Oulussa valmistettu Taipuu Kero painii rohkeasti samassa sarjassa maailman kovimpien jalustakaiuttimien kanssa.

Moni asia on kohdillaan Taipuu-kaiuttimista puhuttaessa. Eikä suotta, sillä suomalaisen kaiutinvalmistusperinteen asettama laatutason rima on melko korkealla. Jotta sen ylittää, täytyy olla paitsi osaamista myös näkemystä.

Taipuu-kaiuttimien kohdalla yksi huomionarvoisin seikka on aidosta massiivipuusta valmistetut kotelot, jotka tehdään kokonaan käsityönä Taipuun tehtaalla Kempeleessä. Valmistajan itsensä mukaan valittu toteutustapa tuottaa luonnollisen ja avoimen äänen, joka pystyy välittämään kuulijalle musiikin täyden dynamiikan.

Koteloiden suunnittelusta ja valmistuksesta vastaa oululainen puuseppä Seppo Paldanius, jolla on pitkä kokemus huippulaadukkaista ja kestävistä massiivipuuratkaisuista. Hän on valikoinut kaiutinkoteloissa käytettävän materiaalin ammattitaidolla, jopa puunsyyn tarkkuudella, jotta lopputulos olisi myös visuaalisesti täydellinen.

Taipuun kaiuttimien onkin kuvailtu olevan ainutlaatuinen yhdistelmä viimeisteltyä puusepän työtä ja huipputason äänentoistoteknologiaa. Jokainen kaiutin myös mitataan, jotta se vastaa tarkasti sille määriteltyihin vaatimuksiin.

Massiivipuun lisäksi Taipuu on hyödyntänyt kaiutinkoteloissaan myös teknologiajätti LG Hausys:n kehittämää ja tuottamaa ekologista HI-MACS® -kivikomposiittia, joka mahdollistaa erinomaisten kaiutinkoteloratkaisujen valmistuksen, koska se on yhtä aikaa kestävää, kaunista ja vaivatonta työstää.

Mutta taipuupa oululaisvalmistajan käsissä myös perinteisempi MDF. Tämä näkyy tuoreessa Kero-mallissa, joka on samalla myös Taipuun ensimmäinen jalustakaiutin. Lapin luonnosta innoituksen saaneen Keron luvataan vievän kuulijansa huipulle.

Melko massiivisiakin kaiuttimia valmistavan Taipuun sortimentissa Kero on varsin kompakti tapaus. Vain 15 litran tilavuudellaan se on helposti sijoitettavissa niin visuaalisesti kuin äänellisestikin huoneeseen kuin huoneeseen. Kaiuttimen 6,5 tuuman pitkäiskuinen bassoelementti tuottaa syvän bassotoiston, ja lisäksi kotelon sivuilla on 6,5 tuuman passiivisäteilijät. Kotelon muotoilussa on hyödynnetty 3d-mallinnusta, jolla on pyritty minimoimaan diffraktiot.

Kerossa käytetään tanskalaisen Purifin state-of-the-art-elementtejä. Elementtien tehonkesto on omassa luokassaan, ja hyvällä vahvistuksella kompakteista Kero-kaiuttimista saadaankin tarvittaessa erittäin suuri äänenpaine minimaalisella säröllä. Keron takaa löytyy hifikaiuttimissa vielä hiukan harvakseltaan tavattu Speakon-liitin, jonka valmistaja kertoo valinneensa täydellisen kontaktin aikaansaamiseksi. Kaiutin on saatavilla satiininvalkoisella ja satiininmustalla pintaviimeistelyllä.

Tekniset tiedot:
Hinta: 7 600 € / pari
Toimintaperiaate: 2-tie-passiivikaiutin
Impedanssi: 4 Ohm
Bassoelementti: 6,5″
Passiivisäteilijät: 2 x 6,5″
Diskanttielementti: 1″ alumiini diffuusorilla
Mitat (l x k x s): 210 x 380 x 300 mm
Paino: 9,5 kg/kpl
Tilavuus: 15 litraa netto
Herkkyys: 85,5 dB/2,83 V/1 m
Taajuusalue: 30–30 000 Hz (-10 dB)
Jakotaajuus: 2 370Hz
Liitäntä: Neutrik NL4

Taipuu Kero -kaiuttimet löydät Audiokaupasta.