Brittimerkki Q Acoustics on lisännyt valikoimaansa kaksi aktiivikaiutinta: Q Active 200 -jalustamallin ja Q Active 400 -lattiamallin.


Q Acoustics on 15 toimintavuotensa aikana kohonnut yhdeksi suosituimmista uusista eurooppalaisista kaiutinmerkeistä. Sen sortimentti on kuitenkin koostunut vain passiivikaiuttimista, mutta loppuvuodesta 2020 merkki hyppäsi myös varsin kilpailtuun aktiivikaiuttimien kategoriaan.

Valmistajan tarkoituksena on ollut tarjota monenlaista käyttöä palveleva korkean resoluution äänentoistoratkaisu lähteille, kuten televisiot, suoratoistopalvelut, tietokoneet ja älypuhelimet sekä levysoittimet. Tämä on mahdollista kaiuttimien mukana tulevan Control Hub -keskusyksikön avulla, joka on nykystandardeja noudattaen varustettu myös Googlen tai Amazonin virtuaaliavustajalla. Control Hub yhdistetään verkkoon joko langattomasti tai langallisesti.

Langattomista lähteistä mukana on bluetooth, AirPlay 2, Roon ja Spotify Connect. Mukana on myös laaja tuki muillekin suoratoistopalveluille sekä upnp-mediatoistolle verkkolähteistä. Langallisille lähteille tarjolla on hdmi-liitäntä arc-ominaisuudella, optinen digitaalinen sekä analoginen linjatasoinen tulo ja subwoofer-lähtö. Myös vinyylisoittimen liittäminen onnistuu, sillä mukana on mm-rasioille sopiva levysoitinesivahvistin.

Itse kaiuttimet sisältävät d-luokan vahvistimet. Sekä jalustamalli Q Active 200 että lattiamalli Q Active 400 on varustettu kahdella Balanced Mode Radiator- eli BMR-kaiutinelementillä, jotka on asennettu koteloon siten, että äänen säteilykuvio on laaja. Tämä helpottaa kaiuttimien sijoitusta tilassa ja laajentaa optimaalisen kuuntelualueen pinta-alaa.

Q Active 200 -jalustamalli sisältää kaksi 2,25 tuuman BMR-elementtiä sekä taakse asennetun 4,5-tuumaisen pitkäiskuisen subwooferin, jonka tukena on aallonsuuntain. Elementeille on yhteensä kuusi erillistä vahvistinta, jotka yhdessä kykenevät 280 watin tehoon. Q Active 400 puolestaan sisältää saman BMR-elementtiasetelman, mutta kaiuttimien vahvistinteho on 440 wattia. Keskeistä on myös suurempi kotelo sekä kaksi 4,5-tuumaista subwooferia, joista toinen on asennettu kotelon päälle ja toinen pohjaan. Tällä elementtiasetelmalla valmistaja pyrkii neutraloimaan kotelon sisäiset seisovat aallot.

Tällä hetkellä Suomessa saatavilla on Q Active 200 -jalustamalli, jonka suositushinta on 1 999 euroa. Lisäksi kaiuttimille on saatavilla räätälöidyt jalustat hintaan 419 euroa parilta. Q Active 400 -lattiamallin hinta ja saatavuus ei vielä tätä kirjoitettaessa ollut selvillä.