Tiesittehän, ettei kaikesta kamppeesta tarvitse aina maksaa täyttä hintaa. Useammallakin hifikauppiaalla on olemassa eräänlainen outlet-osasto, josta voi löytää sekä uusia että vähän käytettyjä hyväkuntoisia tuotteita huomattavasti alkuperäistä suositushintaa halvemmalla. Tässä ajankohtaisia otteita esimerkiksi helsinkiläisen Kruunuradion valikoimasta!


Kuulokkeet kotiin, konttoriin tai vaikka studioon

Ranskalainen Focal on ollut pidetty valmistaja äänentoiston parissa jo vuodesta 1979. Sen ydinosaamisalueisiin on perustamisestaan lähtien kuulunut korkealuokkaisten kaiutinelementtien ja kaiuttimien valmistus, mutta laajempaan tietoisuuteen merkkiä on nostanut myös sen korvakuulokemallistot.

Tällä hetkellä Focalin kuulokesortimentti jakautuu koti-, mobiili sekä ammattilaiskuulokkeisiin, Listen-malli esiintyy oikeastaan jokaisessa kategoriassa pienin variaatioin. Sen langallinen Listen-perusversio julkaistiin jo vuonna 2016, mutta yksinkertaisen ja toimivan toteutuksensa vuoksi se on edelleen myynnissä laajalti.

Listen on suljettu, sankarakenteeltaan taittuva, kiiltäväpintainen ja nahkaisilla korvatyynyillä varustettu kuuloke. Käyttömukavuus on kohdillaan hyvän istuvuuden ja kohtuullisen 273 gramman massan ansiosta. Listenissä on 40-millimetrinen mylar–titaani-elementti, kuulokkeiden impedanssi on 32 ohmia, herkkyys 122 desibeliä (1 kHz / 1 Vrms) sekä THD-arvo <0,4 %. Toistokaista ulottuu viidestä hertsistä 22 kilohertsiin.

Kuulokkeet ovat saatavilla nyt -32 % alennuksella hintaan 169 euroa.

Voit lukea tarkemmin Focal Listen -tuoteperheen kuulokkeista tästä artikkelistamme.


Uuden ajan surround-kaiutinjärjestelmä

Nykyiset soundbarit pystyvät kyllä luomaan melko mukiinmenevän äänentoiston tilaan kuin tilaan, mutta niiden surround-ominaisuuksiin on syytä suhtautua hienoisella varauksella. Surround- eli tilaaäni kun on oikeastaan synonyymi monikanavaäänelle, jonka oikeaoppiseen toistoon yksi tv-tason päällä lepäävä laatikko ei useinkaan aivan taivu, vaikka jonkinlaista tilantuntua se saattaakin saada aikaiseksi.

Todellinen monikanavaääni vaatii erilliset äänikanavat ja kaiuttimet niiden toistoon. Perinteisimmillään tämä tarkoittaa kahdesta etukaiuttimesta, kahdesta takakaiuttimesta, yhdestä keskikaiuttimesta ja yhdestä subwooferista koostuvaa pakettia, joista muodostuu niin kutsuttu 5.1-kanavajärjestelmä.

Focalin vuonna 2017 EISA-palkittu Sib Evo 5.1.2 -kaiutinsetti ei ole pelkästään perinteinen 5.1-järjestelmä, vaan numeroyhdistelmän perään lisätty kakkonen merkitsee yhteensopivuutta myös viimevuosina hiljalleen yleistyneen Dolby Atmos -surround-äänen kanssa. Elokuvateattereissa Atmos-ääntä toistetaan seinien lisäksi myös kattoon asennetuista kaiuttimista, mutta Focal on säästänyt kotiteatteri-ihmiset hankalilta asennuksilta ja upottanut Sib Evon Atmos-kaiuttimien päälle nelituumaiset laajakaistaelementit, jotka oikein suunnattuna luovat illuusion äänen vertikaalisuudesta.

Setin Atmos-pääkaiuttimet voi asettaa esimerkiksi leveälle televisiotasolle vähintään 75 senttimetrin korkeuteen noin parin metrin etäisyydelle toisistaan (riippuen kuuntelupisteestä sekä huoneesta) ja keskikaiuttimen niiden väliin. Satelliittikaiuttimet taas tulevat selän taakse riittävän korkealle, vähintään reilun metrin päähän kuuntelupisteestä ja parin metrin etäisyydelle toisistaan. Subwooferin voi sijoittaa hiukan vapaammin esimerkiksi sohvan eteen oikealle.

Focal Sib Evo 5.1.2:n outlet-hinta on 1 190 euroa.

Lue tästä, miten kaiutinpaketti pärjäsi testissämme!


Laatuääntä Skotlannista

Fyne Audio on nuori skotlantilainen kaiutinvalmistaja, jonka voidaan katsoa syntyneen globalisaation avulla. Kun tunnettu skottikaiutinmerkki Tannoy myytiin sijotusyhtiö Music Groupille ja Skotlannissa iät ja ajat sijainnut Tannoyn tehdas suljettiin, sai myös moni työntekijä lähtöpassit. Tämän seurauksena vuonna 2017 joukko Tannoyn entisiä kaiutinsuunnittelijoita ja kokeneita työntekijöitä päätti perustaa Fyne Audion. Siispä Glasgow’n tehdas avattiin vuonna 2019.

Fyne Audio on nuoresta iästään huolimatta saanut jo tunnustusta useissa alan lehdissä. Valmistajalla on neljä mallisarjaa; F1, F700, F500 ja F300, joista F300 on edullisin perussarja alkaen 245 euron parihintaisista F300-jalustamalleista ja päättyen 849 euron parihintaisiin F303-lattiakaiuttimiin.

F500 on Fyne Audion edullisin mallisarja, jossa käytetään Tannoylta (ja myös KEF:ltä) tuttua diskantin koaksiaalista sijoitusta bassokeskiäänielementin keskelle. F500-jalustakaiuttimet ovat hyvinkin kompaktin kokoiset, jos ei nyt mitkään pikkukaiuttimetkaan. Kirjahyllyyn ne saa kuitenkin vielä mahtumaan, mikäli 32 senttimetrin syvyys ei ole esteenä. Kirjahyllysijoitus on myös hyvinkin mahdollista, koska kaiuttimen refleksiputki ei sijaitse kaiuttimen takana vaan pohjassa, ja se avautuu eräänlaisen suuntaimen avulla kotelon alaosan aukoista kaiuttimen eteen, sivuille ja taakse. Ilma pääsee virtaamaan helpommin, ja näin vältytään myös refleksiputken mahdollisilta puhallusääniltä, eikä refleksivirityksen toiminta pääse häiriintymään. Fyne kutsuu ratkaisua nimellä BassTrax. Myös F501-lattiakaiuttimissa on samanlainen rakenne.

Kaiuttimille on yhteistä myös halkaisijaltaan 150-millimetrinen IsoFlare Point Source -koaksiaalielementti. Se on bassokeskiäänielementti, jonka keskellä on 25-millimetrinen titaanikalottidiskantti. Jakotaajuutena elementtien välillä on suhteellisen matala 1,7 kilohertsiä ja suodatus on tehty epäsymmetrisellä 12/6 desibeliä per oktaavin jakojyrkkyydellä. Bassokeskiäänessä on kuituvahvistettu muovikomposiittikartio ja erikoinen symmetrisillä syvennyksillä varustettu kumiripustus, jonka luvataan vähentävän säröä ja parantavan toiston lineaarisuutta. Samanlainen ratkaisu on tosiaankin ollut käytössä jo pitkään Tannoylla sekä KEF:llä.

Suuremmissa, jo reilut 90 senttimetriä korkeissa F501-lattiakaiuttimissa on samat elementit eli 150 millimetrin IsoFlare Point Source -koaksiaalielemetti ja sen ohessa toistoa tukevoittava ja alaspäin laajentava 150 millimetrin bassoelementti, jonka toisto on rajattu yläpäästään 250 hertsiin. Kyseessä on niin kutsuttu 2,5-tie rakenne.

Molemmat mallit, F500-jalustakaiutin ja F501-lattiakaiutin, ovat nyt tarjouksessa outlet-hinnoin: F500 590 euroa pari (-21 % suositushinnasta) ja F501 1 250 euroa pari (-16 % suositushinnasta).

Lue tästä Fyne-kaiuttimien tuore testimme!