LG esitteli tämän vuoden televisiomallistonsa, joka koostuu 8K-tarkkuuteen yltävistä OLED- ja QNED Mini LED -malleista sekä enemmän perustallaajille suunnatuista 4K-tarkkuuden OLED-, QNED- ja QNED Mini -televisioista.

Uusi α (Alpha) 9 Gen 5 AI -suoritin ryydittää useita LG:n tämänvuotisia televisiomalleja. Se tuo lisää tehoa skaalaukseen. Kuvan kolmiulotteisuuden luvataan myös paranevan uuden suorittimen ansiosta, sillä se erottelee etualan ja taustaelementit aikaisempaa paremmin. Suoritin on myös mukana äänentoistossa ja kykenee tuottamaan virtuaalisesti 7.1.2-kanavaisen Dolby Atmos -äänen, kun aikaisemmin se rajoittui 5.1.2-kanavaiseen toistoon.. Uusi suoritin on OLED Z2, OLED G2, OLED C2, QNED Mini LED QNED99 ja QNED Mini LED QNED95 -televisioissa.

OLED-paneelitekniikkaan perustuvat mallit ovat LG:n kärkimalleja, terävimpänä niistä 8K-tarkkuuteen yltävä Z2. 4K-televisioista tämän vuoden mallistoon kuuluvat kalleimmasta halvimpaan G2, C2, B2 ja A2.

Kärkeen sijoittuvaa G2-mallistoa on laajennettu uusilla suuremmilla 83 tuuman ja 97 tuuman malleilla. Näistä jälkimmäinen on kokoluokkansa ensimmäinen OLED-televisio. Muut koot ovat 55, 65 ja 77 tuumaa. Aiemmin vain G2-mallissa tarjolla ollut OLED Evo -tekniikka on nyt tarjolla myös edullisemmissa C2-malleissa. Sen tarkoitus on selättää OLED-paneelien tavallista puutetta eli vaatimatonta kirkkautta. Parannellun prosessorin ja paneelitekniikan ansiosta on lupa odottaa, että myös OLED Evo oli aiempaa parempi. Jotta lippulaiva olisi edelleen lippulaiva, G2-sarjassa lisäapuna on vielä Brightness Booster -tekniikka.

Kakkosketjuun kuuluvan C2-malliston koot ovat 42, 48, 55, 65, 77 ja 83 tuumaa. Näistä pienin on uusi koko ja vastaa pelaajien kysyntään. Kyseistä mallia LG suositteleekin erityisesti pelikäyttöön.

Myös edullisemmissa malleissa on panostettu kirkkauteen uuden OLED.EX-algoritmin voimin. Se ennakoi kunkin diodin käyttöä aiemman käytön perusteella ja säätää sen perusteella virranjakelua tarpeisiin sopivaksi. Tarkempaa tietoa tätä algoritmia hyödyntävistä malleista ei toistaiseksi ole.

B2-mallisto tarjoaa edelleen monia pelikäyttöön sopivia HDMI 2.1 -ominaisuuksia, mutta prosessori on astetta vaatimattomampi ja OLED Evo -tekniikkaa ei ole tarjolla. Toisin kuin B2:ssa, A2:ssa ei ole 120 Hz paneelia, HDMI 2.1 -portteja eikä VRR-tilaa.


Mini LED -mallistossa paneelit ovat Quantum Dot NanoCell -paneeleja Mini LED -taustavalaistuksella. Mustan luvataan olevan aikaisempaa syvempää ja värintoiston aiempaa tarkempaa. Mustinta mustaa etsivän valita on kuitenkin edelleen OLED. Poikkeuksena paneelitekniikassa on QNED 4K -malli, jossa on Mini LEDien sijaan perinteiset LEDit. Tänä vuonna NanoCell-perusmalleja on vielä tarjolla, mutta pidemmän päälle LG:n on tarkoitus luopua niistä. Edullisimmissa UHD-tarkkuuteen yltävissä malleissa on vanhempi viidennen sukupolven prosessori.

Tänä vuonna televisiovalmistajat ovat satsanneet erityisesti pelikäyttöön. Myös LG:n televisioissa on 4K 120 Hz laatua tukeva HDMI 2.1 -liitäntä ripeää reagointia vaativia pelejä varten. HDMI 2.1 -ominaisuuksista tuettuna on myös 48 Gbps:n siirtonopeus kun se viime vuonna rajoittui vielä 40 Gbps -nopeuteen. Tuettuna ovat myös VRR (Variable Refresh Rate) ja ALLM (Auto Low Latency Mode). Ainoana televisiona LG:n mallistossa OLED 4K A2:ssa ei ole HDMI 2.1 -liitäntöjä.

Pilvipelipalveluista tuettuna ovat myös NVIDIA GeForce Now ja Google Stadia. Televisioissa on nyt Game Optimizer -valikko, jonka kautta on käytettävissä pimeässä pelaamisen kokemusta parantava Dark Room -tila sekä muuttuva virkistystaajuus, Freesync Premium ja G-SYNC Compatible. Wifi 6 -tekniikka on tuettuna OLED Z2:ssa, OLED G2:ssa, QNED99:ssä ja QNED 95:ssä.

Televisioiden käyttöjärjestelmä on nyt webOS 22. Samalla nimeämispolitiikka muuttui versionumeron sijaan ilmaisemaan julkaisuvuotta. Muutokset eivät ole tällä kertaa suuren suuria, mutta uudessa versiossa on käytössä henkilökohtaiset profiilit, joihin voi kirjautua television selaimella tai älypuhelimen NFC-yhteydellä. Suoratoistopalveluiden pikavalinnat, räätälöidyt suositukset ja muistutukset ovat määriteltävissä profiilikohtaisesti. Maksimissaan profiileja voi luoda kuusi kappaletta. Always Ready -toiminnon ansiosta televisiota voidaan myös käyttää medianäyttönä esimerkiksi musiikin tai valokuvien esittämiseen.

Päivitysten kautta on luvassa vielä tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana Room to Room Share -toiminto, jolla pystyy peilaamaan sisällön televisiosta toiseen Wi-Fi-yhteyden kautta.

www.lg.com/fi