Samsung on pistänyt paljon peliin vastatakseen vuoden 2017 lippulaivalleen asetettuihin korkeisiin odotuksiin. Ja kuinka ollakaan, toiveet toteutuvat nyt lähes täysin – koosta riippumatta.

Näissä laitteissa ei saa olla vikoja. Tästä lähtökohdasta Samsungin tämänvuotisia lippulaivamalleja Galaxy S8:aa ja sen fyysisiltä mitoiltaan isompaa kaksosta Galaxy S8+:aa odotettiin viimevuotisten myrskyisten tapahtumien jälkimainingeissa. Samsung onkin ollut tietoinen siitä tosiasiasta, että näiden kahden älypuhelimen kohdalla sen täytyy venyttää rajojaan niin teknologian kuin laadun ja monen muunkin ominaisuuden suhteen. Tämä siksi, että valmistajan oli pakko harpata kilpailijoidensa edelle parillakin askeleella saavuttaakseen takaisin asemansa yhtenä luotettavimmista tekijöistä älypuhelinkentällä – ja säilyäkseen kaikista suurimpana matkapuhelinvalmistajana.
Uudet kasit ovatkin todella huikeita laitteita, joihin on saatu ympättyä koko mobiiliteollisuuden parhaimmista parhaat osaset. Takaraivossa on epäilemättä painanut pelko siitä, että jos nämäkin mallit epäonnistuvat, tulokset ovat hirvittävät koko brändille. Vaikuttaakin siltä, että Samsung on valjastanut parhaan tietonsa ja taitonsa lippulaivauutuuksiensa suorituskyvyn maksimoimiseen, eikä epäonnistumiselle ole yksinkertaisesti jätetty sijaa. Eikä sille, että lähimenneisyyden tapahtumat räjähtelevine puhelimineen toistuisivat.
Ensimmäinen merkittävimmistä muutoksista verrattuna niin Samsungin aiempiin malleihin kuten myös melkein kaikkien kilpailijoidensa älypuhelimiin – pois lukien LG:n G6 – on uusi näyttöformaatti ja koko viimeistelyparadigman mullistaminen. Nyt näytön reunat ovat dramaattisesti pienemmät ja tuntuvat lähes näkymättömiltä laitteen rungossa.

Viimeistely
Näyttöpinta-alan kasvattaminen uhraamatta ergonomiaa tai levittämättä puhelimen mittasuhteita tuntuu vieläkin vaikuttavammalta, kun Galaxy S8:aa ja S8+:aa vertaa kovimman kirittäjänsä Applen tämänhetkisiin saman hintaluokan iPhone 7- ja iPhone 7+ -lippulaivamalleihin. Jälleen kerran Samsung vetää pitemmän korren onnistuessaan tuomaan enemmän näyttöä samankokoiseen runkoon. Tämä taas tuntuu heti ensi silmäyksellä miellyttävämmältä ratkaisulta jokapäiväisessä käytössä ja toimivammalta, käytännöllisemmältä ja modernimmalta, kun puhelinta silmäilee hiukan pitempään.
Vaikka Apple on edelleen teknologia-alan designin kärkitekijöitä, on päivänselvää, että Samsung on ottanut sukupolven mittaisen harppauksen kohti nykyaikaa omalla toteutuksellaan – ja onnistunut samalla asettamaan aivan uudet modernit standardit koko teollisuudelle.
Lähes olemattomalta vaikuttavat reunat vaativat hiukan totuttelua. Ei niinkään siksi, että ne ovat niin pienet näytön ylä- ja alapuolella vaan siksi, että niistä tuntuu puuttuvan kokonaan oikea ja vasen laita (Samsung käyttää tästä nimitystä ”loputon näyttö”). Vanhanmallisen kotinäppäimen viemä tila on nyt otettu tässä viimeistelyssä näytön käyttöön, jolloin myös itse painike on osa näyttöä. Alaosassa on vain pieni alue, jota painamalla puhelin aktivoituu stand by -tilasta, ja samaa aluetta käytetään muutoin kotinäppäimenä. Aluetta kosketettaessa kaiken kruunaa eräänlainen simuloitu klikkausvaste, joka antaa vaikutelman aidosta näppäimestä.
Jos aloit miettimään sormenjälkitunnistinta, joka ei siis voi mitenkään olla osa näytön simuloitua näppäintä, niin se taas on siirtynyt puhelimen takaosaan kameran linssin viereen, josta oikeakätisen käyttäjän etusormi löytää sen vaivatta.


Näyttö kattaa noin 84 prosenttia uusien Galaxy S8 ja S8+ -älypuhelimien etupuolen pinta-alasta.

Näyttö
Uusilla Galaxy-malleillaan Samsung rikkoo tämänhetkisen resoluutioennätyksen: 5,8- ja 6,2-tuumaiset Super AMOLED -näytöt kuvasuhteella 2,06:1 tarjoavat 400 pikseliä leveämmän resoluution kuin qhd-toteutuksessa yleensä. Ainoan poikkeuksen muodostaa Sony, jonka uusissa Xperia-puhelimissa on 4k-näytöt, mutta niiden resoluutiosta ei pääse nauttimaan kaikissa käyttöyhteyksissä. 
Joka tapauksessa käytössä olevan näyttöteknologian huima pikselitiheys mahdollistaa uskomattoman kuvan terävyyden, ja kuvasuhteensa ansiosta homma toimii myös virtuaalitodellisuusympäristössä jakamalla ruutu kahtia. Tällöin tuloksena on kaksi lähes neliömäistä pintaa molemmille silmille.


Suorituskyky
Sama jatkuu myös suorituskyvyn puolella. Uutuusmalleista löytyy Samsungin Exynos-piirisarja kahdeksalla ytimellä ja neljän gigan keskusmuistilla, joka ei ainakaan synteettisten testausten perusteella häviä kiistellylle Snapdragon 835:lle. Ja täytyy muistaa, että pistejahti kyseisissä mittauksissa on enemmänkin markkinointipeliä eikä välttämättä kerro laitteen todellisesta suorituskyvystä jokapäiväisessä käytössä. Kaikesta huolimatta Galaxy S8 ja S8+ ovat saaneet enimmäkseen ennätysmäisiä tuloksia. 
Tämä palauttaa Samsungille sen puhelimien luotettavuuden, sillä suorituskyvyn voidaan katsoa olevan osaltaan myös pitkäikäisempää sorttia. Ja luotettavuutta Samsung tarvitsee eniten, teknologisista läpimurroista riippumatta. On todennäköistä, että nämä lippulaivat totisesti nostavat kilpailun tasoa isolla pykälällä.


Markkinoiden kärkiluokan kameran lisäksi uusien Galaxyjen takaa löytyy sormenjälkitunnistin.

Akku
Pahin piikki Samsungin lihassa edellisvuonna oli akku. Tänä vuonna akku on saanut lähinnä keskitasoisia, eli toisin sanoen odotettavia tuloksia. Akunkestoa on kasvatettu kymmenellä prosentilla verrattuna Galaxy S7- ja S7 edge -malleihin, joten tässä suhteessa ei voida puhua varsinaisesta kehitysloikasta. Tämän taustalla lienee se, että valmistajan on täytynyt pitää akku ja sen suorituskyky jokseenkin hillittynä erilaisilla sisäisillä rajoituksilla ja määritelmillä, jotta suorituskykyyn voitaisiin luottaa sataprosenttisesti. 
Tämän tuloksena on varsin riittävä akunkesto. Ei se ketään yllätä muttei varsinaisesti petäkään. Pienempi malli kestää intensiivisessäkin käytössä päivän loppuun saakka, kun taas isomman mallin kanssa voi kituuttaa parikin päivää. Näin siis ainakin aluksi, kunnes parin kuukauden jälkeen akun nimelliskapasiteetti alkaa luontaisesti pudota.

Kamerajärjestelmä
Teknisten tietojen tarkastelun perusteella Samsung Galaxy S8 ja S8+ ovat varustettuja samalla kameralla kuin aiemmissa Galaxy S7- ja S7 edge -malleissa. Ja sehän onkin täysin riittävä: jokainen viimevuotisten lippulaivamallien käyttäjä voi varmasti vahvistaa tämän, sillä kamera itsessään on yksi älypuhelinmarkkinoiden parhaista. 
Takakamerassa on 12 megapikselin kenno f/1.7-aukkoisella objektiivilla ja 25-millimetrisellä kulmalla, jonka kinovastaavuus on 35 millimetriä, optinen kuvanvakaus, automaattitarkennus ja 1,4-mikrometriset kuvakennon pikselit. Näistä lähtökohdista kuvat ovat yksityiskohdiltaan rikkaita, niissä on vain vähän kohinaa ja vastaavasti paljon tarkkuutta, valovoimaa ja luonnollinen valkotasapaino – myös haastavissa valaistusolosuhteissa. 
Etukameraa taas on viety eteenpäin. Nyt siitä löytyy viiden sijasta kahdeksan megapikselin kenno, jossa valovoimasta huolehtii myöskin f/1.7-aukkoinen objektiivi. Tämä tekee myös selfie-kuvista lippulaivatasoisia. Etukamera ei siis juurikaan kalpene takaa löytyvälle vastineelleen.

Kokovertailussa Samsung Galaxy S8 ja S8+ ovat hyvin lähellä läheisimmän kilpakumppaninsa Applen iPhone 7 ja 7+ -malleja.

Käyttöjärjestelmä ja henkilökohtainen assistentti

Ne onnekkaat, jotka pääsivät testaamaan Grace UX -käyttöliittymää Samsungin Galaxy Note 7:ssa tulevat huomaamaan, että myös Galaxy S8 ja 8+ ovat varustettuja ohjelmistopohjaisesti samoilla herkuilla – S Pen -tukea lukuun ottamatta. Grace UX on puhtaasta Android OS -käyttöjärjestelmästä aiempaa TouchWiziä hillitymmin modifioitu versio, joka tarjoaa lukuisia käytettävyyttä helpottavia uudistuksia.
Koska jokaisesta älypuhelimesta täytyy tätä nykyä löytyä jonkinlainen fiksu henkilökohtainen assistentti syväoppimis- ja tekoälyominaisuuksilla, uusista Galaxy-malleistakin löytyy Samsungin tätä varten kehittämä Bixby. Sille on jopa varattu oma erityinen näppäimensä puhelimen vasemmasta reunasta, mikä viittaa siihen, että Bixbyä tulisi käyttää usein.

Ennen Galaxyjen alaosasta löytyneet painikkeet ovat nyt osa näyttöä.

Laatua ja luotettavuutta
Pähkinänkuoressa Samsung Galaxy S8 ja S8+ ovat tämänhetkisten matkapuhelinmarkkinoiden parhaat laitteet. Niiden kaikkia ominaisuuksia ja yksityiskohtia on ehostettu juuri oikealla tavalla, eikä purnaamiselle juuri löydy sijaa. Siksipä kyseessä onkin suorastaan sykähdyttävä näkemys älypuhelimesta molempien mallien kohdalla. Tärkeimmät puolet, kuten viimeistelyn laatu, suorituskyky, kamerat ja käyttöjärjestelmä ovat kaikki hyvässä harmoniassa keskenään. 
Lopputuloksessa todellakin näkyy ja tuntuu se, että Samsungin piti testata tarkkaan puhelimiensa kaikki ominaisuudet. Laitteet tuntuvat luotettavilta, ja jokainen uuden Galaxyn hankintaa harkitseva tulee epäilemättä pitämään siitä, mitä saa – koosta riippumatta.


PLUSSAT JA MIINUKSET


+ Aidosti uuden sukupolven älypuhelin
+ Viimeistely ja työn jälki

+ Ennätyksellinen näytön resoluutio

+ Erittäin hyvät kamerat


– Ei merkittävää edistystä akkuteknologiassa

– Sormenjälkitunnistimen sijainti

Artikkeli on lyhennelmä AVPlus-numerossa 4/2017 ilmestyneestä kokeilusta.
TEKSTI: Dragan Petric KUVAT: Valmistaja

 Samsung Galaxy S8Samsung Galaxy S8+
Hinta:829 €929 €
Lisätiedot:www.samsung.com/fi/www.samsung.com/fi/
Mitat (l x k x s):68,1 x 148,9 x 8 mm73,4 x 159,5 x 8,1 mm
Paino:155 g173 g
Näyttö:Super AMOLED 5,8"Super AMOLED 6,2"
Resoluutio:1 440 x 2 960 p1 440 x 2 960 p
Pikselitiheys:570 ppi529 ppi
Käyttöjärjestelmä:Android 7.0 (Nougat)Android 7.0 (Nougat)
Piirisarja:Exynos 8895 OctaExynos 8895 Octa
Muisti:64 GB, 4 GB RAM64 GB, 4 GB RAM
Muistikorttipaikka:Kyllä, max. 256 GB MicroSDKyllä, max. 256 GB MicroSD
Takakamera:12 Mp, f/1.7, 26 mm12 Mp, f/1.7, 26 mm
Etukamera:8 Mp, f/1.78 Mp, f/1.7
Liitännät:USB 3.1, 3,5 mm kuulokelähtöUSB 3.1, 3,5 mm kuulokelähtö
Akku:3 000 mAh litiumioni3 500 mAh litiumioni
Värivaihtoehdot:Midnight Black, Orchid Gray, Arctic SilverMidnight Black, Orchid Gray, Arctic Silver
Pöly-/vesitiivis:Kyllä, IP68-sertifioitu (kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuuttia)Kyllä, IP68-sertifioitu (kestää upotuksen 1,5 metrin syvyyteen 30 minuuttia)