Kotiteatterikaiuttimet ovat usein sisustuksessa palikka, joka ei tunnu sopivan mihinkään. Kun kaiuttimia on huoneessa viisi tai enemmän, pienilläkin kokoeroilla alkaa olla merkitystä. Jotkut mallit on myös muotoiltu pikemminkin avaruusalukseen kuin moderniin olohuoneeseen sopiviksi. Voisiko asia olla toisinkin? Kokeilimme KEF T-sarjan ohuen ohuet seinäkaiuttimet, joiden avulla voi toteuttaa aidon kotiteatterin lähes huomaamattomasti.

SISÄLTÖYHTEISTYÖ:
Esittelyssä jutut ja artikkelit ovat sponsoroitua toimituksellista sisältöä. 
Teksti: Teksti: Joni Nikkola & Teppo Hirvikunnas - AVPlus Media Oy
Kuvat: Valmistaja
Yhteistyössä: Highend Studio Oy


Laadukkaat kotiteatterikaiuttimet parantavat elokuvaelämystä – siitä harva sellaisen kokenut varmaankaan on eri mieltä. Jos ei ole mahdollisuutta tai halua pyhittää kokonaista huonetta elokuvateatteriksi, nousee kaiuttimien viemä tila helposti kynnyskysymykseksi. Kotiteatterikaiuttimienkaan ei kuitenkaan tarvitse olla järkyttävän kokoiset. Hyvä esimerkki tästä on KEF:in ohut ja tarvittaessa seinällekin ripustettava T-sarja.

Seinälle tai jalustalle

KEF:in T-sarjaan kuuluu kolme erilaista 5.1-kanavaista pakettia, joiden kaikki kaiuttimet on ostettavissa myös erikseen. Niinpä halutessaan pystyy rakentamaan esimerkiksi 2.1-sarjan tai laajentamaan pakettia esimerkiksi 7.1- tai 11.2-kanavaiseksi jos niin haluaa.

Otimme kokeiluun T205-sarjan, jonka suositushinta on 1 799 euroa. Se sisältää korkeat etukaiuttimet, matalat takakaiuttimet, keskikaiuttimen ja subwooferin. Yhteistä satelliitti- ja keskikaiuttimille on ohuus. Vain 3,5 senttiä paksut kaiuttimet pystyy asentamaan esimerkiksi seinälle sopuisasti taulutelevision rinnalle. Subbarikin on 17,7 senttimetrin paksuisena sopusuhtainen. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen. 

Etukaiutin on malliltaan T301. Siinä on kaksi 115 millimetrin kokoista basso/keskiäänielementtiä, joiden välissä on 25 millimetrin diskanttielementti. Keskikaiutin T301c on käytännössä kyljelleen käännetty versio etukaiuttimesta. Takakaiuttimet ovat mallia T101. Niissä on samat elementit, mutta basso/keskiäänisiä on vain yksi.

Subwoofer T-2 on varustettu kymmenen tuuman elementillä ja 250 watin d-luokan vahvistimella. Liitäntänä siinä on linjatasoinen rca-tulo ja säätiminä vaiheenkääntökytkin, kolmeasentoinen bassonkorostusvalitsin ja subwooferin käynnistyksen valinta. Alipäästösuotimen ja äänenvoimakkuuden säätäminen täytyy hoitaa kotiteatterivahvistimen säätöjen avulla. Tarvetta säädölle on, sillä subwooferin alipäästösuotimen kiinteä 250 hertsin taajuus on melko korkea. Valmistaja suosittelee 120 hertsiä, mutta lukema voi olla vielä alempikin.

Etu- ja takakaiuttimien mukana tulee kolme senttimetriä korkeat jalustat, joilla asentaminen onnistuu esimerkiksi pöytä- tai hyllytasolle. Erikseen ostettavat T-Stands -jalustat on tarkoitettu T301- ja T101-kaiuttimille lattia-asennukseen.  Ne sisältävät myös sisäänrakennetun suotimen, joka muokkaa toistoa jalusta-asennukseen sopivammaksi.

KEF T205 -kotiteatterisarjaan kuuluu kaksi korkeaa etukaiutinta, matalammat takakaiuttimet, keskikaiutin sekä aktiivisubwoofer.

Laadukasta elokuvaääntä

KEF:in T-sarja on luontevasti yhteen soiva kokonaisuus, kiitos yhtenevien kaiutinelementtien. Pääpaino on keskialueen kirkkaudessa ja selkeydessä, mikä sopii mainiosti elokuviin, joissa esimerkiksi puheäänten ymmärrettävyys ja ylärekisterin tarjoama avaruuden tunne ovat katselunautinnon kannalta tärkeässä asemassa. Toinen tärkeä asia etenkin toiminnallisemmissa elokuvissa on tanakka basso. T-sarjassa bassontoisto yltääkin mukavan alas.

Elokuvakäytössä seinäasennus oli hieman parempi vaihtoehto, sillä puheäänet erottuivat silloin paremmin. Se on myös monessa tapauksessa tilankäytöllisesti kätevämpi ratkaisu. Jos kuitenkin haluaa saada hiukan enemmän irti musiikista, kannattaa kokeilla myös asennusta tason päälle tai lattialle ja etsiä sopivinta sijoittelua. Myös subbarin parhaan paikan ja säätöjen löytämiseksi kannattaa nähdä vaivaa. Lopulta sijoittelun määrää käytössä oleva tila.

T-sarjan vahvuus on erityisesti elokuvatoistossa. Kaiuttimet toimivat mukavasti musiikissakin, mutta ei aivan kaikella materiaalilla. Jos hifihammasta kolottaa sittenkin enemmän kuin kotiteatterihammasta, sarjan hintaluokassa saa toki laadukkaammat stereokaiuttimet.

KEF:in T-sarjan kaiuttimet on saatavana myös valkoisena.

YHTEENVETO

Kaunista, selkeää ja kirkasta

KEF:in ohut kotiteatterisarja sopii niille, jotka kaipaavat tyylikästä ja eleganttia vaihtoehtoa kotiteatterin toteuttamiseksi. Mahdollisuus kiinnittää kaiuttimet seinälle tekee niiden sijoittelusta helppoa, eikä kotiteatteriratkaisun tarvitse olla liian hallitseva. Monissa kodeissa suositaan nykyään vaaleita ja valoisia värejä. Siksi onkin hyvä, että saatavilla on myös valkoinen vaihtoehto, joka sopii moneen moderniin olohuoneeseen eikä tee vaikutelmasta niin helposti tunkkaista.
T-sarja tarjoaa tanakan ja alas ulottuvan basson sekä yhtenäisen, selkeän äänen, joiden ansiosta elokuvasta nauttiminen on helppoa. Vielä helpompaa se tosin olisi ollut, jos bassontoistoa voisi säätää suoraan subwooferin säätimistä vahvistimen valikoiden sijaan. Kaiken kaikkiaan sarjaa voi suositella laadukkaasta mutta huomaamattomasta kotiteatterista haaveileville.

Hyvää

+ Sisustusystävällinen ulkoasu
+ Sopii pieneenkin tilaan
+ Selkeä ja kirkas ääni elokuvan toistossa

Huonoa

– Subwooferissa voisi olla kattavammat säädöt

INFO

Suositushinta: 1799 €
Maahantuoja: Highend Studio Oy
Lisätietoja: www.highendstudio.fi


KEF T301-etukaiutin
Hinta erikseen ostettuna: 589 euroa / pari
Toimintaperiaate: Suljettu 2-tiekaiutin
Toistoalue: 80 – 30 000 Hz
Suositeltu vahvistinteho: 10 – 150 W
Mitat (k x l x s): 60 x 14 x 3,5 cm
Paino: 1,5 kg
Muuta: Mukana tulee 3 cm korkea jalusta

KEF T301c-keskikaiutin
Hinta erikseen ostettuna: 299 euroa
Teknisesti samanlainen kuin T301, mutta mitat ovat 14 x 60 x 3,5 cm

KEF T101 -takakaiutin
Hinta erikseen ostettuna: 389 euroa / pari
Toimintaperiaate: Suljettu 2-tiekaiutin
Toistoalue: 80 – 30 000 Hz
Mitat (k x l x s): 33 x 14 x 3,5 cm
Paino: 1,0 kg
Muuta: Mukana 3 cm korkea jalusta

T2-subwoofer
Hinta erikseen ostettuna: 649 euroa
Toistoalue: 30 – 250 Hz
Kaiutinelementti: 10 tuumaa
Vahvistinteho: 250 W
Mitat (k x l x s): 38 x 37 x 17,7 cm
Paino: 13 kg

T-Stands -jalustat on ostettavissa erikseen. Hinta on 349 euroa / pari.