Trusted Reviews on arvioinut Sonyn Dolby Atmos -yhteensopivan HT-ZF9-soundbarin. Alkuvuodesta julkaistu soundbar lupaa virtuaalista 5.1.2-kanavaista ääntä 3.1-kaiuttimista ja ilman kattoon ampuvia Atmos-kaiuttimia. Sen mukana tulee pienikokoinen subbari tanakoittamaan toistoa. Soundbarin ja subbarin suositushinta Suomessa on 800 euroa. Saatavilla on myös Z-9R-takakaiuttimet, joilla voi rakentaa 5.1-kokoonpanon.

Liitännät ovat monipuoliset, sillä laitteesta löytyy kaksi hdmi-sisääntuloa, arc:lla varustettu hdmi-lähtö, usb-liitäntä, miniplugisisääntulo ja optinen sisääntulo. Laite tukee langatonta Wi-Fi-yhteyttä, bluetoothia Sonyn omalla ldac-koodekilla varustettuna, Spotify Connectia, Chromecastia ja Google Assistant -puheohjausta. Bluetooth myös lähettää, eli siihen voi kytkeä langattomat kuulokkeet. Se tukee myös korkearesoluutioista ääntä usb:n ja verkkoyhteyden kautta ja ylinäytteistää matalamman resoluution äänitiedostot.

Soundbariin voi asettaa käsin kuunteluetäisyyden ja voimakkuuden erikseen sekä soundbarille että subbarille. Vertical Sound Engine -tilaääni kytkeytyy automaattisesti päälle, kun laite tunnistaa Dolby Atmos -tai DTS:X-signaalin. Halutessaan voi käyttää myös Dolby Speaker Virtualiseria. Käytettävissä on lisäksi valmiita äänitiloja ja dynamiikkaa rajoittava kompressori.

Käyttökokemusta moititaan hankalaksi, mutta toistoa kehutaan erityisesti elokuvakäytössä hämmästyttävän hyväksi. Korkeussuunnassa ääni ei vedä vertoja aidolla Atmokselle, mutta tilavaikutelma on leveä ja korkea. Arvion mukaan elokuvissa toimii paremmin Dolby Speaker Virtualiser, mutta musiikissa ei.

Trusted Reviewsin mukaan soundbar kannattaa asentaa mahdollisuuksien mukaan korvien korkeudelle, jolloin toistoon saa napakkuutta ja tarkkuutta. Subbarin kuvataan arviossa integroituvan äänikuvaan saumattomasti. Myös dialogi toistuu tarkkana ja puuroutumattomana.

Kaiken kaikkiaan laite tarjoaa Trusted Reviewsin mukaan vangitsevaa Atmosmaista toistoa käytön kömpelyydestä huolimatta.

Koko Trusted Reviewsin arvion voi lukea täältä.

www.sony.fi