Samsung esitteli tämän vuoden QLED-televisiomallistonsa Portugalissa Portossa järjestetyssä European Forum -tapahtumassa. Siihen kuuluu reilut 20 televisiota, jotka ovat näillä näkymin tulossa kauppoihin maaliskuun lopussa. AVPlus oli paikalla seuraamassa julkistustilaisuutta.

Saataville tulee viimevuotiseen tapaan  malleja 4k- ja 8k-tarkkuuksilla. Teknisesti tämän vuoden malliston kärkeä edustaa Q950R on 8k-televisio, joka tulee tarjolle 65–98 tuuman kokoluokissa. Kiinnostavaa oli nähdä 8k-television kuva omin silmin 4k-mallin vieressä, ja ero oli tosiaankin silmillä havaittavissa.

Tarkkuuden huomaa ehkä parhaiten kolmiulotteisessa vaikutelmassa, joka on 8k:ssa tuntuvampi.  8k-mallit tukevat nyt tuoreinta hdmi 2.1:tä, joka tarjoaa 60 ruudun sekuntinopeuden 8k-tilassa. Vaatimattomammalla tarkkuudella varustettu suoratoistopalvelujen materiaali skaalataan tekoälyn voimin 8k-laatuun. Tämän vuoden malleissa on nyt hdr10+-tuki. Dynaamisen hdmi:n ansiosta toisto optimoituu kutakin kohtausta varten.

Myös sarjan edullisimmissa Q60- ja Q70-malleissa on nyt Quantum Processor -suoritin. Kuva on niissäkin värintoistoltaan ja kontrastiltaan varsin vakuuttava.

Q90R, Q85R, Q80R, Q70R ja Q60R-televisiot taas ovat tarkkuudeltaan 4k-tasoa. Niiden kokoluokat yltävät 43 tuumasta 82 tuumaan. Q60R tarjoaa lähtötason malliksi jo varsin vaikuttavaa kuvaa. Q70:ssä on erillinen subbarielementti, joka ryydittää hieman bassontoistoa. Siinä myös kirkkaus nousee 100 nitiin.

Kaikkiin nyt esiteltyihin 4k-malleihin on nyt tuotu viime vuonna 8k-televisioissa esitelty Quantum Processor -suoritin ja tekoälyn siivittämä skaalaus. Niiden ansiosta kirkkaudenhallinnan ja skaalauksen luvataan olevan erinomaista niin suoratoistopalvelun, hdmi:n, usb:n kuin pelikonsolin kautta. Messuilla esiteltiin skaalausta eri tasoisesta materiaalista. Perinteisestä sd-laadusta ylöspäin skaalatessakin kuva muuttui mukavasti terävämmäksi, mutta ero oli nähtävissä vaikuttavasti vielä uhd-laadustakin skaalatessa.

Q80R-mallista alkaen televisioissa on heijastuksia ehkäisevä pinnoite ja leveämmät katselukulmat. Mallistosta selvin ero ehkä oli havaittavissa Q70R-mallista Q80R-malliin.

98-tuumainen 8k-televisio oli vaikuttavaa nähtävää.

Vaikka vielä muutama vuosi sitten televisioiden koot tuntuivat karanneen käsistä, niin ne menevät kaupaksi vuosi vuodelta paremmin. Liiketoiminta-analytiikkayhtiö IHS Markitin mukaan yli 75-tuumaisten mallien myynti on nousussa. Viime vuonna niitä myytiin 2,1 miljoonaa kappaletta, tänä vuonna ounastellaan lukeman yltävän kolmeen miljoonaan ja vuonna 2022 jo 5,8 miljoonaan.

Oikealla näkyvän tämänvuotisen qled-television ero katselukulmissa on hyvin havaittavissa verrattuna vasemmanpuoleiseen viime vuoden malliin verrattuna.

Samsung on kehittänyt qled-paneelejaan pidemmälle. Uuden Ultra Viewing Angle -tekniikan ansiosta valon luvataan leviävän aikaisempaa tasaisemmin. Mustan värin luvataan olevan aiempaa syvempi, katselukulman laajempi ja kuvan terävämpi. Etenkin katselukulmaa verratessa ero oli tosiaankin huomattava. Sivusta katsellessa esimerkiksi viimevuotisessa mallissa taivaan sävy muuttui nopeasti melko syaanivoittoiseksi, mutta uusissa malleissa eroa ei juuri ollut suoraan edestä tarkasteltuun verrattuna. Niinpä televisiota voi tapittaa muualtakin kuin viivasuoraan edestä päin.

Q80R-mallista alkaen televisioissa on heijastuksia ehkäisevä pinnoite ja leveämmät katselukulmat. 

Televisioissa on myös Direct Full Array -taustavalojärjestelmä sekä edistynyt kontrastinhallinta, jonka ansiosta mustan luvataan olevan syvempää, mutta värintoiston luvataan olevan samalla puhdasta. Etenkin qledien kalliimmissa malleissa mustan värin toisto oli vakuuttavaa ja myös heijastuksia oli onnistuttu ehkäisemään.

Televisioiden takaa löytyy urat johdoille.

Q90R on sarjan kärkitelevisio, joka tarjoaa parhaan kirkkauden. Sen jalusta eroaa designiltaan edullisemmista malleista.

Televisioissa on Alexan ja Google Assistantin ohella Bixby-puheohjaus, jota ei ole saatavilla suomeksi mutta englanniksi kylläkin. Sama koskee toisaalta muitakin puheavustajia. Suoratoistopalvelujen ohella tämän vuoden malleissa on saatavissa yksinoikeudella iTunes Movies -videopalvelu, ja ne tukevat myös Airplay 2:ta, mikä on hyvä uutinen omppulaitteiden omistajille.

Television luppoaikoina käynnistyvää Ambient Modea on kehitetty aiempaa monipuolisemmaksi. Se näyttää uutisotsikoita, säätietoja, taidetta ja muuta informaatiota, kun televisio on sammutettu. Erilaisilla teemoilla voi mukauttaa ruudun ulkonäköä sisustukseen. Valoanturin ansiosta se mukautuu myös valaistukseen. Tapahtumassa esiteltiin, kuinka kännykällä voi ottaa kuvan esimerkiksi huonekasvista tai muusta sisustusesineestä, jolloin televisiossa näkyvä teema muuttuu väritykseltään niihin sointuvaksi. Aivan mukava ominaisuus, jos haluaa pitää televisiota päällä.

The Serif on itsessään design-tuote. Sen sivuprofiili on saanut innoituksensa I-kirjaimesta.

Niille, joille design painaa vaakakupissa hieman enemmän kuin television suorituskyky, olivat esillä The Frame ja The Serif. Niidenkin ruutu käyttää samaa qled-tekniikkaa, mutta ei yllä aivan tämän vuoden malliston kärkimallien tasolle. Erona niissä on karkeasti sanoen se, että The Serif 2.0 on huomiota herättävä design-tuote itsessään, mutta taululta näyttävä The Frame 3.0 pikemminkin pyrkii kääntämään huomion pois itsestään.

Serif-mallit ovat ranskalaisten Ronan ja Erwan Bourellecin suunnittelemia. Television koot ovat ovat 43, 49 ja 55 tuumaa, joten niitä ei ole saatavilla aivan kookkaimpina versioina. The Frame ja The Serif tulevat myyntiin tällä tietoa huhtikuussa.

The Frame puolestaan nojaa huomaamattomuuteen. Kehykset ovat vaihdettavat.

The Framessa on Art Mode, joka näyttää ruudulla valokuvia ja digitaidetta 1000 teoksen valikoimasta. Ruudun valoisuus mukautuu siinäkin valaistukseen. Saatavilla on myös erilaisia kehyksiä. Serifissä toisaalta kiinnostava ominaisuus on se, että nfc:llä varustetun puhelimen voi laskea television päälle, jolloin televisio jatkaa puhelimen toistamaa ääntä.

Moduuleista koostuvat microled-näytöt antavat mahdollisuuden rakentaa kooltaan ja kuvasuhteeltaan halutunlaisen kokonaisuuden. Moduulien rajat näkyvät läheltä ja sivusta katsottuna pinnistelemällä.

Teknisessä mielessä kiinnostava uutuus oli myös microled-teknologia, jota Samsung esitteli CES-tapahtumassa. Se koostuu moduuleista, joista pystyy rakentamaan kuvasuhteeltaan ja kooltaan mieleisensä ruudun. Ajatuksena on, että sitä voidaan käyttää muutenkin kuin televisiona. Kiinnostavinta näin tekniikkaa ensimmäistä kertaa tutkailleena oli nähdä, miten modulaarinen ratkaisu toimii. Käytännössä moduulien rajoja oli lähes mahdotonta huomata läheltäkään katsellessa ainakaan kun televisio oli päällä. Tässä onkin Samsungin edustajan mukaan otettu edistysaskeleita vielä CES-tapahtuman jälkeen.

Televisioiden ohella esillä olivat yhdessä Harman/Kardonin kanssa kehitetyt soundbarit. Kaukosäätimeen sijoitetulla mikrofonilla huonekalibroitavat kärkimalli tarjosi tanakkaa ja vakuuttavaa elokuvaääntä.

Korjaus 17.2.2019 klo. 22.34. Yhdessä kohdassa puhutiin virheellisesti oled-televisiosta, vaikka tarkoitettiin qledia.