Mission on julkistanut retroversion klassisista 770-jalustakaiuttimistaan. Se on yksi perinteisen brittivalmistajan tärkeimmistä kaiutinmalleista, joka esiteltiin vuonna 1978 – vuosi yhtiön perustamisen jälkeen. Jujuna alkuperäisen kaiuttimen kehitystyössä oli panostaa ennen kaikkea kuunteluun soundin hiomisessa pelkkien teknisten tietojen sijaan.

Uudessa versiossa on tuttuun tapaan polypropeeninen kartio, joka oli vielä 70-luvulla harvinainen. Myös resonanssien hallintaan on kiinnitetty erityishuomiota. Nämä ovat kaiuttimen uudistetusta versiosta vastaavan Peter Comeaun mukaan tärkeimmät elementit alkuperäisen Mission 770:n musikaalisen toiston taustalla.

Kaikki kaiutinelementeistä jakosuotimen kautta koteloon on kuitenkin päivitetty tähän päivään. Elementissä on uudistuksen on kokenut moottori, mutta sen runko on tuttuun tapaan valettu ja takaa mahdollisimman avoin. Kartio on jäykempi, minkä luvataan tarjoavan tiukempaa ja nopeampaa bassontoistoa. Refleksiportti on viritetty alas, ja toiston luvataankin yltävän sujuvasti alle 30 hertsin.

Siinä missä alkuperäinen oli viritetty vinyylintoisto mielessä, uudessa Mission 770:ssa on otettu huomioon niin digitaaliset kuin analogisetkin lähteet. Diskanttielementissä on mikrokuituinen dome, jonka luvataan sopivan sävyltään yhteen basso/keskiäänisen kanssa.

Jakosuotimen suunnittelussa on käytetty apuna tietokonetta – ja jälleen kerran perusteellisia kuuntelusessioita. Valmistaja kertoo kokeilleensa 120 erilaista piirivaihtoehtoa.

Kotelossa retrovaikutelmaa on tuomassa viiluviimeistely ja valkoinen baffeli. Alkuperäisen kaiuttimen ohuet, bitumilla vaimennetut seinämät on kuitenkin korvattu voileipärakenteella, jossa tiheiden MDF-seinämien välissä on vaimentava liima. Lisäksi on käytetty sisäistä vaimennusta ja rimoitusta. Resonanssien ja värittymien luvataan jäävän näillä eväillä alle kuulorajan.

Kaiutin on suunniteltu ja valmistettu Britanniassa. Viimeistelyvaihtoehdot ovat pähkinäpuu ja musta. Mukana tulee jalustat ja piikit kaiuttimien alle sekä tietysti asennushanskat. Hinta ja saatavuus Suomessa eivät ole vielä tiedossa.

www.mission.co.uk

www.audelec.fi