Kompaktia ja viihdyttävää ajanvietettä! Näillä sanoilla voisi tiivistää vaikutelman kahdesta vankasta verkkovahvistimesta, jotka ovat kuin luotu toimimaan stereolaitteiston sydämessä.

Verkkosoittimen ja vahvistimen sisältävä yhdistelmälaite edustaa nykyaikaa parhaimmillaan. Yhdessä all in one -laitteessa on lähes kaikki mitä musiikin kuunteluun tarvitaan – kaiuttimia lukuun ottamatta.
Mutta riittääkö laatu? Ja tässä tarkoitetaan nyt oikeaa hifilaatua. Tätä saattaa pohtia moni pitkän linjan hifiharrastaja tai muuten vaan huippuluokan äänentoistoa arvostava kuluttaja. Tarjolla kun on monenlaisia vaihtoehtoja.
Otimme kokeiltavaksi kaksi mielenkiintoista highend-tasoista verkkosoitin-vahvistin-yhdistelmää: Moon Nêo ACE:n ja Technics SU-G30:n. Niistä molemmat puristavat keskeisimmän laitekavalkadin yksiin kuoriin äänenlaadusta tinkimättä.
Ne ovat laitteita, joilla itseään kunnioittava hyvän äänen ystävä, jopa hifiharrastaja, voi pärjätä pienemmässä tilassa, johon miehenmittaiset lattiakaiuttimet tai pino erillislaitteita massiivisine päätevahvistimeen eivät syystä tai toisesta välttämättä istu.
Kyseessä ovatkin eräänlaiset audiofiilin eloonjäämispakkaukset, joilla asiantunteva ja vaativa äänentoistonharrastaja voi päästä pitkälle laskematta vaatimustasoaan kerralla liian rajusti.
Kaikki kunnia vinyylilevyjen harrastajille, mutta tosiasia on, että vinyylien suuresta suosiosta huolimatta iso kehitystrendi kuluneen vuosikymmenen aikana on ollut digitaalisesti tallennetun ja striimattavan musiikin kulutuksen voimakas kasvu. Ja kuluttaminen tarkoittaa tässä yhteydessä samaa kuin Spotify, Tidal, Deezer ja muut vaihtoehdot, joilla on todella helppo hankkia itselleen yliannostus musiikkia, kuunnella musiikkia kuuntelematta sitä todella.
Vastineeksi tosin saa ennennäkemättömän mahdollisuuden uppoutua läheltä sellaisten taiteilijoiden musiikkiin ja sielunelämään, joista ei ole ollut mitään tietoa aiemmin. Valikoima on huikea, ja kun on tottunut ehtymättömän musiikkikirjaston sijaintiin vain muutaman klikkauksen päässä, on vaikea olla ilman sitä. Tämä ei saisi kuitenkaan tarkoittaa vinyyleistä luopumista, joten mitä tehdä?
Ratkaisu, tai ainakin osa sitä, on seuraava: integroitu vahvistin, jossa on riittävästi tuloja analogisille äänilähteille levysoitinliitäntä mukaan lukien mutta myös moderni digitaalinen osio suoratoistomahdollisuuksineen. Langattomat yhteydet, wifi ja bluetooth ovat hyvä olla mukana myös, vaikka ne eivät pysty kilpailemaan äänenlaadulla kiinteän liitännän kanssa.
Nykyään on tietenkin monia sekä halpoja että kalliita laitteita, jotka täyttävät nämä ehdot. Tällä kertaa kokeilussa on kuitenkin kaksi erittäin mielenkiintoista vahvistinta täynnä uutta digitaalitekniikkaa ja vahvistusvoimaa, jonka suhteen ei ole pihistelty. Molemmissa on niin vakaat pääteasteet, ettei kaiutinvalinnan pitäisi tuottaa minkäänlaisia ongelmia – lukuun ottamatta ehkä kaikkein tehonälkäisimpiä tai muuten vain vaikeasti ajettavia toteutuksia.

Moon Nêo ACE:n päivittää käyttöön tuoreimman version Mind ohjainsovelluksesta automaattisesti, kun vahvistin kytketään verkkoon.

Moon – stabiilia vahvistusta
Viime vuonna kanadalainen vahvistinosaaja Simaudio toi markkinoille MOON Nêo ACE -vahvistimen, täydellisen all in one -ratkaisun vastauksena hd-audiolaitteiden kovaan kysyntään. Nêo-välisarjan laite on mojova 50-wattinen vahvistin analogisella esivahvistinosalla, levysoitinliitännällä (riaa) ja seitsemällä digitaalitulolla mukaan lukien wifi ja bluetooth.
Laitetta voi pitää eräänlaisena medialähteiden pääteasemana, joka tarjoaa kaiken mahdollisen, mitä nykyaikaiseen musiikinkuuntelujärjestelmään kuuluu. Järjestelmän sydän on 32-bittinen ESS-muunnin (ES9010K2M-sirulla), jolta hoituu niin 32 bitin ja 384-kilohertsin pcm-toisto (usb:n tai verkkoyhteyden kautta) kuin myös 11,2 megahertsin dsd. Tukea tulee kaikille tärkeille hävikittömille formaateille, kuten flac, alac, aiff, wav ja dsd mutta myös pakatuille, kuten aac, mp3, wma ja ogg vorbis. Viimeksi mainittu on se, mitä esimerkiksi Spotify käyttää, vaikka ainakaan toistaiseksi Moon ACE ei tue Spotifyta.
Ne jotka tuskailevat stereoiden verkkoon kytkemisen kanssa, voivat huokaista helpotuksesta: kun verkkokaapeli on paikallaan, ACE hoitaa loput itse, kunhan ensiksi lataa Mind-ohjainsovelluksen älypuhelimeen tai iPadiin. Voi olla melko tuskallista joutua ohjaamaan stereoita usein sotkuisella ja epäloogisella sovelluksella, mutta Moon on tässä suhteessa onnistunut yli odotusten. Sen ohjainsovellus on sekä avoin, nopea että intuitiivinen käyttää.
Huolimatta pienestä näytöstä ACE:ssa on mukana kaikki vaadittava, ja pudotusvalikosta ohjaaminen äänenvoimakkuuden säätimellä ja ok-painikkeella on tehty helpoksi, vaikka helpointa on tietenkin käyttää Mind-sovellusta.

Runsaiden digisisäänmenojen lisäksi ACE:ssa on kaksi paria analogisia linjatuloja, levysoitinotto sekä annot etuvahvistimelle ja subwooferille.

Vahvistin osoittautui välittömästi ääneltään kontrolloiduksi ja pontevaksi, puhumattakaan sen merkittävästä kyvystä puskea kaiuttimia eteenpäin.
On todellakin vaikea olla vaikuttumatta tämän atleettisen pienen vahvistimen suorituskyvystä. Se onnistui pitämään lujasti otteessaan jopa sellaisen tunnetusti hankalan lattiakaiuttimen kuin B&W 803 D3.
Moon ACE on täydellisyyttä hipova ja yhtenäinen laite, joka pystyy paitsi kilpailemaan samantasoisten erillislaitteiden kanssa myös säväyttämään vaativampiakin audiofiilejä. Vielä kun Mind-sovellus vain saisi Spotifyn, niin kokonaisuus hipoisi täydellisyyttä.

Myös Technics SU-G30 päivittää ohjelmistonsa ja ohjainsovelluksensa automaattisesti.

Technics – joustavaa ketteryyttä
Siitä lähtien kun Panasonicin arvostetuin tuotemerkki Technics teki yllättävän paluun vuonna 2014, se on tasaisesti ja järjestelmällisesti tuonut markkinoille kaiuttimia ja elektroniikkaa kolmessa eri hintaluokassa.
Lähtötason sarja – jos sitä sellaiseksi voi kutsua – on nimeltään Grand Class. Tämän vuoden tammikuuhun mennessä sarjassa oli ilmestynyt kaksi laitetta, joista toinen on runsailla ominai-suuksilla varustettu musiikkipalvelin ST-G30, jonka mekaanisesti vaimennetulle 512 gigatavun ssd-kovalevylle mahtuu taltioimaan melkoisen nipun cd-levyjä. Toinen on edellisen kanssa yhteensopiva, kokonaan digitaalinen 50 watin verkkovahvistin SU-G30.
Myöhemmin sarja täydentyi vielä hienostuneella SB-G90-kolmitielattiakaiuttimella, joka on rakennettu laajakaistaisen koaksiaalielementin ympärille.
Suuri valikoima kertoo siitä, että Technicsin uudet laitteet on suunniteltu tekemään oikeutta hd-tason digitaaliselle äänenlaadulle. Siksi sekä ST-G30 että SU-G30 pystyvät käsittelemään jopa 32-bittistä ja 384-kilohertsistä pcm-signaalia (usb-b:n kautta) tai valinnaisesti 11,2 megahertsin dsd:tä. Tämäntasoinen digitaalinen resoluutio alkaa tosin olla nykyään yleistä, toisin kuin se, että digitaaliselle signaalille elintärkeä ohjainkello on paristokäyttöinen! Technicsin mukaan ratkaisu on kuitenkin ainoa tapa saada täysin vakaa ja häiriötön signaalin syöttö. Ratkaisu on toistaiseksi ollut
tarjolla vain eksoottisissa ja pökerryttävän kalliissa muuntimissa.
SU-G30 on läpeensä digitaalinen vahvistin: jopa analoginenkin tulosignaali digitoidaan ensiksi. Vahvistimen tehoaste toimii d-luokassa (PWM) ja annossa on erittäin nopeat GaN FET -transistorit.

Technicsistä löytyy viisi digitaalista sisääntuloa ja erilliset antennit wifille ja bluetoothille. Analogisia lähtöjä ei ole, ja laite tarjoaa vain yhden analogisen sisääntulon, mutta toisaalta poikkeuksellisen hyvän mm-levysoitintulon sen rinnalla. Kaukosäädin komentaa laitetta ohjainsovelluksen tavoin.

Pelkistetty ulkonäkö ja pitkälle viety digitaalinen vahvistintekniikka on jyrkässä ristiriidassa sen lähes analogisen – pehmeän, sopuisan ja miellyttävän – äänen kanssa, jonka tämä vahvistin tuottaa.
Ääni on yllättävän aistillinen ja kutsuvan pehmeä tavalla, joka saa kuulijan helposti vain rentoutumaan ja kuuntelemaan. Vaikka tehokuutiomittauksessa näkyykin joitakin heikkouksia, vahvistin kykenee subjektiivisesti todella mukavan painavaan bassotoistoon – siitä huolimatta, että bassot eivät laske yhtä syvälle kuin ACE:lla ja vaikka vahvistimella ei ole aivan samaa otetta kaiuttimista. Technicsin äänimaailma on lähempänä maltillista ja pehmeän pyöreää esitystapaa. Äänessä on hohtoa ja transienttien tarkkuutta, erityisesti käytettäessä kaiutinkalibrointijärjestelmää.
Kyseessä on hintaansa nähden teknisesti hieno ja komeaääninen vahvistin, joka ei aivan pärjää äänen ulottuvuudessa ja fyysisessä läsnäolossa vertailumme kilpakumppanille. Se tarjoaa kuitenkin hyvän vastineen rahalle. Ohjainsovellus olisi kuitenkin voinut olla intuitiivisesti hieman helppokäyttöisempi.

LAPC-kaiutinsovitusominaisuuden lisäksi Technicsissä on RE-MASTER-ominaisuus, jolla pakatun äänitiedoston voi saada kuulostamaan paremmalta ylinäytteistyksen avulla. Technics tukee myös mqa-formaattia, pian myös Tidalin kanssa.

Helppo ratkaisu
Kuunneltuamme näitä kahta verkkovahvistinta hifilaitteiston sydämenä, voimme huoletta allekirjoittaa väitteen, että laadukkaan stereolaitteiston ei välttämättä tarvitse koostua erillisyksiköistä sekä esi- ja päätevahvistimesta. Jos vain on mahdollista kuvitella tulevansa toimeen vähän vähemmillä tehoilla, näiden laitteiden kanssa on hyvin vähän kompromisseja, joita pitäisi tehdä äänenlaadun suhteen. Erityisesti tämä pätee raamikkaaseen ja kunnioitusta herättävään Moon Nêo ACE -vahvistimeen.
Sen lisäksi, että ACE toimii eräänlaisena digitaalisena kytkentäkeskuksena, se tarjoaa luonnollisen lämmintä ja fyysisesti painavaa ääntä siinä missä mikä tahansa puhtaasti analoginen vahvistin samassa hintakategoriassa. Vahvistin on speksattu ”vain” 50-wattiseksi (kahdeksaan ohmiin) mutta pukkaa silti kevyesti yli 150 wattia kahteen ohmiin. Tehoreservin vaikutus ääneen kannattaa ehdottomasti käydä toteamassa omin korvin!
Jos taas haluaa päästä vähän vähemmällä rahallisella sijoituksella, on Technics SU-G30 hyvä vaihtoehto. Se ei ole ääneltään niin fyysinen ja voimakas kuin Moon, mutta äänen ilmavuutta ja jalostuneisuutta ei voi kuin ihailla. Vahvistin on parhaimmillaan hieman vähemmän vaativien kaiutinkuormien kanssa.
Lopuksi on todettava, että vahvistimet ovat tasavertaisia vinyylien toistossa. Molemmat tarjoavat rikasta ja värikästä ääntä mm-levysoitinliitännöistään.

Moon Nêo ACE
+ Stabiili vahvistinosa
+ Helposti hallittava
– Ei vielä Spotify-tukea

Technics SU-G30
+ Elegantti ja monipuolinen
+ MQA-tuki
– Vahvistimena hiukan heikko

Moon Nêo ACE
Hinta: 3 590 €
Maahantuoja/edustaja: Scanteknik Oy
Lisätiedot: www.simaudio.com
www.scanteknik.fi
Toimintaperiaate: Verkkosoitin-vahvistin
Teho: 50 W / 8 Ohm
DA-muunnin: 32-bit/384 kHz
Tuetut formaatit: Wav, flac, 4x dsd, pcm, dxd, mqa, aiff, alac, wma, mp3
Suoratoistopalvelut: Tidal, Deezer, Qobuz, vTuner, TuneIn
Langattomat yhteydet: AirPlay, wifi, bluetooth aptx
Digitaaliset sisääntulot: 2 x s/pdif, 2 x toslink, usb-b, lan
Analogiset sisääntulot: 2 x rca, phono (mm)
Analogiset lähdöt: Pre-/sub out
Kaukosäädin: Kyllä
Ohjainsovellus: Kyllä, Mind
Kuulokelähtö: Kyllä
Mitat (l x k x s): 43 x 9 x 37 cm
Paino: 11 kg

Technics SU-G30
Hinta: 3 499 €
Maahantuoja/edustaja: Technics kauppiaat
Lisätiedot: www.technics.com/fi
Toimintaperiaate: Verkkosoitin-vahvistin
Teho: 50 W / 8 Ohm
DA-muunnin: 32-bit/384 kHz
Tuetut formaatit: Wav, flac, 4x dsd, pcm, mqa, aiff, alac, wma, mp3
Suoratoistopalvelut: Tidal, Spotify, vTuner
Langattomat yhteydet: AirPlay, wifi, bluetooth aptx
Digitaaliset sisääntulot: 2 x s/pdif, optinen toslink, usb-a, usb-b, lan
Analogiset sisääntulot: 1 x rca, phono (mm)
Analogiset lähdöt: Ei
Kaukosäädin: Kyllä
Ohjainsovellus: Kyllä
Kuulokelähtö: Kyllä
Mitat (l x k x s): 43 x 10 x 42 cm
Paino: 11,5 kg

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 6/2017 julkaistusta parivertailusta.
TEKSTI: Mats Meyer-Lie KUVAT JA MITTAUKSET: Hifi & Musik