Nikon D6 on ammattilaistason ns. täydenkennokoon peilijärjestelmärunko jonka pääasiallinen kohderyhmä ovat erityisesti haastavissa olosuhteissa kuvaavat uutis- ja urheilukuvaajat joiden kriteereinä on luotettavuus, kestävyys ja nopeus.

D6 korvaa edellisen D5 mallin, joka oli ja on edelleen huippulaite, joten ei ole yllätys että uusi D6 tarjoaa vain joitain parannuksia siihen. Molemmissa on samankokoinen 20.8 megapikselin kenno joka tarjoaa riittävän resoluution yksityiskohtaisten kuvien saamiselle, jolla kuitenkin pystytään pitämään tiedostokoot hallinnassa. D6 sisältää uuden automaattitarkennuspiirin ja kuvaprosessorina toimii uusi EXPEED 6.

D6 mallissa on Nikonin tähän mennessä edistyksellisin automaattitarkennusjärjestelmä. Tarkennuspisteitä on 105, jotka kaikki ovat käyttäjän valitavissa. Edeltävässä D5 mallissa takennuspisteitä oli enemmän, 153, mutta niistä käyttäjän valittavissa oli vain 55. D6 lisääntynyt valittavien tarkennuspisteiden määrä antaa kuvaajalle paremman mahdollisuuden hallita tarkennusta. Valittavien tarkennuspisteiden korkean määrän lisäksi jokainen tarkennuspisteistä ovat ristikkäistyypisiä. Automaattisessa- tai 3D- seurantatilassa pystytään kohteen silmiä priorisoimaan. Kaikenkaikkiaan automaattitarkennus on nopea ja tarkka ja myöskin LiveView -tilan automaattitarkennus toimii mainiosti. Nikon D6 kykenee neljäntoista kuvan sekuntinopeuteen jatkuvalla tarkennuksella. Tämä on kaksi kuvaa enemmän kuin D5 malli ja saattaa joissain tilanteissa olla jopa ratkaiseva, kun kuvataan vaativissa olosuhteissa. Videokuvaa D6:lla pystyy kuvamaan 4K tasoisena (3840 x 2160) 30/25/24 fps ja Full HD 60 fps

Kuvien lähetys onnistuu sisäänrakennetun Wi-Fi- ja Bluetooth yhteyksien avulla. Lisäksi kameraan voi kytkeä Nikonin langattoman WT-6 lähettimen joka mahdollistaa verkkoyhteydet jopa 200m etäisyydelle. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös verkkokaapeliyhteyttä, joka mahdollistaa kuvien siirron suoraan PC- tai FTP-palvelimelle. Uutuutena rungossa on myös USB-C -liitin, joka helpottaa suoraa tiedonsiirtoa tietokoneelle. Korttipaikkoja D6 mallissa on kaksi jotka ovat yhteensopivia XQD- ja CFexpress korttien kanssa.

D6 on ulkoapäin tarkasteltuna lähes identtinen edeltävän D5 mallin kanssa. Säänkestävä magnesiumseosrunko takaa sen, että kamera kestää hyvin ääriolosuhteet ja tuntuu myös käteen erittäin jykevältä. Pystykuvauskahvan avulla kuvausergonomia säilyy hyvänä myös kuvattaessa pystykuvia.

Näyttö on 3,2 tuuman 2,359 000 pikselin kosketusnäyttö joka on kiinteä eikä näin ollen ole säädettävissä. Syynä kiinteään näyttöön on se, että kaikki nivelet heikentäisivät rakennetta. Näyttö toimii yllättävän hyvin myös kirkkaassa ympäristössä, toki pienten yksityiskohtien havainnointi ei ole ymmärrettävästi aivan niin helppoa.

Etsin on suuri ja kirkas ja täyttää 100% otettavasta kuvasta joten kuvien reunojen kanssa ei tule tarvetta marginaaliarviointeihin. Kuvanlaatu on odotetusti huipputasoa ja kohinansieto on hyvin hallinnassa. D5 oli taipuvainen magentaan suurimmilla ISO -arvoilla ja se näyttäisi olevan nyt saatu korjattua.

Pikaisesti tarkasteltuna D6 jatkaa hyvin vankan työjuhdan, D5:n jalanjäljissä vaikkakaan mitään kovin mullistavaa ei päivitetty malli tuonutkaan. Sen sijaan voisi kuitenkin sanoa, että malli pitää peilillisten kameroiden asemaa edelleen tiettyihin kuvaustilanteisiin peilittömiä paremmin sopivina.

Nikon D6 tehdastoimitukset ovat viivästyneet koronaviruksen vuoksi alkuperäisestä aikataulustaan, mutta alkaisivat viime tiedon mukaan toukokuussa. Suositushinta 7 499,00 €

www.nikon.fi