Pioneer DJ on paketoinut yhteen laatikkoon kaiken, mitä aloitteleva dj tarvitsee. Testasimme, mitä noviisi saa irti laitteista.

Dj:n homma näyttää maallikosta äkkiseltään yksinkertaiselta – tarvitsee vain soitella levyjä. Tiskijukkailu vaatii kuitenkin huomattavasti enemmän osaamista kuin miltä näyttää. Biisien miksaaminen keskenään sujuvasti ei suju kylmiltään, puhumattakaan siitä, jos haluaa hoitaa hommat tyylikkäästi ja luovasti.
Nykyään dj:t yhä useammin soittavat kappaleensa digitaalisessa muodossa tiedostoista. Dj-softaa klikkailemalla pääsee kotona alkuun, mutta tuntuma ja käyttöliittymä eivät ole kummoisia, eikä hiirellä pysty tekemään monta asiaa yhtä aikaa. Kunnon kontrolleri on hiukankin vakavammassa
levyjen pyörittelyssä välttämätön.
Pioneer DJ on pyrkinyt madaltamaan aloittamiskynnystä paketoimalla kaiken tarvittavan yhteen laatikkoon. Reilulla 500 eurolla irtoavaan Dj Starter Packiin kuuluu DDJ-WeGo4-kontrolleri, DM-40-aktiivimonitorikaiuttimet, HDJ-700-kuulokkeet sekä Rekordbox DJ -ohjelma.
Setissä on kaikki, mitä aloittelija tarvitsee kotiharjoitteluun ja pienimuotoisiin kotibileisiin. Sillä pystyy myös tekemään halutessaan kotioloissa elektronista tanssimusiikkia tai vaikka hiphop-biittejä. Jos taas haluaa varsinaisille dj-keikoille, voi jättää kaiuttimet kotiin ja liittää paketin keikkapaikan äänentoistoon.
Testasimme, millainen paketti laatikosta kuoriutuu: onko oppimiskäyrä liian jyrkkä, vai vaikuttaako
setti liiankin köpöiseltä vaativammalle tekijälle?

Helposti käyttöön
Aloitimme setin käyttöönoton liittämällä kontrolleriin kaiuttimet ja kuulokkeet sekä toistolähteeksi tietokoneen tai mobiililaitteen. DDJ-WeGo4-kontrolleri toimii pc- ja Mac-tietokoneissa, tabletissa ja puhelimessa. Toistolähteeseen asennettiin mukana tullut Pioneerin oma Rekordbox DJ -ohjelma. Samaan tarkoitukseen käy joku muukin dj-ohjelma, jolla kontrollerin ominaisuuksia pystyy hyödyntämään. Applen iPadille on saatavilla myös muutamalla eurolla WeDJ-sovellus.
Kontrollerin voi asentaa Mac- ja Windows-koneille. Tuettujen tiedostomuotojen listaan kuuluvat alac, flac, wav, aiff, mp3 ja aac, mikä on useimmille varmasti tarpeeksi. Mobiililaitteista käytössä on iOS ja Android. Tarkemmat Apple-mallit ovat listattuna ohjelmiston valmistajan sivulla. Android-laitteissa tilanne saattaa olla mutkikkaampi, sillä usb-b-tuki vaihtelee laitteiden välillä suuresti. Mobiiliversio tukee vain mp3- ja aac-tiedostoja. Halutessaan voi käyttää muitakin ohjelmistoja, mutta kaikkia kontrollerin ominaisuuksia ei silloin välttämättä tueta.
Ulkonäöltään kontrolleri muistuttaa perinteistä dj-tiskiä, jossa on tavallisesti vähintään kaksi vinyylisoitinta, jotta levyjä voidaan vaihtaa ilman taukoja, ja niiden välissä dj-mikseri, jolla voidaan säädellä muun muassa kummankin soittimen äänenvoimakkuuksia, balanssia ja äänensävyä.
Kontrollerin reunoilla kahden levysoittimen tilalla on kaksi monitoimista säätöpyörää, joiden välissä on mikserin säätimet. Dekin takana on vedonpoistin johdoille, jotteivät ne irtoa niin helposti esimerkiksi bileiden tiimellyksessä jonkun astuessa johdoille. Laitteessa on kaksi usb-liitäntää: usb-a-liitäntä on Applen mobiililaitteille ja usb-b-liitäntä Android-laitteille. Dekin sivulla on sekä miniplugi- että normaaliplugiliitäntä kuulokkeille.

Kontrollerin takana on vedonpoistin johdoille, kaksi usb-liitäntää, Kensington-lukon paikka sekä masterlähtö ja mikrofonisisääntulo. Sivulla sijaitsee lisäksi kaksi kuulokeliitäntää.

Takapaneelissa on myös liitäntä Kensington-lukolle varkaiden varalta. Äänen lähtöliitännät on hoidettu rca-liitännöillä, ja lisäksi mukana on plugilla toteutettu mikrofoniliitäntä, johon saa kiinnitettyä dynaamisen mikrofonin tai paristolla varustetun kondensaattorimikrofonin. Xlr-mikrofoniliitintä ei tämän paketin kontrollerimallissa ole, mutta useimpiin tarkoituksiin tämä setti on riittävä. Mikrofonia ei tule paketin mukana.

Rekordbox DJ on monipuolinen soitto-ohjelma, jota pystyy käyttämään kontrollerin avulla. Ruudun yläosassa kappale näkyy graafisessa muodossa jaoteltuna soittimen tunnistamiin pääiskuihin. Siinä näkyy esimerkiksi loopattavan alueen pituus. Ohjelmassa pystyy myös muun muassa määrittelemään, mitä efektejä kontrollerin napeissa on käytössä.

Värikästä meininkiä
Rekordbox DJ -ohjelman asennusvaiheessa asentuu myös kontrollerin ajuri. Säätimiä ja painikkeita on WeGo4-mallissa melkoisesti. Lähes kaikki ovat eri värisiä ja välkkyviä, ja kun ruudulle avaa vielä Rekordbox dj -softankin, uhkaa pukata pientä alkuhikeä pintaan.
Kappaleen valinnasta kontrollerissa pitää huolen keskellä ylhäällä oleva valitsinpyörä ja latauspainikkeet kummallekin kanavalle. Rekordbox osasi poimia ainakin iTunes-musiikkikirjaston soittolistoineen automaattisesti matkaan. Pyörällä voi selata koko musiikkikirjastoa, mutta kätevintä on koota valmiita soittolistoja, jotta esimerkiksi tanssikeikoilla ei joka biisiä valitessa tarvitse turhaan kahlata koko levylistaa läpi aakkosjärjestyksessä. Valitsinpyörää alas painamalla voi selata valikkoja. Vaikka tämä kuvailtuna saattaa kuulostaa epäloogiselta, se ei tunnu siltä.
Kappaleita voi ladata jonoon kummallekin levylautaselle erikseen, ja ne voi käynnistää tai pysäyttää levylautasten alaosan play-napeista. Rohkeasti kokeilemalla pääsee nopeasti jyvälle perusasioista. Ensimmäinen kappale pyörähtääkin soimaan muutaman minuutin ihmettelyn jälkeen.
Kontrollerin alalaidasta voi säätää kummankin kanavan äänenvoimakkuudet ja kanavien välisen balanssin. Levylautasia päältä pyörittämällä pystyy skrätsäämään, minkä tietysti jokainen haluaa heti päästä kokeilemaan. Pyörittämällä kappaletta pystyy myös kelaamaan eteen- ja taaksepäin. Levylautasen ulkosyrjältä pystyy bendaamaan eli venyttämään äänenkorkeutta, ja kontrollerin yläkulmista voi säätää kummankin kanavan tempon. Helpoimmin tempon voi sovittaa levylautasen vieressä olevalla synkronointinäppäimellä.
Kaksi biisiä ei sellaisenaan päällekkäin miksattuna yleensä kuulosta hyvältä, vaikka tempot ja sävellajit osuisivatkin. Taajuudet todennäköisesti sotkevat toisiaan, ja seurauksena on enemmän tai vähemmän sekamelska. Seuraava askel onkin sovittaa niitä yhteen filttereillä ja taajuuskorjaimella. Testaamassamme kontrollerissa on kaksialueinen taajuuskorjain, joilla voi korostaa ja hiljentää korkeita ja matalia taajuuksia.
Filtteriä myötäpäivään kääntäessä säädetään filtterin ylipäästösuotimen leikkaustaajuutta. Vastapäivään kääntäessä taas säädetään alipäästösuotimen leikkaustaajuutta.
Kontrollerista pystyy valitsemaan kaksi toimintatilaa. Ne ovat hot cue- ja sämpleritila. Hot cue -tilassa näppäimiin pystyy tallentamaan merkkipaikkoja musiikkitiedostoihin. Sämpleritilassa taas näppäimistä pystyy soittamaan kullekin näppäimelle asetetun samplen.
Levylautasten yläpuolella on kolme looppausnäppäintä. Keskimmäisestä käynnistetään looppaustoiminto, jolloin pätkä kyseisellä levylautasella olevaa kappaletta jää soimaan. Kun painaa vasemmanpuoleista loopin puolitusnäppäintä, näytöllä näkyvä pätkä lyhenee puoleen. Oikealla puolella looppausnäppäintä taas on tuplausnäppäin, jota painamalla puolestaan loopin pituus kaksinkertaistuu. Näillä leikkimällä hommaan alkaa tulla jo kummasti tiskijukkailun tuntua.
Looppausnäppäimien oikealla puolella on kolme efektinäppäintä. Kuhunkin näppäimeen asetettu efekti on päällä niin kauan kuin näppäintä painaa.
Kontrollerin laidalla on mainittujen lisäksi vielä master-kanavan äänenvoimakkuuden säädin sekä temposäätimet molemmille kanaville erikseen. Päällä on myös Apple-mobiililaitteille sopiva teline, johon voi kytkeä iPadin tai iPhonen ja samalla ladata sen akkua.
Soitto-ohjelma saattaa kaikkine toimintoineen aluksi tuntua sekavalta ja oppimiskynnys korkealta. Valmistajan sivuilla on kuitenkin runsaasti opas- ja muita videoita, joita katselemalla setti on kätevä ottaa haltuun.
DDJ-WeGo4-kontrollerin hinta on erikseen ostettuna noin 350 euroa. Mukana tulevan Rekordbox dj:n lisenssiavain maksaa ostettuna 139 euroa. Jos haluaa lisäominaisuuksia, voi ohjelman tilata
kuukausitilauksella täysillä ominaisuuksilla 10,90 eurolla kuukaudessa.

DM-40-aktiivimonitorikaiuttimet
Mukana tulevat DM-40-aktiivimonitorikaiuttimet ovat rakenteeltaan bassorefleksikaiuttimet, jotta pieneen koteloon on saatu aikaan muheva bassontoisto. Ne ovat kaksitiekaiuttimet, ja elementtien virkaa hoitavat 3/4-tuuman diskantti ja neljän tuuman basso-/keskiäänikaiutin. Kaiuttimien
sisääntuloina ovat rca ja miniplugi. Vasemmassa kaiuttimessa, joka sisältää myös vahvistimen, on
etupaneelissa kuulokelähtö ja äänenvoimakkuuden säädin.
Kuten kaiuttimien hinnastakin voi arvata, äänenlaatu ei ole mitään huipputasoa. Ne kuitenkin
ajavat asiansa kotisoittelussa ja harjoittelussa, eivät välttämättä vakavammassa biitinviilauksessa.
Kaiutinpakkaus sisältää kahden metrin mittaisen kaiutinjohdon sekä miniplugi-rca-johdon. Erikseen ostettuna niiden hinta on noin 160 euroa parilta.

HDJ-700-kuulokkeet
Setin kuulokkeet ovat tyypiltään suljetut ja dynaamiset. Suljetun rakenteensa ansiosta ne eristävät ääntä. Se on tärkeää, koska miksatessa pitäisi pystyä kuuntelemaan toisen kanavan ääntä pelkistä kuulokkeista samalla kun musiikki soi kaiuttimista.
Mukana tulee kaksi plugijohtoa: toinen on suora ja toinen kierteinen “puhelinjohto”. Kuulokkeet
ovat laadukkaan tuntuiset ja istuvat tukevasti päähän. Pidemmän päälle ne saattavat painaa, sillä puristusote on melko tiukka. Ääneneristys on kyllä sitäkin parempi. Toisen kuulokkeen pystyy kääntämään ylös, jolloin on helppo kuunnella toisella korvalla kuulokkeista ja toisella kaiuttimista ilman, että joutuu pitämään kuulokkeista käsillä kiinni.
Kuulokkeet ovat hintaisekseen yllättävänkin laadukkaat ja erottelevat, joten välttämättä suurta kiirettä kuulokeostoksille ei tule. Ne ajavat niin keikka- kuin kotikäytössäkin asiansa varsin pitkälle. Kuulokkeiden hinta on noin 139 euroa erikseen ostettuna.

Yhteenveto
Pioneer DJ Starter Pack osoittautui melko helpoksi päästä alkuun. Parissa tunnissa alkoi saada jo kohtuullista jälkeä aikaan, vaikka ominaisuuksissa riittää aloittelijalle ammennettavaa pitkäksi aikaa. Valmistajan sivuilta löytyvät opastusvideot jouduttavat ennestään oppimista. Ominaisuuksia
riittää aloittelijoiden lisäksi myös edistyneemmälle levynpyörittäjälle.
Valmispaketilla pääsee alkuun, mutta sitä on helppo myös parantaa tarpeen mukaan. Monitorikaiuttimet ja kuulokkeet päivittää helposti parempiin, kun se on ajankohtaista. Tärkein eli
kontrolleri ohjelmistoineen ei niinkään helposti jää liian pieneksi tai riittämättömäksi.

PIONEER DJ STARTER PACK:
-DDJ WeGo4 -kontrolleri
-DM-40-monitorikaiuttimet
-HDJ-700-kuulokkeet
-Rekordbox Dj -ohjelmisto
Yhteishinta: 599 €
Lisätietoja: pioneerdj.com

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 3/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Joni Nikkola KUVAT: Valmistaja