Sonos on julkistanut uuden sukupolven Beam-soundbarista. Toisen sukupolven mallissa uutta on esimerkiksi Dolby Atmos -toisto.

Sitä varten ei kuitenkaan ole fyysisiä yläkaiuttimia, vaan kolmiulotteinen tilavaikutelma toteutetaan virtuaalisesti. Elementteinä on neljä soikeaa basso-keskiäänistä ja keskellä oleva diskanttielementti, jonka luvataan tarjoavan selkeää dialogia. Jokaiselle elementille on oma D-luokan vahvistinta. Viidestä eteenpäin suunnatusta kaiutinelementistä kaksi huolehtii ylä- ja surround-kaiuttimien äänistä. Alakerran toistoa mehustaa vielä kolme passiivisäteilijää.

Prosessointitehoa on nyt enemmän, sillä suoritin on 40 prosenttia alkuperäistä nopeampi. HDMI-liitäntäkin on nyt varustettu järeämmällä eARC-paluukanavalla, mutta HDMI-läpivientiä ei edelleenkään ole. Liitäntöihin kuuluu myös Ethernet.

Tarjolla on Sonosin TruePlay -huonekalibrointi, ja Sonos S2 -sovelluksella pystyy säätämään diskanttia ja bassoa ja loudness-toimintoa sekä valitsemaan yötilan ja puheenparannusominaisuudet. Luonnollisesti Beam Gen 2 tukee Sonosin monihuonejärjestelmää mutta myös Apple Airplay 2:ta. Alkuasetusten helpottamiseksi mukana on tuki NFC-yhteydelle.

Mitat ovat entisellään eli 6,9 x 65 x 10 cm, ja aikaisemman mallin lisävarusteet ovat yhteensopivia. Uutta ulkoisesti on polykarbonaatista valmistettu grilli. Sen luvataan olevan helpompi pitää puhtaana kuin edeltäjämallin kankainen. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.

Ilmestymisvaiheessa Beam Gen 2 tukee PCM-ääntä stereona ja monikanavaisena, Dolby Digitalia, Dolby Digital Plussaa, Dolby True HD:ta, Dolby Atmosta Digital Plus ja True HD -variantteina, Dolby Multichannel PCM:ää ja tulevaisuudessa DTS digital surroundia. Tulossa on tuki Dolby Atmos Musicille ja Amazon Music -suoratoistopalvelun Ultra HD -laadulle, joka tarjoaa häviötöntä 24 bitin ja 48 kilohertsin toistoa.

Beam Gen 2:n myynti alkaa 5. lokakuuta. Hintaa sillä on 499 €.

www.sonos.com