Sony on esitellyt uuden ja kekseliään HT-A9-kotiteatterijärjestelmän. Se koostuu televisioon kytkettävästä hallintayksiköstä ja neljästä langattomasta kaiuttimesta – kaksi eteen ja kaksi taakse.

Kaiuttimissa on katolla Dolby Atmos -elementti, ja edessä 19 mm domediskantti sekä leveälle suuntaava woofer. Kaiuttimet kommunikoivat keskenään langattomasti kaksoismikrofoniensa avulla. Järjestelmä mittaa kunkin kaiuttimen suhteellisen korkeuden ja sijainnin virtuaalista tilaäänivaikutelmaa varten. Sijoittelu ei ole sen vuoksi niin tarkkaa. Niiden avulla voidaan luoda 12 virtuaalista kaiutinta. Vaikutelman luvataan olevan laaja ja yhtenäinen. Täysin langattomia kaiuttimet eivät ole, sillä ne täytyy liittää sähköverkkoon.

Hallintayksikkö kytketään televisioon HDMI:llä. Liitäntöinä on HDMI-sisääntulo sekä eARC-paluukanavalla varustettu lähtö, USB-liitäntä päivitysten asentamista varten, Ethernet ja S-Center Out. Nettiyhteys hoituu tarvittaessa myös langattomasti. Kuvapuolella laitteen läpi kulkee 8K HDR ja 4K 120 -laatuinen kuva, ja se on yhteensopiva Dolby Visionin kanssa.

Jos käytössä on Sonyn yhteensopiva Bravia-sarjan televisio, äänikentän optimointiin pääsee käsiksi heti television aloitusvalikosta ja asetukset löytyvät pika-asetusvalikosta. Silloin Sonyn televisiota voidaan käyttää myös keskikaiuttimena. Acoustic Center Sync -tekniikan avulla äänen luvataan kuuluvan sieltä, mistä kuvan perusteella pitäisikin.

Järjestelmä pystyy tuottamaan Dolby Atmos -ja DTS:X-tilaäänivaikutelman ja se tukee myös Sonyn 360 Reality Audiota. Toistettavaa 360 asteen materiaalia löytyy muun muassa Amazon Music HD:sta, Tidalista, Deezeristä ja Nugsista. Striimaus onnistuu Chromecastin, AirPlay 2:n ja Spotify Connectin avulla.

Kun järjestelmän yhdistää Google Home -sovellukseen, sitä voi komentaa Google Assistant -puhekomennoilla. Tarjolla on myös vanha kunnon Bluetooth-yhteys toistoa varten. Järjestelmä on Hi-Res-sertifioitu, ja tarjolla on tekoälyn siivittämä DSEE Extreme -teknologia, joka skaalaa tiedostot reaaliaikaisesti korkeampilaatuisiksi.

Jos kaipaa muhevuutta alataajuuksien toistoon, niin tarjolle tulee kaksi erikseen ostettavaa subbarimallia. SA-SW5:n teho on 300 wattia, ja siinä on 180 millimetrin aktiivielementti ja passiivisäteilijä. Pienemmässä SA-SW3-mallissa taas on tehoa 200 wattia ja refleksikoteloon on sijoitettu 160 millimetrin elementti.

Sekä HT-A9-järjestelmä että subbarit tulevat myyntiin syyskuussa 2021. Väri on neutraalin vaaleanharmaa.

HT-A9:n suositushinta 2 000 €, SA-SW5-subwooferin 800 € ja SW-SW3-subwooferin 2021 500 €.

www.sony.fi