Ruotsalainen kuulokevalmistaja Jays on laajentanut tuotantoaan myös bluetooth-kaiuttimiin. Tutustuimme huokean hintaisiin ja omalaatuisiin s-Go One- ja Three-malleihin.

Teksti: Heikki Kivelä
Kuvat: Jays

Bluetooth-kaiuttimet ovat kuulokkeiden ohella yksi kiivaimmin kaupaksi menevistä henkilökohtaisista äänentoistotuotteista. Silti, etenkin edullisemmassa hintaluokassa, design-puolella ei yleensä ole nähty kovinkaan viehättäviä ratkaisuja. Toki tälle on perusteensa, sillä matkakäyttöön tarkoitetun kaiuttimen kuuluukin kestää kuljetusta ja kolhuja. Mutta mitä jos kaiuttimen suunnittelisikin enemmän esteettisistä lähtökohdista?

Tähän saumaan osuu ruotsalaismerkki Jaysin kaksi tuoretta bluetooth-kaiutinta, s-Go One ja Three, molemmat saatavilla mustana ja valkoisena. Niistä ensin mainittu, 79 euroa maksava One on muotoilultaan poikkeava, pitkulainen kaiutin kahdella pienellä laajakaistaelementillä ja passiivisäteilijällä. Jälkimmäinen, 99 euron arvoinen Three taas on pyöreä ja pitää sisällään yhden wooferin ja diskantin. Molemmat sisältävät myös mikrofonin puhelukäyttöä varten, ja niiden bluetooth-yhteys on versiota 4.2. Toistoaikaa yhdellä latauksella molemmat tarjoavat reilut 10 tuntia.

Kummassakaan kaiuttimessa ei ole oikeastaan mitään ylimääräistä, ja ohjauspainikkeetkin löytyy vain Threestä. Ehkä erikoisin ominaisuus on Onen ripustuslenkki laitteen pohjassa, mikä toisaalta taas estää kaiuttimen sijoittamisen tasolle pystyyn. Valmistaja on tosin tarkoittanut Onea käytettäväksi pöydällä lappeellaan, mikä taas toisaalta vaikuttaa vähän oudolta ratkaisulta ottaen huomioon kaiuttimen helposti likaantuvan ja nuhjuuntuvan kangaspinnan varsinkin vaaleassa versiossa.

Äänenlaadun suhteen kumpikaan malleista ei varsinaisesti sykähdytä, mutta arkisessa peruskäytössä ne ajavat asiansa kelvollisesti, Three isompien elementtiensä ansiosta aavistuksen paremmin. Molempien ääni levittyy periaatteessa melko hyvin kaiuttimen ympärille, mutta erityisen suurta äänenvoimakkuutta niistä ei irtoa – eikä bassotoistosta voi oikeastaan edes puhua.

Mutta jos etsinnässä on lähinnä ulkonäöllään vaikuttava, edullinen mutta toimiva matkakaiutin eikä äänellä ole niin suurta merkitystä, Jaysseihin kannattaa tutustua!Jays s-Go One on huokeat 79 euroa maksava, pitkulainen kaiutin kahdella pienellä laajakaistaelementillä ja passiivisäteilijällä.

 Jays s-Go Three on muotoilultaan pyöreä ja pitää sisällään yhden wooferin ja diskantin. Sen hinta on 99 euroa.

Ulkonäkö edellä

Jays on onnistunut kuulokepuolella aavistuksen paremmin kuin näiden bluetooth-kaiuttimien kohdalla – ainakin äänenlaadusta puhuttaessa. Jos s-Go-malleja ja isompien kilpailijoiden suositumpia vaihtoehtoja vertaa toiston suorituskyvyn kannalta, jää Jays ohuehkolla äänellään helposti tehokkaampien varjoon. Mutta ainakin ulkonäkö s-Go-kaiuttimien kohdalla on osunut kohdalleen, mikä on hintaluokka huomioiden kuitenkin merkittävä valtti.

HYVÄÄ & HUONOA

 Ulkonäkö ja design
Kohtuullinen akunkesto
Toimiva yhteys
Ohut ääni


INFO

Jays s-Go One
Hinta: 79 €
Elementit: 2 x 32 mm laajakaista + passiivisäteilijä
Toistoaika: 10 tuntia
Latausaika: 2,5 tuntia
Mitat (l x k x s): 54 x 205 x 33 mm
Paino: 275 g

Jays s-Go Three
Hinta: 99 €
Elementit: 77 mm woofer & 33 mm diskantti
Toistoaika: 10 tuntia
Latausaika: 3 tuntia
Mitat (l x k): 130 x 60 mm
Paino: 560 g

Värivaihtoehdot: Musta, vaalea
Lisätiedot: Jays Headphones

Artikkeli on luettavissa AVPlus-lehdestä 3/2020 (nro. 196)