Android 9 Pie julkaistiin virallisesti tällä viikolla betatestausvaiheen jälkeen. Tuttuun tapaan se tuli aluksi saataville muutamaan Googlen puhelimeen ja lisäksi Androidin kehittäjän Essential-puhelimiin.

Lähiaikoina tuorein versio on tulossa myös joihinkin muiden valmistajien puhelimiin, esimerkiksi Nokiaan ja OnePlussaan sekä Android One -ohjelmaan kuuluviin malleihin. Listasimme muutaman kätevän ominaisuuden, jotka 9-versiossa on edeltävään Oreoon verrattuna.

Androidin uudessa versiossa voi halutessaan luopua perinteisistä alareunan näppäimistä. Alhaalla on nyt pieni nappi, joka toimii kotinäppäimenä. Sitä pohjassa pitämällä voi aktivoida Google Assistant -puheohjauksen. Ylös sipaisemalla pääsee kaikki sovellukset näyttävään yleiskatsausnäkymään ja uudelleen sipaisemalla pystyy selailemaan kaikkia sovelluksia.

Yleiskatsausnäkymässä voi selata aktiivisia sovelluksia vaakasuuntaisesti, kun aiemmissa versioissa näkymä liikkui pystysuunnassa. Hakukenttä ja kaikkien sovellusten listaus taas löytyy kätevästi alapuolelta. Käyttöjärjestelmä ehdottaa viittä sovellusta. Googlen omissa Pixel-puhelimissa voi myös kopioida ja jakaa esimerkiksi tekstiä tai valokuvia yleiskatsausnäkymästä. Älykäs tekstinvalinta myös osaa ehdottaa kontekstin perusteella seuraavia mahdollisia tekoja.

Akunkeston pidentämisessä puolestaan auttaa mukautuva akku -toiminto. Se räätälöi akunkäyttöä koneoppimisen avulla sen perusteella, mitä sovelluksia käyttäjä todennäköisesti käyttää eniten lähituntien aikana. Akunsäästötilaan on tullut mahdollisuus estää näyttöä olemasta jatkuvasti päällä ja rajoittaa sovelluksia, jotka käyttävät liikaa akkua.

Näytön kirkkaudensäätö on puolestaan nyt älykkäämpi. Pelkän valoanturin sijaan se osaa mukauttaa kirkkautta koneoppimisen avulla eri tilanteisiin, jolloin kirkkautta ei välttämättä tarvitse säätää itse niin usein.

Lovinäytöllä varustetuille Android-puhelimille on myös nyt natiivi tuki suoraan käyttöjärjestelmässä, joten käyttökokemuksen pitäisi olla jatkossa yhtenäisempi, erityisesti ilmoitusten osalta.

Ilmoituksia on myös parannettu. Viestiin tai sähköpostin ilmoituksen yhteydessä on valittavissa valmiita vastauksia, joilla voi vastata menemättä viestisovellukseen. Ilmoitukset pystyy myös kytkemään nopeasti pois päältä, ja tiettyjen sovellusten huomautukset saa päältä pois painamalla niitä pitkään. Alhaalla on myös ilmoitustenhallinta-asetukset.

Käyttöjärjestelmä myös pyrkii nyt ennustamaan aikaisempaa useammin, mitä käyttäjä aikoo seuraavaksi tehdä. App Actions -toiminto ehdottaa esimerkiksi tiettyjä sovelluksia tai vaikkapa viestiketjuja.

Myöhemmin tänä vuonna on luvassa myös Slices-toiminto, joka näyttää sovellusten sisäisiä toimintoja suoraan hakutuloksissa, se voi esimerkiksi ehdottaa Lyft-kyydinjakosovellusta haettaessa kyytejä kotiin. Sovelluksen täytyy kuitenkin tukea Slices-ominaisuutta.

Pie-versioon on tulossa myöhemmin myös digitaalisia hyvinvointiominaisuuksia. Käyttöjärjestelmä esimerkiksi raportoi, montako minuuttia käyttäjä viettää kussakin sovelluksessa, montako ilmoitusta käyttöjärjestelmään tulee ja kuinka usein käyttäjä avaa puhelimen lukituksen. Sovelluksiin voi myös asettaa ajastimia ja hälytyksiä, kun asetettu maksimiaika lähestyy. Käyttöjärjestelmän voi myös asettaa menemään mustavalkotilaan, jolloin se muistuttaa nukkumaan menosta.