi pitkästä aikaa uuden ykkössarjalainen eli 1.4-mallin.

www.gradient.fi