Piirivalmistaja Qualcomm on esitellyt CSRA6640-vahvistinpiirin, jonka luvataan tarjoavan parempaa soundia langattomista kaiuttimista. Parannusta on valmistajan kaavailujen mukaan luvassa erityisesti edullisimpiin malleihin.

Vahvistinpiirin tarkoitus parantaa d-luokan vahvistimien ääntä ja samalla tehdä siitä pienikokoisempaa. Useimmissa kannettavissa kaiuttimissa on juuri d-luokan vahvistin koska se ei vaadi kookkaita virtalähteitä eikä kookkaita jäähdytysratkaisuja. Äänenlaatu ei kuitenkaan yleensä yllä esimerkiksi lineaaristen a-luokan vahvistimien tasolle.

Piiri hyödyntää uusinta versiota Qualcommin DDFA-teknologiasta (Direct Digital Feedback Amplifier), jota on reilun kymmenen vuoden olemassaolonsa aikana kehitetty yhdistämään d-luokan vahvistimien virtapihiys ja lineaaristen vahvistimien äänenlaatu. Sen suunnittelussa on pyritty vähentämään kohinaa ja jitteriä ja tähdätty laadukkaampaan toistoon kovilla äänenvoimakkuuksilla. Teknologia on käytössä esimerkiksi Sonos Ampissa, Bluesoundin PowerNodessa ja Denonin PMA-60:ssä.

Aikaisemmat DDFA-versiot ovat koostuneet useista osista, mutta CSRA6640 sijaitsee yhdellä piirillä. Se tarjoaa nyt 384 kilohertsin pcm-ääntä, dsd128-toistoa, suotimia ja taajuuskorjaimia, säädettävää digitaalista prosessointia, virranhallintaominaisuuksia ja tietysti vahvistinasteen. Jatkuvaa tehoa irtoaa 2 x 20 wattia tai 1 x 40 wattia neljään ja kahdeksaan ohmiin.

Qualcomm kertoo pienemmän ratkaisun mahdollistavan entistä pienemmät ja edullisemmat laitteet, kun nykyiset DDFA-laitteet ovat jo hieman budjettimalleja hintavampia. Kuultavaksi jää, tarkoittaako se entistä paremman kuuloisia budjettikaiuttimia ja -vahvistimia.

www.qualcomm.com