Pro-Ject on onnistunut nostamaan X1-soittimensa jälkeläisen kategoriassaan toiseen potenssiin. X2:ssa jokainen yksityiskohta onkin mietitty viimeistä piirtoa myöten!


Itävaltalainen Pro-Ject ei liiemmin esittelyitä kaipaa vinyylisoittimista puhuttaessa. Merkin repertuaari lähtee varsin huokeahintaisista budjettisoittimista ja ulottuu raskaimman sarjan highend-järjestelmiin saakka. Kuluttajan kannalta etuna on, että valmistajan tieto-taito näkyy ja ennen kaikkea kuuluu halki malliston. Pro-Ject ei ole myöskään arkaillut hyödyntää hintavampien mallien tekniikkaa ja valmistusmateriaaleja edullisemmissa soittimissaan.

Merkin tuoreimmista soittimista puhuttaessa X2 asettuu jo hiukan raskaampaan sarjaan mutta on kuitenkin vielä ominaisuuksiinsa ja laatuunsa nähden perusharrastajankin hankittavissa. Kun suositushinta on 1 249 euroa, laatua onkin syytä odottaa.

Pro-Ject X2 perustuu EISA-palkittuun X1-soittimeen vieden koko paketin seuraavalle asteelle. Kyseessä on perinteikäs ja yksinkertainen hihnavetoinen manuaalinen soitin, josta kaikki ylimääräinen on riisuttu pois. Sen sijaan soittimen ytimessä on pienimpienkin yksityiskohtien täydellinen hallinta.

X1:een verrattuna keskeisimpiä uudistuksia on muun muassa massiivisempi runko, levylautanen ja äänivarsi. Mukana tulee myös laadukas Ortofon 2M Silver -äänirasia.

Pro-Ject X2 on varustettu Ortofon 2M Silver -äänirasialla, joka takaa puhtaan ja virheettömän äänen.

Soittimen rungon materiaaliksi on valittu aiempaa massiivisempi ja tiheämpi mdf. Valmistajan mukaan se vähentää vinyylisoittimia usein vaivaavia ylimääräisiä resonansseja lähes havaitsemattomalle tasolle. Lisääntyneen massan (X2:n nettopaino on 10 kilogrammaa) ansiosta soitin on myös tarkempi ja hiljaisempi.

X2:n 9-tuumainen äänivarsi on valmistettu kerrosmenetelmällä alumiinista ja hiilikuidusta, mikä parantaa varren sisäisiä vaimennusominaisuuksia. Myös äänivarren laakerointi on suunniteltu uusiksi vastaamaan aiempaa raskaamman varren vaatimuksiin.

Soittimen äänivarsi on pidempi kuin X1-mallissa. Yhdeksäntuumainen varsi on myös halkaisijaltaan aiempaa paksumpi, ja se on valmistettu kerrosmenetelmällä alumiinista ja hiilikuidusta. Näin ollen Pro-Jectin mukaan sen sisäiset vaimennusominaisuudet ovat myös paremmat.

Myös äänivarren laakerointi on suunniteltu uusiksi, jotta se kompensoisi paremmin lisääntynyttä äänivarren massaa. Varren seurantakyvyn, vakauden ja tarkkuuden kerrotaan parantuneen entisestään. Yhdestä osasta valmistettu äänivarsi on myös jäykempi ja värähtelemättömämpi kuin varret, joissa on irrotettava rasiakelkka. Tpe-vaimennettu varren vastapaino vähentää varsi/rasia-kombinaation värähtelyä jopa puolella.

X2:n äänivarren kiinnityslaippa on muovin sijaan tukevaa alumiinia, ja siitä löytyy säädöt niin vta:lle kuin atsimuuttikulmallekin.

X2:n moottori on eristetty soittimen rungosta ripustamalla se kellumaan huolellisesti mitoitettujen TPE-hihnojen avulla. Toteutus suojaa moottoria tehokkaasti ulkoisilta värähtelyiltä sekä estää moottoriäänien johtumisen soittimen runkoon ja sitä kautta levylautaseen, äänivarteen ja äänirasiaan.

X2 kätkee sisälleen hienostuneen dc/ac-virtalähteen, joka yhdessä elektronisen nopeusvalinnan kanssa tuottaa moottorille puhdasta ja tasaista tehoa. Käytössä oleva vetomoottori on käynniltään hyvin tasainen ja hiljainen

Pro-Ject X2:ssa käytetty 30 millimetrin paksuinen levylautanen on valmistettu hyvin inertistä akryylista, ja sillä on massaa peräti kaksi kilogrammaa.

Valmistaja itse kertoo X2:sta näin:

X2-levysoittimessa on otettu huomioon kaikki sellaiset äänenlaatuun vaikuttavat tekijät, jotka tekevät levysoittimesta huippulaatuisen. Pitkä kokemuksemme levysoittimien valmistuksen parissa on auttanut meitä tekemään nämä parannukset kustannustehokkaasti. Lopputuloksena pystymme tarjoamaan kaikille hyvän musiikin ystäville huippulaadukkaan levysoittimen järkevään hintaan. X2 on kannanotto hyvän äänen puolesta. Soitin on valmistettu Euroopassa käsityönä.

Pro-Ject X2-soittimen viimeistelyvaihtoehdot ovat vahakäsitelty aito pähkinäpuuviilu, kiiltolakkamusta sekä musta tai valkoinen satiinilakkapinta.


Pro-Ject-tuotteet myy ja tuo maahan AH Hifisystems Oy.