Maailman viimeinen kirjakauppa on puolitoistatuntinen kirjallisuuskeskustelu, joka on naamioitu hiukan höhläksi retkeksi autiomaahan. Sinne neljä kirjallisuuden ystävää matkustaa minibussilla, jonka rekisteriotekin vaihtelee Plathista Homerokseen, Whitmanista Anaïs Niniin ja Nabokovista Woolfiin. Vahvasti vertauskuvallisen matkan tarkoituksena on pelastaa laatukirjallisuus perustamalla maailman viimeinen kirjakauppa autiomaahan.

Rax Rinnekankaan ohjaaman draamallisen dokumentin parasta antia ovat neljän eri henkilön väliset keskustelut, joissa he jakavat henkilökohtaisia lukukokemuksiaan sekä pohtivat kirjallisuuden merkitystä. Ajoittain ne tavoittavat ja välittävät kauniilla tavalla sen taian, jota kaunokirjallisuus parhaimmillaan on.

Avoimuudessaan ja vilpittömyydessään ääneen esitetyt pohdinnat avaavat tilaa aidon ajattelun mahdollisuudelle. Välillä keskustelu vaikuttaa asenteelliselta ja elitistiseltä. Ikään kuin kaunokirjallisuuden suurin uhka olisi pohjoismainen dekkarikirjallisuus.

Tästä kummallisesti korostuvasta maantieteellisen genren paheksunnasta huomaa kuinka pienet neljän ”eri kulttuurista kotoisin olevan” kirjallisuusintoilijan kulttuuriset erot oikeastaan ovat ja kuinka elokuva kiertyy hyvin tiukasti länsimaalaisen kirjallisuuden kaanonin ympärille.

Ja silti se on kuin ihana, lämmin halaus kaunokirjallisuuden ystävältä toiselle.

Katso elokuvan traileri tästä:

Ensi-ilta: 13.10.2017
Genre: Dokumentti
Ohjaus: Rax Rinnekangas
Pääosassa: Hannu-Pekka Björkman, Kaisa Kukkola, Nacho Angulo, Boris Koneczny
Maa: Suomi, Espanja