Tänäkin syksynä 14.–16. syyskuuta järjestettävät HIFI 2018 -messut ovat nyt entistäkin suuremmat, mahtavammat ja kauniimmat. Ainakin mikäli ennakkotietoihin on uskominen. Messuille on tulossa nimittäin useita ennennäkemättömiä uutuuksia, toinen toistaan upeampia kokonaisuuksia, järeitä subbareita, seinään sulautuvia kaiutinjärjestelmiä, vinyylisoittimia, monihuonejärjestelmiä ja tarkkaakin tarkempaa kuvantoistoa. Ja ensimmäistä kertaa Suomessa: saksalaisen MBL:n 406 000 euron highend-laitteisto MBL X-Tremes. Nähtävää ja koettavaa siis piisaa!

Teksti: Teppo Hirvikunnas (yhteistyössä HIFI 2018 ja näytteilleasettajat) Kuvat: Laitevalmistajat

Rakkaalla lapsella on ollut monta nimeä: Hifimessut, Highend Helsinki, Hifiexpo ja nyt ytimekkäästi HIFI. Kyse on tietysti Suomen suurimmasta korkealuokkaisten äänen- ja kuvantoistolaitteiden messutapahtumasta eli hifimessuista, jonka perinteet ulottuvat vuosikymmenten taakse.

HIFI 2018 -messut järjestetään totutusti syyskuun 14.–16. päivä, ja paikkana on jo vuosia messujen erinomaisena näyttämönä toiminut Helsingin Messukeskuksen Kongressisiipi.

Samaan aikaan Messukeskuksessa on myös Habitare, design-, huonekalu- ja sisustus- sekä Antiikki-messut. Kaikkiin tapahtumiin pääsee samalla lipulla.

Suomen suurin

HIFI 2018 on Suomen suurin ja monipuolisin laadukkaan äänen- ja kuvantoiston tapahtumakokonaisuus. Tänä vuonna messuilla on entistä enemmän tilaa ja ennen kaikkea useita uusia kuunteluhuoneita. Aikaisemmin myös Messukeskuksen hotellin puolella olleet tilat on nyt korvattu varsinaisen kongressialueen kolmannen kerroksen lisätiloilla. Uudet tilat ovat myös paremmin saavutettavissa heti Messukeskuksen kongressialueelle tultaessa. Kannattaa seurata laajan messualueen opasteita.

Mitä messuilla sitten on?

Kyse on siis äänen- ja kuvantoiston näyttelytapahtumasta, jossa pääpaino on korkealuokkaisilla tuotteilla. Messuilta on siis melko turha odottaa mitään purkkimaista 10 euron bluetooth-soundia.

Sen sijaan esillä, kuunneltavana ja katsottavana on huippuluokan ääntä ja kuvaa. Eikä pelkästään mitään kymppitonnin laitteita vaan ihan jokaisen budjetille sopivaa. Toki täytyy heti todeta, että tuo kymppitonnikin on pikkuraha messujen huippulaitteiden kohdalla. Messuilla on siis kaikkiaan 25 näytteilleasettajaa, lähes 40 osastoa ja yli 70 tuotemerkkiä.

Kokosimme tähän muutamia ennakkomaistiaisia messujen tulevasta annista.


Tämä on nähtävä!

Messujen ykkösnähtävyys on eittämättä saksalaisen MBL:n järeistä järein X-Tremes-kaiutinjärjestelmä oheislaitteineen. Tämän Suomessa ensimmäistä kertaa esillä olevan laitteiston kokonaishinta on noin 406 000 euroa! Tämä on koettava vaikka ei hifistä välittäisi pätkääkään. On se niin upea, että uskomme jopa Suomesta löytyvän ostajia!
Osasto K 216b: MBL/Audist

Ei messuja ilman kuulokkeita

Kuulokekuuntelun suosio vain kasvaa. Eikä ihme, sillä kuuntelunautinto on huippukuulokeilla aivan omaa luokkaansa. Toki erilaista – paljon intiimimpää ja detaljeiltaan tarkempaa kuin kaiuttimilla.

Messuilla kuunneltavana kymmeniä merkkejä ja malleja satasesta aina tuhansiin euroihin. Ja totta kai myös kuulokevahvistimia. Esimerkiksi Focalin Elear-, Clear- ja Utopia-mallit. Myös uutuusmallit Focal Listen Pro ja Clear Pro.
Osasto K 207: Kruunuradio

Uusi Gradient!

Siitä on jo 35 vuotta, kun suomalainen Gradient päätti oman suuntansa. Tavoite oli selkeä jo tuolloin: suunnitella kaiutin, joka kuulostaa erinomaiselta kaikenlaisissa huoneissa. Kun Gradient suunnitteli ensimmäisen 1.0-mallinsa, ei heillä ollut ajatustakaan siitä, kuinka vahva ja elinvoimainen symboli siitä tulisi. Idea täydellisen kaiuttimen tekemisestä vei Gradientin tielle, jota he kulkevat edelleen. Nyt uusi Gradient 1.4 on viimein täällä!

Osasto K 216a: Gradient Labs

Monipuolinen av-vahvistin ja paljon muuta

NAD T 758 v3 -av-viritinvahvistin on uutuus hienoilla ominaisuuksilla ja laadukkaalla äänellä sekä sisäänrakennetulla Bluesound-striimerillä, jossa on myös monihuonetuki. Sen ominaisuuksia voit laajentaa erillisten lisämoduulien avulla. Digitaaliset ääni- ja videopiirit sijaitsevat irrotettavilla piirikorteilla, ja MDCrakenteen ansiosta voit laajentaa vahvistimeen kaikki tulevaisuuden ominaisuudet, mikä tekee siitä täysin uniikin kilpailijoihin verrattuna.

T758 tarjoaa hienot video-ominaisuudet ja viimeisimmän digitaalisen teknologian, mukaan lukien Ultra HD -resoluutiot jopa 3 840 x 2 160 pikseliin asti. Muista ominaisuuksista voidaan mainita muun muassa BluOs HiRes -striimaus sisäänrakennettuna ja myös mqa-purku, Dolby Atmos sekä Dirac Live -huonekorjaus. Radion kuuntelusta nauttivat arvostavat T758:n erittäin herkkää radioviritintä, 30:tä esivalintaa radiokanaville ja rds-tukea. Tämä ja kaikki NAD-uutuusmallit messuilla.

Osasto K 214 ja A 38: AH-Hifisystems

Genelecin Atmos 7.1.4

Suomen kotiteatteriasiantuntijana ansioitunut Mareksound ja Genelec rakentavat messuille todella järeän Atmos 7.1.4 -kotiteatterin uusilla Genelec S360 -kaiuttimilla, joita tulee teatteriin huikeat seitsemän kappaletta! Setin kruunaa uusi 7382 SAM -subwoofer Tätä ei ole nähty vielä missään. Systeemi toteutetaan Habitaren puolelle isoon halliin. Lisätietoja kannattaa kysellä HIFI-messujen osastolta.

Osasto K 204: Mareksound

Huippu-uutuudet Ranskasta

Ranskalainen Focal on noussut muutamassa vuodessa premium- ja highend-kaiuttimien kärkikastiin. Nyt messuilla esillä Pohjoismaiden ensi-esittelyssä Focal Kanta -malliston uutuudet N1, N2 ja N3 sekä tietenkin huippumalli ja EISA-voittaja Sopra N2.

Eikä tässä tietenkään kaikki: kuunneltavana myös Focalin uudet EISA-voittajat 300IWLCR6-uppoasennuskaiuttimet seinään ja kattoon. Uskomaton toisto, joka täytyy kuulla!

Osasto K 207: Kruunuradio

Pianosäestyksellä Yamahan highendiä

Yamaha Music yhdessä F-musiikin kanssa esittelee Yamaha Disklavier Enspire -pianon, joka soittaa musiikkia automaattisesti ohjaussovellusta hyödyntäen tai toimii normaali pianona. Se toimii myös osana Yamahan MusicCast-monihuonejärjestelmää. Disklavier on yhdistetty Yamaha AS3000 -päätevahvistimeen sekä NS5000-kaiuttimiin. Yamaha on luvannut esitellä myös loppuvuodesta 2018 markkinoille tulevia highend-tuotteitaan: täysin balansoidun linjan C5000-esivahvistin, täysin balansoidun linjan M5000-päätevahvistin ja balansoidulla lähdöllä oleva highend-levysoitin GT5000 sekä highend av-esivahvistin CXA5200 ja 11.2-kanavainen päätevahvistin MXA5200. Osastolta löytyy myös täydellinen kattaus uusimpia MusicCast-tuotteita: MusicCast20- ja -50-verkkokaiuttimet, MusicCastSUB100-verkkosubwoofer, MusicCastBAR40-soundbar sekä RXV85- ja A80- series-av-viritinvahvistimet.

Osasto K 205: Yamaha

Miten realistiselta ääni voikaan kuulostaa?

Mikäli maahantuojaan on uskominen, niin messuilla on maailman luonnollisimmalta kuulostavat kaiuttimet käsittämättömän aidolla keskialueella! Suomen ensiesittelyssä Harbethin uudet 40-vuotisjuhlakaiuttimet ja tietenkin koko mallisto. Kaiuttimia esittelemässä on Harbethin toimitusjohtaja Alan Shaw. Yhdessä Harbethin kanssa on esillä myös Exposuren uusi 5010-lippulaivasarja, joka tarjoaa erittäin menevän ja livemäisen rock-soundin. Mallistossa on esivahvistin sisäänrakennetulla dacilla ja järeät 200-wattiset monopäätteet. Esillä ja soimassa myös Regan koko levysoitinmallisto. Eikä tässä kaikki: kokonaisuuden kruunaa Atlaksen uudet Luxe-highend-kaapelit, joita on esittelemässä Atlaksen tehtaan edustaja.

Osasto K 206: Hifistudio

Edullistakin laatuhifiä

Denon panostaa vahvasti perinteiseen, laadukkaaseen kaksikanavahifiin. Eikä laadun tarvitse olla kallista. Messuilla esillä edulliseen hintaluokkaan tuleva Denon PMA-800 -integroitu vahvistin, DCD-800-cd-soitin sekä DNP-800-verkkosoitin/striimeri.

Osasto A 25 ja A 26 - Simex

50 vuotta, eikä suotta

Messuille lupaillaan esille Cambridge Audion 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi esitelty Edgelippulaivasarja. Siihen kuuluu integroitu Edge A -vahvistin, Edge NQ -verkkotoistin ja Edge W -päätevahvistin. Yhtiö kertoo pistäneensä parastaan ja kehittäneensä laitteet äänenlaadun ehdoilla. Kehitystyöhön on käytetty kolme vuotta. Signaalitiellä on esimerkiksi W-päätteessä vain 14 komponenttia. Se toimii xa-luokassa, minkä luvataan tarjoavan a-luokan vahvistimien äänenlaadun vähemmällä virrankulutuksella. Tehoa luvataan niin A- kuin W-mallillekin sata wattia kahdeksan ohmin kuormalla. Rengasmuuntajat on suunniteltu uudelleen niin, että ne kumoavat syntyneen elektromagneettisen häiriön. Kondensaattorit taas on korvattu aktiivisilla piireillä. NQ:ssa on päivitetty versio StreamMagic-alustasta, joka pitää sisällään bluetoothin aptx hd:lla höystettynä, AirPlayn, Spotify Connectin ja Chromecastin. Niin NQverkkotoistimessa kuin integroidussa A-vahvistimessakin on koaksiaalinen ja optinen digiliitäntä 24 bitin ja 96 kilohertsin laadulla sekä usb 32 bitin ja 384 kilohertsin laadulla ja dsd256-tuella.

Osasto K 215: Audiokauppa

Highend-kuulokkeita

Messuilla kuunneltavana muun muassa maailmalla suitsutusta saaneet Hifiman Shangri-La Jr -elektrostaattiset kuulokkeet yhdessä Hifimanin Shangri-La Jr -kuulokevahvistimen kanssa.

Osasto K 204: Mareksound

Tyylikäs vinyylisetti

Hifiklinikka tuo messuille maineikkaan levysoitinvalmistajan Transrotorin upean Crescendo Biancon, jossa on muun muassa TMDmagneettilaakerointi. Äänivartena toimii SME TR5009 ja äänirasiana Transrotor Figaro MC. Oheislaitteisto käsittää tyylikkään Fezz Audio Mira Ceti -integroidun putkivahvistimen, teholtaan 2 x 8 wattia, ja Pylon Audio Diamond Monitor -kaiuttimet. Täällä kannattaa käydä kuuntelemassa laadukasta vinyyliääntä ja ihmettelemässä myös sitä, miten on mahdollista, että vain 2 x 8-wattinen vahvistin riittää.

Osasto K 301: Hifiklinikka

Nyt niitä taas saa

Kukapa ei muistaisi 100 vuotta täyttävän Ortofonin Concorde-äänirasioita. No ei kukaan kuin edes jonkin verran hifistä kiinnostunut ja iältään yli 45–50-vuotias tai dj-hommien kanssa toiminut. Sen verran on nimittäin kulunut aikaa, kun viimeksi Ortofon Concorde -äänirasioita oli hifiliikkeissä. Nyt legendaarinen malli palaa taas hifisoittimiin. Pitkään Concorde-sarja oli vain DJ-puolen tuote, mutta nyt markkinoilla alkaa olla taas hifisoittimia irtokelkkaäänivarsilla, joihin Concorde on tarkoitettu. Concorde Century -mallia tehdään 1 000 kappaleen rajoitettu erä, ja Suomeen siitä saadaan 20 kappaletta suositushintaan 599 euroa. Entäpä tuo mallinimi Concorde? Liekö peräisin vuonna 1976 lentonsa aloittaneelta huippunopealta lentokoneelta?

Osasto K 214 ja A 38: AH-Hifisystems

Avantgardistista tyyliä

Saksalainen Avantgarde on tyylilleen uskollinen. Nämä voisi ostaa jo pelkästään designin vuoksi. Mallistosta esillä Avantgarde Duo XD ja Avantgarde Zero XD.

Osasto K 204: Mareksound

Ammattilaisstudioista kotisohville

Ammattipuolella erittäin arvostettu Audio Technica valmistaa myös huippuluokan kuulokkeita kotikäyttöön. Messuilla on kuunneltavana laaja mallisto ja myös maailmalla kehuttu ATH-ADX 5000, arvostetun japanilaisvalmistajan uunituore huippumalli laajan kuulokevalikoiman kruunuksi. Niitä kuvaillaan huippumukaviksi päässä ultrakevyen rakenteen ja isojen mukavien tyynyjen ansiosta. Näissä käsityönä Japanissa valmistetuissa kuulokkeissa on patentoitu Core Mount -teknologia ja iso 58-millimetrinen elementti sekä magnesium-runko. Suositushinta on 2 390 euroa.

Osasto A 39: Bergsala Handic

Isoa tykkikuvaa läheltä

Messuilla on esillä myös kuvantoistoa ja kotiteattereita. Optoma GT-5500+ -lähiheittoprojektori mahdollistaa jopa 100 tuuman kuvan vain 40 senttimetrin etäisyydeltä kankaasta! Grandview-lähiheittoprojektoreille suunniteltu ALR-valkokangas puolestaan tarjoaa kirkkaan kuvan myös valoisassa ympäristössä. Esillä myös Optoman muu mallisto.

Osasto K 215: Audiokauppa

Perinteitä kunnioittaen

Messuilla esillä Technicsin super-highend-levysoitin Technics 10R sekä perinteitä suurilla tehomittareilla kunnioittava Technics SU-G700 -vahvistin yhdessä upeiden Technics SB-G90 -kaiuttimien kera. Tuo levysoitin menee hieman ehkä överiksi, siis hinnaltaan, mutta vahvistin on todella hieno ja myös hinnaltaan tavoitettavissa.

Osasto K 204: Mareksound

Hifilaite voi olla myös kaunis ja pieni

Tällainen on esimerkiksi Denon CEOL -mikrosarja, jossa on kaikki nykyajan toiminnot ja ohjelmalähteet unohtamatta niitä perinteisiäkään. Kaiuttimiksi Denonin kanssa soveltuu esimerkiksi Q Acousticsin EISA-palkittu Q3050i. Messuilla on esillä lisäksi koko Q Acousticsin mallisarja.

Osasto A 25 ja A 26 - Simex

Kestosuosikki

Kotimainen Aurelia on menestynyt aina testeissä ja vieläpä kaikilla malleillaan. Aurelian suunnittelija Antti Louhivaara on messuilla kertomassa kaiuttimien suunnittelusta ja esittelemässä mallistoa. Mukana on muun muassa kaikki uudistuneet mallit: Ambera II, Magenta II ja tietysti pieni ihme Miniara.

Osasto K 304: Aurelia

Kaikki kuulokkeet langattomiksi!

Ampion taskukokoiset HiRes-kuulokevahvistimet muuttavat mitkä tahansa kuulokkeet langattomiksi suhteessa äänilähteeseen. Ominaisuusvalikoima on huikea: Mallisto täyttää Japan Audio Societyn Hi-Resstandardit ja tukee SBC-, AAC-, aptX-, aptX HD- ja LDACkoodekkeja, jopa 384kHz/32-bit-näytteenottotaajuutta edistyneellä SRC / Sample Rate -muuntimella. Taajuusalueeksi ilmoitetaan 15–100 000 hertsiä, mukana on neljä äänituloa mukaan lukien spdif, usb, 3,5 millimetrin linjatulo ja bluetooth sekä kaksi äänilähtöä, sisältäen spdif:n ja 3,5 millimetrin linjalähdön. Laitteessa on sisäänrakennettu li-polymeeriakku, ja se tarjoaa 10 tunnin toistoajan.

Osasto A 39: Bergsala Handic

Levymyyntiä

Vinylmusic.fi ja Realgames tuo messuille 30.000 kappaleen äänilevytarjonnastaan reilun otannan. 1600 vinyyliä ja yli 1000 cd-levyä. Uusia ja vanhoja.

Eikä tässä kaikki. Esillä myös aito Wurlitze One More Time- CD. Vesikuplat ja pyörivät värivalot sivuissa. Valmistettu Saksassa 1988 ja uudenveroisessa kunnossa. Näitä aitoja Wurlitzer Bubbler jukebokseja on Suomessa vain muutama kappale - todennäköisesti tämä CD-malli on Suomen ainoa. Vinylmusic.fi ja Realgames toimii Lauttasaaressa, missä yli 200m2 varastomyymälässä tarjolla yli 30.000 äänilevyä, jukebokseja, flippereitä, pelilkoneita yms.
Osasto A 27: Vinylmusic.fi

Kaiuttimien vallankumous

SA Legend Silverback on System Audion langaton kaiutinmallisto. Näiden lisäksi et periaatteessa tarvitse oikeastaan mitään muuta, ja lisäksi ne päivittyvät tarpeittesi mukaan. Musiikki lähetetään langattomasti kaiuttimiin vaikka suoraan älypuhelimelta, mutta se hoituu myös tabletilla tai tietokoneella – tai levysoittimella tai CD:llä. Eikä tässä todellakaan ole kaikki. Käy tutustumassa täydelliseen mallistoon ja sen uskomattomiin ominaisuuksiin.

Osasto K 214 ja A 38: AH-Hifisystems

Uusi suomalainen highend-kaiutin!

Knif Rauman Nº1 on uusi suomalainen highendtason huippukaiutin. Kyse on tinkimättömästä elektroakustisesta suunnittelusta, materiaaleista ja designista. Kaiuttimen taustalla on Knif Audion perustajan Jonte Knifin ja teollisen muotoilijan Janne Raumanin yhteisyritys Knif Rauman Oy. Knif Rauman Nº1 on symmetrisellä elementtisijoittelulla varustettu puoliaktiivinen kolmitiekaiutin, jossa diskanttina on erikoisversio RAAL:in parhaasta nauhadiskantista. Se on asennettu valettuun metallisuuntaimeen yhdessä SEAS:in magnesiumkartioisten keskiäänisten kanssa. Kotelon etupinnan voimakkaasti pyöristetty muoto takaa poikkeuksellisen vähäiset diffraktiot ja hallitun suuntaavuuden. Bassoelementtien kuormitus on toteutettu passiivielementeillä. Keskiäänisten takana on käänteiset torvet, jotka vaimentavat takasäteilyn. Runsaan sisäisen tuennan ansiosta kotelo on värähtelemätön. Nauhaelementin epäedullisen tiukka pystytason suuntakuvio on levennetty akustisilla linsseillä. Kokonaisuuteen kuuluu erillinen aktiivinen jakosuodin. Jakosuotimessa on bassojen tasonsäätö ja kaksialueinen parametrinen bassokorjain. Kytkentä on toteutettu diskreeteillä A-luokan operaatiovahvistimilla ja Elman kiertokytkimillä. Se perustuu samaan topologiaan kuin Knif Audion alan piireissä tunnettu masterointitaajuuskorjain Eksa.

Osasto K 218: Sound Factor

Kunnon jytinää!

Mitä ovat hifimessut ilman rintakehässä tuntuvaa bassotoistoa? Tästä on varmaan monia mielipiteitä, mutta tarvittaessa sellaista tarjoilee muun muassa tuore EISA-voittaja SVS SB4000. SB4000 toimii niin kotiteatterissa kuin audiofiilikuuntelussa, ja sen luvataan toistavan bassoa niin massiivisella äänenpaineella ja erittäin matalilla taajuuksilla, että siihen ihastuu tarkempikin kuuntelija. Uskoisiko?

Osasto K 215: Audiokauppa

Onko uusi R-sarja edellistä parempi?

KEF:in Reference-sarja on ollut valmistajan suosituin mallisarja. Ikää mallistolla on jo vuosia. Uusi Reference eli R-sarja on kuitenkin tulossa. Ehtiikö se messuille, jää nähtäväksi.

Osasto K 215: Audiokauppa

Maailman paras huonekorjain?

DSPeakerin osastolla tulee tänä vuonna olemaan muun muassa 2.1-järjestelmä, jossa siis kahta hyvin pientä stereokaiutinta ohjataan DSPeakerin X4:n patentoidulla särö-optimoivalla jakosuotimella siten, että subwooferkanava jaetaan huomattavan ylhäältä. Tällä halutaan korostaa X4:n kykyä nivoa yhteen täysin erilaisia kaiuttimia mihin tahansa subwoofereihin, vieläpä varsin vapaalla sijoittelulla.

Osasto K 303: DSPeaker

Laatuääntä ja äänitteitä

Hifihuoneella on myynnissä tuttuun tapaan huippuluokan äänitteitä niin vinyylinä kuin cd-levyinäkin. Tuttujen Stockfish- ja Opus3-äänitteiden lisäksi myynnissä myös kuuluisia Speaker Corner Records -vinyylilevyjä.

Osasto K 213: Hifihuone

Mitä: HIFI 2018 -hifimessut

Koska: 14.-16. syyskuuta

Missä: Helsingin Messukeskus

Tarkemmin: Messukeskuksen Kongressialue (Siipi)

Mistä sisään: Eteläisen pääsisäänkäynnin aulasta, portaat ylös

Mitä muuta: Samaan aikaan ja samalla lipulla Habitare ja Antiikki

Lisätietoja: hifi.messukeskus.com