Moni kaipaa hieman hiljaisuutta työmatkoille ja muuhun hälinään. Yksi viime vuosina suosiotaan nostanut ratkaisu on vastamelukuulokkeet. Etenkin jo sellaiset saa viidelläkympillä. Mutta ovatko ne mistään kotoisin?

Nykypäivänä ärsykkeitä tuppaa joka puolelta, eikä melu ole niistä lainkaan vähäisin. Jos viettää päivittäin vaikkapa tunnin julkisessa liikenteessä ja kahdeksan tuntia avokonttorissa, monen, siinä on jo hälinää monelle riittävästi. Moni peittää ylimääräistä meteliä kuulokkeilla tai yhä suositummiksi käyvillä vastamelukuulokkeilla.

Suurimman huomion saavat premium-luokan vastamelukuulokkeet, mutta monille niiden neljänsadan euron hintaluokka tuntuu korkealta. Halvempiakin on kuitenkin tarjolla, kuten nyt testiin ottamamme Waltter NC-16 -kuulokkeet, jotka todellakin maksavat vain viisikymppiä.

Harvoin pääsee arvioimaan "suomalaisia" kuulokkeita. Nytkään ei täsmällisesti voi puhua sellaisisista, sillä paketissa lukee Made in China, mutta ainakin valmistuttaja on kotimainen.
NC-16-vastamelukuulokkeet ovat varsin tuore uutuus, sillä ne tulivat myyntiin syksyllä 2018. Emoyhtiö EasyZone on Varsinais-Suomesta peräisin oleva tukkuliike, jonka valikoimiin kuuluu monenlaista elokuvista ja musiikista elektroniikkaan. Kattavan jakeluverkoston vuoksi kuulokkeita on saatavilla varsin kattavasti halpatavarataloista eri puolilta Suomea.

Jämäkkyyttä ja mukavuutta

Waltter NC-16-kuulokkeiden muotoilussa on havaittavissa etäisiä Bose-vaikutteita. Ne myös muistuttavat muutamia edullisia ja erimerkkisiä kuulokemalleja, jotka olivat viimekesäisessä edullisten vastamelukuulokkeiden vertailussamme. Testissämme oli musta malli, jonka mattamusta pintamateriaali on hieman karun näköinen. Ainakin kuvien perusteella valkoinen kuitenkin näyttää edustavammalta, mutta sellaisia ei ollut livenä nähtävänämme.

Rakenteensa puolesta kuulokkeet antavat jämäkän vaikutelman. Kriittiset kohdat eli saranat ja sanka ovat metallia. Niinpä ne eivät väänny esimerkiksi laukussa aivan helposti rikki. Myös säätö tapahtuu luottamusta herättävän napakasti. Vasemmassa kuulokkeessa on äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sekä yhdistetty virta- ja bluetooth-painike, jonka tilaa ilmaisee led-valo. Oikeapuoleisessa kuulokkeessa taas on vastamelutoiminnon kaksiasentoinen katkaisin. Toisessa tilassa vastamelutoiminto on päällä, toisessa kuulokkeiden mikrofoni päästää ympäristön ääniä lävitseen.

Pehmusteet on päällystetty keinonahkalla ja ne ovat kohtalaisen ylellisen tuntuiset. Puristusvoima ja pehmeys ovat sopivan tuntuiset, eikä muutaman tunnin käyttö kerrallaan tuottanut testissämme ongelmia.

Kuulokkeiden mukana tulee asialliset perustarpeet eli micro-usb-latausjohto, 3,5 mm audiokaapeli ja käyttöohje. Jonkinlainen kantopussukka ei olisi ollut pahitteeksi, mutta sellainen tai varsinkin kova kotelo ovat muutenkin tavallisempia vasta hieman kalliimmassa hintaluokassa.

Ilmoitettu toiminta-aika on kahdeksan tuntia vastamelutoiminnon kanssa ja 16 tuntia ilman sitä. Se vaikuttaa olevan kutakuinkin oikeassa haarukassa, sillä ne kestivät useamman tunnin lentomatkan pelkkinä vastamelu-kuulosuojaimina sekä parinsadan kilometrin bussimatkan sekä kuuntelussa että vastamelutoiminnon kanssa. Se ei ole niin paljon kuin premium-kuulokkeissa, mutta yhtä kaikki virtaa riittää varsin pitkällekin reissulle.

Erityisen positiivinen havainto on, että kuulokkeiden vastamelutoimintoa pystyy käyttämään myös niiden ollessa latauksessa – kuuntelukin passiivitilassa. Jos kulkuvälineessä on tarjolla virtaa usb-liitännän tai pistorasian kautta tai jos mukana on virtapankki, niillä pärjää pidemmäkin lennon verran. Latausaikakin on varsin kohtuulliset kaksi tuntia.

Asiallinen ääni ja vaimennus

Kokeilimme vastamelutoimintoa lentokoneessa ja bussissa. Yllätyimme positiivisesti sen laadusta. Lentokoneessa pelkkinä kuulosuojaimina käytettäessä etenkin matalan taajuuden lentomelu vaimeni huomattavasti, jolloin matkanteosta tuli huomattavasti vähemmän kuormittavaa. Kokonaismelutaso hälveni kummasti, joten myös musiikin tai podcastien kuuntelu muuttui miellyttävämmäksi.

Korkeimpia taajuuksia toiminto ei juuri leikkaa, mutta se on hankalaa vastamelutoiminnolle ylipäätään. Toiminnon oma kohinataso on korkeahko, mutta se on kuitenkin mukavampi parempi vaihtoehto kuin taustameteli itsessään. Toinen kauneusvirhe on ajoittainen häiriöääni töyssyissä, esimerkiksi hyppiessä.

Hintaluokkaan nähden pidämme jo näin hyvin toimivaa vastamelutoimintoa hyvänä syynä pulittaa 50 euroa. Kuulokkeilla on silloin ainakin käyttöä kuulosuojaimina. Sitä yllättävämpää on, että äänentoistokaan ei ole Waltter NC-16:ssa hassumpi.

Bassontoisto yltää mukavan alas. Diskanteissakin on toisaalta mukavasti puraisua, mutta ei kuitenkaan korvakäytävää sähäkkyyttä. Basso muuttaa kokonaissoundia hieman tummanlaiseksi, mutta se ei kuitenkaan varasta koko show’ta. Hienovaraisella materiaalilla kuten flamencolla tai pianomusiikilla soundi on parhaiten edukseen, mutta kyllä kuulokkeet selviävät mättömetallistakin tukkeutumatta.

Vastaan ei tullut mitään kappaletta tai genreä, joka olisi taitunut Walttereilta varsinaisesti huonosti.  Se on perushyvä saavutus jo sinällään viidenkympin hinnalla, vaikka vastamelutoimintoa ei olisikaan.

Todellinen löytö hintaisekseen

Myönnettäköön, etteivät odotukset olleet suuret, kun saimme käsiimme melko tuntemattoman merkin superedulliset vastamelukuulokkeet. Ylellisehkö pehmustus ja luottamusta herättävä rakenne saivat epäilemään, että lieneekö äänestä ja vastamelutoiminnoista kuitenkin tingitty.

Ei ollut. Äänenlaatu ja vastamelutoiminto ovat sen verran asialliset, ettei tuplahinnan maksaminenkaan tuntuisi kohtuuttomalta. Kauneusvirheet jäävät onneksi pieniksi eivätkä ne ole lainkaan budjettikuulokkeille epätavallisia. Soundi on tumma ja aavistuksen tunkkainen, mutta sen lisäksi mitään järin häiritsevää ei ilmene. Vastamelutoiminnossa on hieman kohinaa ja töyssyissä ilmenevää häiriöääntä, mutta ei sen vakavampaa.

Viidelläkympillä kuulokkeet voisi hankkia pelkästään vastamelutoiminnolla varustetuiksi kuulosuojaimiksikin, mutta onneksi musiikin toistokin on siinä määrin mallillaan, että niillä kuuntelee matkamusiikit aivan mielellään.

+ Perushyvä äänentoisto
+ Tehokas vastamelutoiminto luokassaan
+ Mukavuus ja rakenne
+ Voi käyttää myös ladattaessa
– Tummahko kokonaissoundi
– Korkeahko kohinataso
– Ajoittainen häiriöääni töyssyissä


Waltter NC-16

Hinta: 49,90 euroa
Lisätietoja: www.waltter.me

Akunkesto: 16 h (ilman vastamelutoimintoa), 8 h (vastamelutoiminnolla)
Bluetooth: CSR 4.0, A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Herkkyys: 105dB/1mW(S.P.L @ 1KHz)
Muuta: microUSB -latausjohto, 3,5mm audiokaapeli, käyttöohje

Tiedot valmistajan ilmoittamia