Skotlantilainen hifivalmistaja Linn esitteli lauantaina Hollannin Eindhovenissa uuden Sondek Klimax LP12 -levysoittimen. Sondek LP12:lla on pitkä ja kunniakas historia, sillä se esiteltiin jo lähes puoli vuosisataa sitten.

Soitinta on vuosien varrella päivitetty ahkerasti, sillä muutoksia on mahtunut mukaan melkein yhtä paljon kuin vuosiakin. Uusi, Radikaliksi nimetty päivityspaketti pitää sisällään uuden virtalähteen lyhyemmillä signaaliteillä ja pienemmillä komponenteilla, uuden moottorin ja moottorin digitaalisen ohjauselektroniikan.

Niiden voimin 33,3 rpm pyörimisnopeuden luvataan olevan tarkempi kuin koskaan kenelläkään valmistajalla ja edeltäjään verrattuna viisi kertaa tiukemmalla toleranssilla. Kohinatasoltaan soittimen luvataan olevan kaikkien aikojen alhaisin, ja moottorin värähtelyn pitäisi välittyä huomattavasti aiempaa vähemmän rungon kautta rasialle.

Soitin on saanut nyt myös uuden Ekstatik-äänirasian, joka on moving coil -tyyppinen. Valmistaja on pyrkinyt tekemään parhaan mc-rasiansa koskaan. Massa on saatu hunajakennorakenteen voimin kutistettua seitsemään grammaan. Neulavarsi on safiiria, sillä se on jäykempää kuim boron tai alumiini. Rasian luvataan toimivan erityisen hyvin Ekos SE -äänivarren kanssa.

Jo ennestään LP12:n omistavat voivat päivittää soittimensa Ekstatikilla ja Radikalilla, jotka on ostettavissa myös erikseen.

www.linn.co.uk