Sonos julkisti ennakkoon huhutun One-älykaiuttimensa tällä viikolla. Päällepäin kaiutin on sama kuin Play:1, pienillä eroilla värivalikoimassa ja lisättynä Play:5:stä tutuilla kosketusnäppäimillä. Sisuksissa on kuusi kaukokenttämikrofonia, joilla voi jutella Alexa- ja ensi vuoden puolella myös Google Assistant -puheohjaukselle. Lisäksi ensi vuonna laite saa myös Airplay 2 -tuen.

Kaiuttimen katolla kajastava led huomaavaisesti ilmoittaa, milloin puheohjaus on kuulolla. Mute-näppäimellä voi myös mykistää Alexan. Puutteena on toistaiseksi se, että sen paremmin Google Assistant kuin Alexakaan ei ole saatavilla suomen kielellä. Toistaiseksi Sonoksessa ei myöskään vielä voi valita puheohjauksella kappaleita Spotifystä, Apple Musiikista tai Tidalista, mutta toiston voi kyllä pysäyttää, vaihtaa hyppiä kappaleesta toiseen ja muuttaa äänenvoimakkuutta, kun toiston on ensin käynnistänyt käsin Sonos-sovelluksesta.

Apple saattoi ampua itseään taannoin jalkaan julkistaessaan loppuvuodesta myyntiin tulevan älykaiuttimensa. Se nimittäin totesi yhdistävänsä kilpailevista älykaiuttimista puuttuvan hyvän äänen Sonoksesta puuttuvaan älyyn. Näin se tuli kehaisseeksi jo valmiiksi tunnustetun kilpailijansa äänenlaatua, mutta joutuu itse todistamaan omat puheensa sillä saralla. Kuultavaksi jää, kuinka tulossa olevat, äänenlaadultaan parannetut Amazon Echo ja Google Home sekä Apple HomePod pärjäävät äänenlaadussa.

Laite tulee useimmista älykaiuttimista poiketen myös Suomeen. Gigantti ilmoittaa verkkosivuillaan, että sen ennakkotilaus alkaa 11.10 ja hinta on 229 €. Se on siis kaupoissa ennen Applea. Olisiko tässä ensimmäinen älykaiutin, jolle suomalaisen hifiharrastajan kannattaa jo höristää korviaan? Etenkin jos tulossa on jossain vaiheessa myös Play:3:sta johdettu Three ja Play:5:stä Five. Mutta yksikin älykaiutin riittää kontrolloimaan muuta Sonos-järjestelmää.

www.sonos.com