Soundbarien hankkimiseen on usein syynä paitsi tila myös budjetti. Esimerkiksi tavalliseen television äänen tukevoittamiseen soundbar voi hyvinkin olla sopivin ratkaisu.

Siinä missä monet soundbarit ovat selvästi budjettiluokkaan suunnattuja, niin Sonyn 7.1.2-kanavaisella Dolby Atmos-tuella varustetun HT-ST5000:n tapaiset mallit sijoittuvat paitsi hinnaltaan myös ominaisuuksiltaan toiseen ääripäähän. Sen 1 800 euron suositushinnalla saa jo laadukkaan kotiteatterisarjan, mutta tilaa se vie huomattavasti vähemmän.

Ominaisuuksia laitteessa on enemmän kuin perustason budjetti-soundbareissa. HT-ST5000:n avulla voi toistaa musiikkia dlna-verkkolevyltä. Musiikkitiedostoista se tukee myös dsd:tä ja korkearesoluutioisia tiedostoja. Tuki löytyy myös Chromecastille, Google Homelle, Spotifylle, ja läpi kulkee 4k/hdr-signaali. Tänä syksynä tulleen ohjelmistopäivityksen mukana tuli myös DTS:X ja Dolby Vision -läpivienti.

Laite toimii paitsi bluetooth-vastaanottimena myös lähettimenä, joten yöaikaan voi esimerkiksi siirtyä langattomiin kuulokkeisiin. HT-ST5000:n voi myös liittää osaksi Sony Music Center -järjestelmää. Kuten soundbarien rajallisen kotelotilavuuden vuoksi on tavallista, Sonynkin mukana tulee subbari.

Sound And Vision testasi kyseisen soundbarin. Käyttöä kehuttiin testissä helpoksi laitteen omalla kaukosäätimellä. HT-ST5000 myös totteli ainakin Vizio-television kaukosäätimen virtapainiketta ja äänenvoimakkuussäätöjä ilman erillistä konfigurointia.

Asettelussa oli jonkin verran aprikoitavaa, sillä katon kautta ampuvat Atmos-elementit eivät pääse oikeuksiinsa, jos soundbarin sijoittaa television alle. Myös subbarin asettelulle kannattaa suoda aikaa ja kokeilla eri vaihtoehtoja.

Musiikkia HT-ST5000 toisti testin mukaan tasapainoisesti, tarkasti ja uskollisesti, joskin keskibasso korostui testaajan mielestä liikaa ja alimmat bassot taas jäivät kaipaamaan lisäpotkua. Nämä tosin riippuvat myös kuuntelutilasta.

Testaajan mukaan soundbar ei tuo itseään liiaksi tykö, vaikka tuokin toistoon tanakkuutta. Testaajan mukaan HT-ST5000 pitää äänenlaadullaan hyvin pintansa saman hintaluokan soundbarien kanssa.

Arvion voi lukea Sound & Visionin sivuilta.