Suositusta Raspberry Pi -minitietokoneesta on ilmestynyt uusi Pi 4 Model B -sukupolvi. Verrattuna edelliseen malliin tietokoneessa on nyt järeämpi 1,5 gigahertsin kellotaajuudella toimiva piiri, jossa on neljä Cortex-A72-ydintä. Niiden voimin tehoja pitäisi oleman nelinkertaisesti edeltäjään verrattuna.

Ram-muisti on nopeampaa LPDDR4-tyyppiä. Sitä on oletuksena yksi gigatavu, mutta sitä pystyy nyt laajentamaan enimmillään neljään gigatavuun. Lan-over-usb-liitäntä on vaihtunut gigatavun ethernet-liitäntään. Usb-liitäntöinä tietokoneessa on kaksi usb 3.0 -porttia, kaksi usb 2.0 -porttia ja lisäksi virransyöttöä varten usb-c.

Aikaisemman mallin yksi täysikokoinen hdmi-lähtö on vaihtunut kahteen micro-hdmi-lähtöön, jotka tukevat 4k/60fps -kuvaa. Jos molempiin liitäntöihin on kytketty näyttö samanaikaisesti, niin virkistystaajuus jää 30 hertsiin. Tietokone pystyy purkamaan H.265-muotoista videota lennosta.

Laite on saatavilla kolmena versiona, joista edullisimmassa on yksi gigatavu ram-käyttömuistia, keskimallissa kaksi ja kalleimmassa versiossa neljä gigatavua. Edeltäjästä eroavien liitäntöjen vuoksi tietokoneeseen eivät käy aiempien mallien kotelot.

www.raspberrypi.org