Brittiläinen Q Acoustics on äänentoistoyritysten mittapuulla nuori firma. Vuonna 2006 perustettu yhtiö ylpeileekin tuoreella otteellaan, jonka se väittää olevan vapaa historian painolastista. Ja jotain saarivaltion vesat ovat tehneet oikein, sillä yrityksen kaiuttimet ovat keränneet järjestään ylistäviä arvioita maailmalta. Mutta miten on asian laita uudistuneen 3000i-kaiutinsarjan kohdalla?

Teksti: Jemo Kettunen / Kuvat: Valmistaja
Artikkeli on julkaistu AVPlus-lehdessä 5/2018

Jokainen hifivalmistaja ei toimita kaiuttimiensa mukana puuvillaisia käsineitä. Q Acoustics toimittaa. Ja nyt ei puhuta henkilöauton hintaisesta kaiutinsarjasta, vaan jokamiesluokan paketista, jonka jalustakaiutinpari maksaa vähemmän kuin taskussasi hikoileva puhelin. Näin alkaa matka Q Acousticsin harkittuun ja tyylikkääseen soundiin, jossa kokonaisuuden jokainen osanen tuntuu loksahtavan paikalleen.

Q Acousticsin 3000-sarja oli ilmestyessään vuonna 2015 eräs kansainvälisen hifikentän kehutuimpia kotiteatterijärjestelmiä. Nyt päivittynyt mallisto jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla pienin mutta tuntuvin parannuksin. Värivaihtoehtoina ovat mustan ja valkoisen lisäksi grafiitti sekä pähkinä.

Edistyksellistä kotelointia

Ensimmäisenä huomaa laatikoistaan nostettavien kaiuttimien raskauden ja laadun. Q Acoustics 3000i -sarjan kaiuttimien jämerät kotelot ovat noin neljänneksen aiempaa 3000-sarjaa syvempiä ja korkeampia. Raskaus kertoo väkevästä koteloinnista, joka on jo itsessään omiaan minimoimaan ylimääräistä sointia. Kotelon sisäistä rakennetta on lisäksi vahvistettu patentoidulla P2P-rimoituksella, jossa kaiuttimen halki kulkevat palkit lujittavat seinärakenteen jäykkyyttä ja vaimentavat ei-toivottuja sisäisiä resonansseja. Elementit ja jakosuotimet on myös uusittu 3000i-mallistoon.

Muita koteloteknisiä edistysaskelia ovat 3050i-lattiakaiuttimien rungon sointiin vaikuttava Helmholtz Pressure Equalization- eli HPE-kanava, joka on tuttu myös yhtiön highend-luokan Concept 500-sarjasta. HPE huolehtii kotelon sisäisen paineen tasaisesta jakaantumisesta. Lisäksi diskanttielementille on kehitetty erityinen ripustusjärjestelmä, joka auttaa eristämään jokaisessa 3000i-sarjan kaiuttimessa esiintyvän 22 millimetrin diskanttielementin. Uusittu diskanttiripustus huolehtii siitä, että alemmista taajuuksista vastaavien elementtien ja diskantin vuorovaikutussuhde pysyy mahdollisimman hallittuna ja edesauttaa diskanttihelähdyksen täsmällisyyttä. Kaiutinpaketissa toimitetaan myös tarkasti muotoillut vaahtotulpat, joilla kaiuttimen takapaneelin refleksiaukon saa tukittua, mikä on käytännöllistä etenkin sijoiteltaessa kaiuttimia lähelle seinää.

Kaiuttimien pyöristettyä etuprofiilia ihastellessa on helppo kuvitella funktionalismin pehmeää haamua, joka on laskeutunut kaiutinta veistäneen teollisen muotoilijan otsalle. Q Acousticsin muotoilussa tyyli ja tarkoitus kulkevat rinnan toisiaan vahvistaen. Pintavaihtoehtoja kaiutinsarjassa ovat mustan ja valkoisen lisäksi grafiitti sekä pähkinä.

Uudistuneessa 3000i-sarjassa on kaksi jalustakaiutinmallia, suurempi 3020i sekä testissämme ollut 3010i (kuvassa). Molemmat sopivat oivallisesti osaksi kotiteatterikaiutinjärjestelmää mutta toimivat myös sellaisenaan pieninä kaksitiekaiuttimina.

Brittiläistä finessiä
Etupaneelia koristavat osittain sisäkkäisten metallirenkaiden keskelle upotetut kaiutinelementit. Sinänsä tyylikäs krominkiilto voi käydä kuitenkin ärsyttäväksi etenkin valkokankaan laidoilla. Metallirenkaiden kimalluksen saa kuitenkin kätevästi piiloon magneettisesti kiinnittyvällä etumaskilla. Tämäkin on yksityiskohta, johon kiteytyy jotain oleellista Q Acousticsin suunnittelufilosofiasta ja brittiläisestä tavasta lähestyä sekä tyylikkyyttä että käytännöllisyyttä.

Magneettisella kiinnityksellä on toteutettu myös 3060S-subwooferyksikön metallinen takamaski, josta voidaan säätää jakotaajuutta sekä aktiivisen kaiutinyksikön toistovoimakkuutta. Takamaskiin on jätetty käytännöllinen hahlo virta- ja signaalipiuhan läpivientiä ja huomaamatonta kytkentää varten. Perinteisistä subwoofer-malleista poiketen 3060S ottaa vastaan myös stereoääntä rca-liitintä myöten, vaikka toistokuva on yhdellä alataajuuskaiuttimella on tietenkin mono. Stereoliitäntää on syytä hyödyntää, jos käytettävissä olevassa vahvistimessa on erillisen sub out -lähdön sijaan esimerkiksi pre out -lähtö. Sitä käytettäessä 3060S summaa stereosignaalin monoksi.

Vahvistimelta tulevan signaalin saa kytkettyä 3000i-sarjan passiivisten kaiutinyksiköiden takapaneeliin joko banaaniliittimellä tai perinteiseen tyyliin kierrepuristuksella. Banaaniliitinkiinnitys loksahtaa paikoilleen perille asti, mikä on jälleen kerran nautinnollinen pieni yksityiskohta mainiossa kaiutinsarjassa.

Q Acoustics 3000i -sarjan kaiuttimien kotelot ovat aiempaa syvempiä ja korkeampia, ja 3050i-lattiakaiuttimiin on sisällytetty rungon sointiin vaikuttava Helmholtz Pressure Equalization- eli HPE-kanava, joka on tuttu myös valmistajan highend-luokan Concept 500-sarjasta. Kaiutinpaketissa toimitetaan myös tarkasti muotoillut vaahtotulpat, joilla kaiuttimen takapaneelin refleksiaukon saa tukittua, mikä on käytännöllistä etenkin sijoiteltaessa kaiuttimia lähelle seinää. Kaapelit kiinnittyvät kaiutinyksiköiden takapaneeliin joko banaaniliittimellä tai perinteiseen tyyliin kierrepuristuksella.

Soundi kertoo kaiken

Jo yksistään 3010i-jalustakaiuttimet kykenevät erinomaiseen stereotoistoon ja soveltuvat sellaisenaan oivallisesti kirjahyllyyn, toimistoon tai vaikka pienemmän kodin päästereopariksi. Pienten kaiuttimien fyysinen suorituskyky tulee tietenkin vastaan matalimman bassotoiston kohdalla, vaikka yleisesti äänikuva on tasapainoinen ja eloisa.
Alataajuuksista toisto ei jää kiinni 3050i-lattiakaiutinparin kohdalla. Jykevä ja uusinta kotelotekniikkaa hyödyntäen vaimennettu kotelo pakkaa sisäänsä häkellyttävän voiman sekä auktoriteetin niin musiikin kuunteluun kuin audiovisuaalisen viihteenkin parissa.
Q Acousticsin soundi-ihanteelle yksi osuvimmista luonnehdinnoista on täsmällisyys. Tälläkin saralla valmistajan suunnitteluestetiikka on solmittu kauniiksi kokonaisuudeksi, jossa sekä kaiuttimien muotokieli, käyttökokemus että soundi tuntuvat puhuvan samoilla tehokeinoilla. Etenkin basson ja keskitaajuuksien notkeassa toistossa välittyvä elävä jäntevyys on luonteikasta ja modernia mutta pysyttelee kurissa – olematta silti mitenkään leimallisen vaatimatonta.

Kauniisti soi niin syntetisoitu maalailu, orgaanisempi rock-musiikki, akustinen folk sekä orkestraalisemman tason musiikillinen ilmaisu. Lisäksi on mainittava dynaamisen skaalan mallikkuudesta. Yölliseen käyttöön soveltuvat äänenvoimakkuudet tarjoavat aivan yhtä rikkaan elämyksen kuin paraatihetkellä aukaistu master volume. Huomasimme kuuntelevamme Q Acousticsia jopa mieluummin maltillisemmilla voimakkuudella. Joidenkin valmistajien mallit syttyvät kunnolla vasta hieman suuremmilla tehoilla, kun Q Acoustics paljastaa kuuloelinten ärsytysrajan luontevasti.

Sarjan litteän 3060S-subwooferin sijoittelumahdollisuudet tilassa ovat moninaiset. Reilu kahdeksankiloinen bassokaiutin sujahtaa helposti piiloon sohvan alle ja kiinnittyy tarvittaessa jopa seinään.

Subwoofer lyö viimeisen iskun

Niin muhkealta ja tasapainoiselta kuulostaa jo 3050i-lattiakaiutinparin bassotoisto, että pieni mutta kokoisekseen häkellyttävän äänekäs 3060S-aktiivisubwoofer tulee todella tarpeeseen ainoastaan elokuvakokemuksen kanssa. Tällöin aktiivinen bassotoistoyksikkö auttaa saavuttamaan auditiivisen bassoelämyksen lisäksi myös fyysisen vasteen alataajuuksien tehostekavalkaadista.

Litteän 3060S:n sijoittelumahdollisuudet tilassa ovat moninaiset. Reilu kahdeksankiloinen subwoofer sujahtaa helposti piiloon sohvan alle ja kiinnittyy tarvittaessa jopa seinään, millä voi riemastuttaa naapureita tai vaikkapa hakea ylimääräistä resonanssipintaa kevytrakenteisemmassa kodissa.

Sohvaan asennettu subwoofer on nopeasti kokeiltu metku, jonka käytännön sovellukset ovat etenkin elokuvista sosiaalisena harrastuksena nauttivalle nopeasti koettu. Se, mikä tärisyttää yhden takamusta jo liikaakin, ei vielä kuulu vierustoverille, ja kaikkiin katsomispisteisiin sopivan balanssin hakeminen on kuin yrittäisi vahtia vakallista kirppuja.

Avoimessa tilassakin kahdeksantuumaisella elementillä varustettu litteä subwoofer kykenee liikuttamaan ilmaa fyysisen vasteen tuottavalla tavalla. Pieni mutta nopea 3060S kykenee hyvin luonnolliseen ja dynaamisesti sukkelaan bassotoistoon, joka on sekä musikaalinen että käskevä. Bassokitara erottuu omana instrumenttinaan mutta sukeutuu samalla ympäröivään massaan eikä vaadi enempää kuin ansaitsee. Modernin äänisuunnittelun kulmakiveksi muodostuneet siniaaltopyyhkäisyt tuntuvat rinnassa, vaikka elementin ja kotelon pieni koko asettuvatkin rajoitteeksi aivan alimman oktaavin auktoriteetin kannalta.

Q Acoustics 3060S -subwooferin toisto on kuitenkin niin eloisa ja musikaalinen myös alemmille keskitaajuuksille saakka, että olisi ollut mukava päästä kokeilemaan sitä, riittääkö käskyvoima kotiteatterielämykseen neljän jalustakaiuttimen, keskikaiuttimen sekä subwooferin yhteispelillä. Etenkin suuremman 3020i-jalustakaiutinparin kanssa kyseessä saattaisi olla toimivakin kokonaisuus tilaan, jossa lattiakaiuttimet ovat yksiselitteisesti liikaa.

Kevyesti keskellä

Kotiteatterielämyksen viimeistelee tutun horisontaalisesti asettuva 3090Ci-keskikaiutin. Puheäänen kirkkaus Q Acousticsin sentterillä oli jopa hämmennystä herättävän raikas. Olimme jo epäilleet kotiteatteritilamme tai vahvistimen ominaisuudeksi alituiseen pientä boostia kaipaavan, jalkoihin jäävän keskikanavan, mutta totutulla plusdesibeliasetuksella kuunneltuna 3000i-sarjan keskikaiutin alkoi nousta jopa liioitellun artikuloiduksi.

Keskikaiuttimen toivotuimmaksi ominaisuudeksi on usein ehdotettu, että sen olemassaolon yksiselitteisesti unohtaa. Nyt puheet voi pyörtää. Tarkastelimme dialogin luontevuutta maratoonaamalla kesäiltojen ratoksi ensin Gilmoren tyttöjä ja heti perään MM-futista. Sekä feminiiniset että maskuliiniset sanatulvat toistuivat luonnollisen kuuloisina ja raikkaina keskikaiuttimesta. Tämä sai kuulijat ensin vaikuttuneeksi, sitten mietteliääksi ja lopulta jopa filosofiseksi. Mikä on tuo tekijä, joka sai Q Acousticsin sentterin kuulostamaan vieläkin eloisammalta, kristallisoituneemmalta, enemmän läsnäolevalta ja vähemmän valkokankaan takaa tulevalta kuin muut testiemme läpi kulkeneet keskikaiuttimet? Mitä taikaa ja teknistä oivallusta valmistaja on kutonut kotelorakenteeseensa saavuttaakseen tämän täsmällisyyden tason? Vaikka markkinoilla on taatusti parempiakin, tällä kertaa laatu pääsi totisesti yllättämään tutussa ympäristössä.

Q Acousticsin 3090Ci-keskikaiuttimen valtti oli, että se kuulosti eloisammalta, kristallisoituneemmalta, enemmän läsnäolevalta ja vähemmän valkokankaan takaa tulevalta kuin monet muut testiemme läpi kulkeneet keskikaiuttimet.

Kotiteatterissa kuin kotonaan

Krominkiiltoiset renkaat Q Acousticsin etupaneelissa sekä muu avaruusajan muotokieli lienevät vaikuttaneet arvaamatta puraisseeseen scifi-innostukseen, jonka myötä 3000i-sarjan kotiteatteriominaisuudet tulivat tarkastettua ensisijaisesti Tähtien Sodan ja Blade Runnerin avustuksella. Tietty henkinen ero kyseisten franchise-elokuvien luonteessa kuului myös äänisuunnittelussa ja tarjosi hyvän peilauspinnan kotiteatterisarjan ominaisuuksille. Oscar-voittaja Blade Runner 2049 toimi hyvänä testialustana maltillisemmalle ja meditatiivisemmalle, viipyilevälle kerronnalle, jossa yksittäisellä äänellä ja dialogilla on suuri merkitys ja joka tilaisuuden tullessa ottaa myös tehon irti alataajuustoiston potentiaalista, eritoten synkkien ja ahdistavien sävyjen luojana. Star Wars puolestaan edusti perinteisempää nopeasykkeistä popcorn-viihdettä, jonka poikamaisessa seikkailussa tärkeintä on tarjota paljon mielenkiintoista sekä visuaalisesti että auditiivisesti, ja mahdollisuuksien mukaan hyvinkin kapeassa aika-ikkunassa.

Q Acoustics osoitti toimintavalmiutensa molemmissa. Hidastempoiselle elokuvataiteelle kumartavan Blade Runnerin äänidesign hyötyi näistä kahdesta jopa enemmän Q Acousticsin vähäeleisestä charmista ja rivakasta reagoinnista. Star Wars jytisi tutussa kellarikotiteatterissa tavalla, josta olisi ollut lapsena aivan palasina, mutta joka osoitti myös sen, että subwooferin keveys tulee usein olemaan viime kädessä se tekijä, joka erottaa hyvänkin kotiteatterin täydestä elokuvateatterikokemuksesta.

Tieteisfiktion lisäksi testikäytössä oli luontodokumentteja sekä tv-draamaa. Luontodokumenteissa kuulee toisinaan oivaltavaa ja minimalistista äänisuunnittelua, kun taas draama on eräs parhaita tapoja paikallistaa ihmisäänen toistoon liittyviä vikoja tai ominaisuuksia. Yllättäen Netflixin The Crown paljasti subwooferin toiminnasta enemmän kuin olisi ennakkoon olettanut. Myös tv-sarjojen puolella käytetään nykyään yliartikuloitua bassokaistaa, jossa tuntuu olevan toisinaan mukana keinotekoinen alaoktaavi. Kyllä 1960-luvun taitteen menopeleissä varmastikin oli äänekkäämpi moottori kuin nykyaikaisissa automobiileissa, mutta en odottanut niiden soittavan syntetisoitua siniaaltoa erikoistehostekanavasta.

Surround-kaiuttimina 3010i-parin luoma suuntavaikutelma oli luonnollinen ja avoin mutta kenties hieman alttiimpi istumispaikan vaihteluille kuin joissain toisissa kaiuttimissa. Toisaalta tämä on enemmän ominaisuus kuin vika ja kielii brittien tavasta tehdä täsmällistä äänentoistoa, jossa myös äänen suuntaavuudella on merkitystä.

YHTEENVETO

Pahuksen hyvä kotiteatterikaiutinjärjestelmä

Q Acousticsin 3000-sarja oli ilmestyessään 2015 eräs kiitetyimpiä kotiteatterijärjestelmiä. Valmistajan nuori ja nälkäinen visio näkyy – ja kuuluu! – siinä, ettei yritys ole koskaan ajatellut hifin tulleen valmiiksi, vaan se on valmis menemään eteenpäin ja ottamaan riskejä. Ja todellakin, 3000i on kaikkea, mitä Q Acousticsin hyvä maine on antanut odottaa, ja vielä enemmän.
Hintaluokassaan kyse on aivan järisyttävän hyvästä kotiteatterikaiutinkokonaisuudesta, jonka suosittelemisesta jopa superlatiivein ei tule huono omatunto. Kaikista suurimpiin kotiteatteritiloihin ja kovimmille popcorn-viihteen suurkuluttajille saattaisimme suositella satsaamista vielä järeämpään bassotoistoon, mutta elokuvamaultaan monipuolisemman cinefiilin paketiksi Q Acousticsin 3000i on, no, ei enemmän kuin tarpeeksi, vaan brittiläisittäin juuri sitä, mitä vaaditaan.

+ Luonnollinen ja täsmällinen sointi koko kaistalta
+ Upeasti artikuloitu ja rivakka bassotoisto
+ Viimeistelty käyttökokemus
+ Hyviä oivalluksia, joiden vaikutus ääneen on välittömästi havaittavissa
– Lattiakaiuttimien jalustan kasaaminen ja tukevuus

Q Acoustics 3000i     
Edustaja: Simex (www.simex.fi)
Lisätiedot: qacoustics.co.uk
Malli3010i-jalustakaiutin 3020i-jalustakaiutin3050i-lattiakaiutin3090Ci-keskikaiutin3060S-aktiivisubwoofer
Hinta269 € / pari329 € / pari849 € / pari219 € / kpl429 € / kpl
Bassoelementti100 mm (4″)125 mm (5″)2 x 165 mm (6,5″)2 x 100 mm (4″)200 mm (8″)
Diskanttielementti22 mm22 mm22 mm22 mm-
Taajuusvaste65 Hz – 30 kHz63 Hz – 30 kHz44 Hz – 30 kHz75 Hz – 30 kHz-
Impedanssi6 Ohm6 Ohm6 Ohm6 Ohm-
Herkkyys86 dB88 dB91 dB89 dB-
Suositusteho (stereovahvistin/av-vahvistin)15–75 W / 50–125 W25–75 W / 50–125 W25–100 W / 50–165 W25–100 W / 50–165 WOma vahvistin, 150 W
Jakotaajuus2,6 kHz2,4 kHz2,7 kHz2,7 kHz35–250 Hz (säädettävä)
Mitat (l x k x s)150 x 253 x 252 mm170 x 278 x 282 mm310 x 1020 x 310 mm430 x 152 x 216 mm480 x 300 x 150 mm
Paino4,1kg5,5 kg17,8 kg6 kg8,5 kg
Tiedot valmistajan ilmoittamia