Televisiokonkari Nokian QLED 4K UHD Smart TV -mallisto saapuu kauppoihin Suomessa. Nykyisin valmistus ei kuitenkaan tapahdu Salossa, vaan yhtiön televisioista ja mediasoittimista vastaa itävaltalainen StreamView.

Uusissa malleissa on käytetty QLED-paneeleita, kun viime vuonna myyntiin tulleet Nokia-televisiot ovat LED-televisioita. QLED-tarjoaa mustempaa mustaa, enemmän kirkkautta ja tarkempaa värintoistoa LED-malleihin verrattuna. QLED-paneelit ovat LEDien tavoin taustavalaistuja, toisin kuin vielä mustempaa mustaa tarjoavat OLEDit. Resoluutio on 4K-tasoa.

LED-malleihin verrattuna mallinimissä on erona vain QLED-mallien D-kirjain LED-mallien A:n tilalla. 43-tuuman kokoinen malli on 4300D, 50-tuumainen 5000D, 55-tuumainen 5500D, 58-tuumainen 5800D, jo ennestään myynnissä ollut 6500D ja 70-tuumainen 7000D.

Tarjolla on kolme tilaa: urheilun katsomiseen tarkoitettu Sport, pelikäyttöön Gaming ja elokuvien katseluun Film. Kukin niistä vaikuttaa sekä värintoistoon että ääniasetuksiin. Pelitilassa esimerkiksi latenssiksi ilmoitetaan kahdeksan millisekuntia, jolloin nopeampaa reagointia vaativissa peleissäkin pitäisi pysyä ajan tasalla.

Liitäntöinä on kolme kappaletta HDMI 2.0 -portteja. Yhdessä niissä on äänen paluukanava ARC yksinkertaisempaa liitettävyyttä varten. HDMI-liitännöissä on siis säästetty, sillä uusissa televisioissa on jo tavallisesti tuoreempi HDMI 2.1 -liitäntä ja kehittyneempi eARC. Muita liitäntöjä ovat muun muassa kaksi USB-liitäntää, Ethernet-liitäntä langallista nettiä varten, optinen liitäntä, 3,5 mm AUX-sisääntulo, kuulokelähtö, VGA.

Langattomina vaihtoehtoina on kaksitaajuuksinen Wi-Fi, sisäänrakennettu ChromeCast sekä Bluetooth, jonka kautta myös kaukosäädin toimii. Käyttöjärjestelmäksi on valittu Android TV. Myllyä pyörittää neliytiminen ARM CA55-järjestelmäpiiri, grafiikasta vastaa Mali470 MP3 -prosessori ja muistina on 1,5 gigatavun DDR3 RAM -käyttömuisti sekä kahdeksan gigatavun eMMC-tallennusmuisti.

Nokian QLED 4K UHD Smart TV:t ovat saatavilla StreamViewin verkkokaupasta ja valikoiduilta jälleenmyyjiltä. Suositushinnat ovat 649,90–1499,90 euroa.

nokia.streamview.com/fi