Jokaisen vinyyliharrastajan kokoelmasta tulisi löytyä vähintään yksi todellinen audiofiilitason levy. Miksi?

Vuosi 2020 on jälleen osoittanut, että vinyylilevy formaattina on kaikkea muuta kuin kuollut. Pikemminkin päinvastoin, sillä tuoreet uutiset maailmalta kertovat, että kuluvana vuonna esimerkiksi Yhdysvalloissa kulutetaan enemmän rahaa vinyyleihin kuin cd-levyihin ensimmäistä kertaa sitten 1980-luvun, ja myös Briteissä vinyylilevyjen myynnissä on nähty korkeinta kasvua kolmeen vuosikymmeneen.

Uusien vinyylisoittimien myyntikin on runsasta, ja esimerkiksi yhä useammasta integroidusta vahvistimesta löytyy jälleen levysoittimen liitännän mahdollistava riaa-esivahvistin.

Levykokoelmaa taas voi kartuttaa sekä uusilla että vanhoilla julkaisulla, joita löytyy niin netistä kuin kivijalkakaupoista ja kirppareiltakin, mutta oma, vahvasti tarkistaminen arvoinen kategoriansa on myös niin sanotut audiofiilipainokset, joihin ei välttämättä jokaisessa levylaarissa tulekaan törmänneeksi.

Audiofiilitason vinyylipainokset poikkeavat tavanomaisemmista vinyylilevyistä siinä, että niiden tuotannossa on keskitytty jokaisessa vaiheessa maksimaalisen äänenlaadun vaalimiseen. Usein myös levyjen kannet ja oheisliitteet ovat peruspainoksia laadukkaampia tai monipuolisempia.

Audiofiililevyjen massa on peruslevyjä suurempi, niiden kaiverrus ja prässäys on tehty tarkemmin, ja usein myös signaali on peräisin alkuperäisiltä master-nauhoilta, jotka on masteroitu erityisesti audiofiilipainosta varten. Joten jos vinyylikuuntelusta haluaa saada puristettua irti kaiken, on syytä pitää huoli myös siitä, että soitettavat levyt ovat viimeisen päälle kunnossa.

Tässä jokaiselle vinyyliharrastajalle sopivaa viisi audiofiilitasoista levyä AH Hifisystems oy:n valikoimasta:

Ortofon Test Record, testilevy levysoittimen säätämiseen
49,90 €

Vinyylikuuntelussa kaikki lähtee siitä, että itse soitin komponentteineen on säädetty oikein. Äänirasiavalmistaja Ortofonin testilevyn avulla pääset tutkailemaan tarkemmin paitsi neulan ja äänirasian myös äänivarren ja koko levysoittimen sielunelämää. Levyn 15 raitaa sisältävät erilaisia testisignaaleja, joilla laitteiston saa säädettyä optimaaliseksi.The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 50th Anniversary Edition
41,95 €

The Beatles on edelleen monessakin mielessä kuranttia kuunneltavaa. Vuonna 1967 julkaistun Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandin 50-vuotisjuhlapainos on 180-grammaisille levyille prässätty tupla, jonka ykköslevyllä on Giles Martinin uusi stereomiksaus alkuperäisestä materiaalista sekä kakkoslevyllä kokoelma ennen kuulemattomia vaihtoehtoisia versioita kappaleista.


Billy Joel: 52nd Street
24,90 €

Billy Joelin 52nd Street on sinänsä mielenkiintoinen albumi, että se oli lähteestä hiukan riippuen ensimmäinen Yhdysvalloissa markkinoille laskettu cd-levy. Kenties osin sen vuoksi levyä on myyty hurjat 25 miljoonaa kappaletta, mikä oikeuttaa kiistatta klassikkostatukseen. Nyt levy on saatavilla myös audiofiilipainoksena Kevin Grayn masteroimana alkuperäisnauhoilta.


Richard Strauss: “Also Sprach Zarathustra”
39,90 €

Klassista musiikkia kannattaa aina löytyä vinyylihyllystä. Sen avulla on hyvä tutkailla esimerkiksi järjestelmän dynaamisia kykyjä. Straussin klassinen Also Sprach Zarathustra löytyy Georg Burdicekin tarkoin masteroimana, täysin analogisena AAA-versiona kahdelta 180-grammaiselta levyltä yhdessä säveltäjän teosten Don Juan sekä Tod und Verklärung kanssa.Igor Stravinsky: The Firebird Suite/The Song of the Nightingale
45 €

Stravinskyn ensimmäisen suuren baletin tallenne on vuodelta 1997, jolloin se myös oli Grammy-ehdokkaana parhaan klassisen sarjassa. Nyt se on prässätty myös 200-grammaiselle vinyylille äärimmäisen tarkasti. Paketti on silattu paksuilla gatefold-kansilla. Tästä ei referenssitaso enää parane.