Panasonicin tänä vuonna esitelty GH5-kamera oli ensimmäinen peilitön, jolla pystyi kuvaamaan 4K-laatuista kuvaa 60 ruudun sekuntivauhdilla. Digital Trends kertoi, miten nopeus saatiin nostettua niin korkeaksi. Suuret nopeudet ovat välttämättömiä, jotta saadaan aikaiseksi toimivaa hidastuskuvaa.

Mikä parasta, tällä nopeudella tallennettua kuvaa pystyy kuvaamaan rajoittamattoman ajan. Reilun parin tuhannen euron kamera pieksi siis monta kalliimpaa kilpailijaansa tässä suhteensa. Lisäksi kameralla pystyy kuvaamaan jopa 6K-tasoisia valokuvia 30 kuvan sekuntivauhdilla.

Miksi samaa ominaisuutta ei ole useammissa kameroissa? Kompastuskivenä on se, miten vältetään kameran ylikuumeneminen. Suoritin käy nimittäin kuumana, kun 4K-tasoisia suuren resoluution kuvia täytyy käsitellä näin tiuhaan tahtiin. Digital Trends kertoo, miten Panasonic selvitti ongelman. Jujuna on pysäyttää lämmöntuotto heti alkuunsa ja levittää syntynyttä lämpöä laajalle alueelle.

Lämmöntuottoa rajoitettiin optimoimalla suorittimen toimintaa videokuvausta varten. Valokuvaus- ja videokuvausprosessit erotettiin toisistaan, kun edeltäjämalli GH4 oli suunniteltu ensisijaisesti valokuvaukseen. Näin prosessi saatiin ratkaisevasti tehokkaammaksi.

Syntynyttä lämpöä taas saatiin levitettyä suuremmalle alueelle suurentamalla kameran runkoa, mutta kokoon tuli lisää vain 13 prosenttia. Sen lisäksi kameran rakenteeseen lisättiin lämpöä hajottavia elementtejä piirien väliin.

GH5:n jo ostaneille on luvassa lisäominaisuuksia tämän vuoden mittaan, sillä Panasonic on aikaissa tuoda niihin firmware-päivityksessään myös HDR-kuvauksen 4K-tarkkuuksiseen videoon.

Lähteenä on käytetyn Digital Trendsin artikkelin voit lukea täältä.