Viime kesän Pokémon Go -buumi räjäytti varavirtalähteiden eli power bankien myynnin.
Kännykän tien päällä lataava varavirtalähde on hyödyllinen varuste myös retkeilyyn tai ylipäätään vähentämään akkustressiä, josta moni kärsii aina aika ajoin.

Testasimme 11 erilaista varavirtalähdettä - Valitse parhaat, niin meno ei heti hyydy.

Teksti ja kuvat: Janne Pesonen
Juttu on tiivistelmä AVPlus-lehden näytenumeron NN/2017 vertailutestistä.

Pokémon Go ja muut ar-pelit (augmented reality), kuten Ingress, ovat myrkkyä puhelimen ja tabletin akulle. Pelejä pelataan auringonpaisteessa, joten näytön kirkkaus on usein maksimilla, minkä lisäksi ne hyödyntävät puhelimen gps-paikannusta ja sisältävät vielä graafisesti raskaita elementtejä.
Pahimmillaan moderninkin puhelimen akulla onnistuu vain muutaman tunnin aktiivinen pelailu, jonka jälkeen akku täytyy ladata. Riippumattomuus seinäpistokkeesta vähentää tarvetta vilkuilla akun varausindikaattoria.
Testiin valitut 10 varavirtalähdettä edustavat sekä kotimaisten liikkeiden perusvalikoimaa että Kiinasta tilattuja tuotteita. Litiumioniakkujen kuljetusta koskevat kiristyneet säädökset ovat tehneet varavirtalähteiden tilaamisen esimerkiksi Amazonista mahdottomaksi.

Kapasiteetti

Kaikki vertailun laitteet mahtuvat jopa farkkujen taskuun, mutta pienimmät kulkevat mukana huomaamatta vaikka koko päivän. Niiden kapasiteetti toisaalta riittää lataamaan älypuhelimen vain kerran.
Varavirtalähteiden kapasiteetti ilmoitetaan milliampeeritunneissa (mAh). Lukema viittaa sisällä olevien akkujen kokonaiskapasiteettiin, ei todelliseen kapasiteettiin, joka on käytössä ladattavalle laitteelle, kuten älypuhelimelle.
Äkkiä voisi luulla, että esimerkiksi iPhone 6:n 1 810 milliampeeritunnin akun täyttäminen onnistuu kevyesti testin pienimmällä mallilla, Bluebiitin 2 400 milliampeeritunnin varavirtalähteellä. Näin ei jännitteen muunnoksissa (sekä virtalähteessä että puhelimessa) ja kaapeleissa tapahtuvien häviöiden takia kuitenkaan ole.
Bluebiitin antama kokonaisenergia yhden ampeerin latausvirralla on 7,8 wattituntia, ja iPhone 6:n lataaminen tyhjästä täyteen kuluttaa lentokonetilassa noin 8,5 wattituntia energiaa. Häviöiden vuoksi varavirtalähteellä lataa mobiililaitteen akun, joka on noin 60–80 prosenttia sen nimellisestä kapasiteetista. Olettaen, että valmistajan ilmoitus akkujen kapasiteetista pitää suurin piirtein paikkansa.
Näin esimerkiksi iPhone 7 Plussan 2 900 milliampeeritunnin akun lataamiseksi kokonaan tarvitaan power bankin laadusta riippuen 3 600 – 4 800 milliampeeritunnin sisäinen akku. Mitä luotettavampi on virtalähteen valmistajan ilmoitus akun kapasiteetista ja mitä parempi on elektroniikan hyötysuhde, sitä pienemmällä nimellisellä kapasiteetilla tullaan toimeen.

Tiedot ja ominaisuudet:

Klikkaa taulukko tarvittaessa isommaksi

Tuotekohtaiset arviot:

Xiaomi PLM01ZM
★★★★★

10 000 mAh
Hinta: 32,25 €
Ostopaikka: banggood.com
Kapasiteetti ilmoitetusta: 99 %
Energia: 38,3 Wh
Energiatiheys: 172 Wh/kg, 309 Wh/l
Wattitunnin hinta: 0,8 €
iPhone 6 -latauksia: 4,5

Litteän Xiaomin sisään kätkeytyy suuren kapasiteetin litiumpolymeeriakku. Vertailun ainoa usb-c-liitäntää lataukseen käyttävä akkupankki latautuukin hämmästyttävää vauhtia, reilussa kolmessa tunnissa Quick Charge 2.0 -yhteensopivuuden ansiosta. Myös usb-lähtö tukee QC-latausta.
Mukana tulevan micro usb – usb-c -adapterikaapelin avulla lataukseen voi käyttää tavallista usbvirtalähdettä.
Energiatiheydeltään Xiaomi on selvästi vertailun paras ja hinta–laatusuhteeltaankin ykkönen, jos yksi usb-liitäntä riittää. Se on viimeistelyään myöten hieno varavirtalähde, jonka ainoa puute on latauksen terminoinnin puuttuminen. Xiaomi kannattaa irrottaa laturista, kun se on täysi.

+ Paljon energiaa pienessä paketissa
+ Latautuu äärimmäisen nopeasti
+ Quick Charge 2.0 -yhteensopiva (sisään ja ulos)
+ Lataa myös äärimmäisen vähävirtaisia laitteita
virtanäppäintä tuplaklikkaamalla
– Jatkaa latausta matalalla virralla (55 mA) myös
täytyttyään

Clas Ohlson HTD18860
★★★★

6 700 mAh
Hinta: 19,99 €
Ostopaikka: clasohlson.fi
Kapasiteetti ilmoitetusta: 87 %
Energia: 20,9 Wh
Energiatiheys: 139 Wh/kg, 218 Wh/l
Wattitunnin hinta: 1,00 €
iPhone 6 -latauksia: 2,5

Clas Ohlsonin 6700 mAh:n virtalähde on parempi kuin sen merkinnät antavat ymmärtää.
Antovirraksi molemmille porteille ilmoitetaan yksi ampeeri, mutta kumpikin yltää yli kahteen. Ylempi portti on koodattu Apple-ystävälliseksi, joten sitä voi käyttää myös iPadin nopeaan lataukseen.
Kokoonsa nähden kahta hyvälaatuista 18650-akkua käyttävä Clas Ohlson tarjoaa suuren kapasiteetin, ja sen energiatiheys on hyvä (139 Wh/ kg). Melko alhainen antojännite edellyttää hyvälaatuisen kaapelin käyttöä, jotta lataus ei hidastu.

+ Hyvä hinta–laatusuhde
+ Latautuu melko nopeasti
+ Kapasiteetti kokoon nähden
– Harhaanjohtavat merkinnät
– Antojännite voisi olla suurempi

Blitzwolf BW-P2
★★★

3 350 mAh
Hinta: 8,53 €
Ostopaikka: banggood.com
Todellinen energia ilmoitetusta: 76 %
Energia: 9,2 Wh
Energiatiheys: 110 Wh/kg, 188 Wh/l
Wattitunnin hinta: 0,9 €
iPhone 6 -latauksia: 1,1

Reunoiltaan hieman pyöristetty yhden 18650-kennon Blitzwolf on vertailun halvin varavirtalähde. Mittausten ja ominaisuuksien perusteella sillä ei kuitenkaan ole mitään hävettävää.
Kuten valmistajakin ilmoittaa, soveltuu Blitzwolf käytännössä parhaiten matalan virran sovelluksiin, vaikka yltääkin hetkellisesti yli kahteen ampeeriin.
Energiatiheys 110 Wh/kg on formaatille tyypillinen, mutta valmistaja joko hieman liioittelee akun energiaa tai usb-lähdön hyötysuhde on vain tyydyttävä.

+ Kätevä koko ja siisti viimeistely
+ Halpa hinta
– Kykenee kahden ampeerin virtaan, mutta ei Applen laitteilla
– Akun kapasiteetti liioiteltu

Huawei AP007
★★★

13 000 mAh
Hinta: 29 €
Ostopaikka: dna.fi
Todellinen energia ilmoitetusta: 88 %
Energia: 41,0 Wh
Energiatiheys: 120 Wh/kg, 195 Wh/l
Wattitunnin hinta: 0,7 €
iPhone 6 -latauksia: 4,8

Vertailun suurin ja painavin virtapankki käyttää neljää suuren kapasiteetin 18650-kennoa.
Kokoa ja painoa on jo sen verran, että kesäisessä shortsiasussa sitä ei kanna mielellään matkassa.
Hinnan ja kapasiteetin suhde on vertailun paras.
Latausalgoritmi pitkittää latausta turhaan yli tunnin, ja lähes koko kapasiteetti on käytössä jo seitsemän tunnin kohdalla.
Vaikka Huawei kykeneekin yli 2 ampeerin antovirtaan, ei usb-porttien vanhanaikainen koodaus mahdollista iPadin tai iPhonen latausta yli 1 ampeerin virralla. Täten Huawei soveltuukin paremmin vähemmän krantuille laitteille.

+ Kapasiteetin ja hinnan suhde
+ Tukeva metallikotelo
+ Identtiset usb-portit
– Vanhanaikainen usb-koodaus ei ole Apple-yhteensopiva (1 A lataus)
– Suuri ja painava, keskinkertainen energiatiheys

Aukey PB-T12
★★★★

5 000 mAh
Hinta: 24,67 €
Ostopaikka: aliexpress.com
Todellinen energia ilmoitetusta: 95 %
Energia: 17,5 Wh
Energiatiheys: 126 Wh/kg, 221 Wh/l
Wattitunnin hinta: 1,4 €
iPhone 6 -latauksia: 2,1

Paksuun 26650-kennoon perustuva Aukey loistaa vakaalla antojännitteellä myös korkeisiin latausvirtoihin. Sen kapasiteetti pysyy tasaisimpina latausvirrasta riippumatta, ja kätevän kokoinen sylinteri tukee myös Quick Charge 3.0 -laitteiden latausta. Aukey myös latautuu nopeasti, lähes täyteen 2,5 tunnissa.

Yhden kennon ja metallisen kotelon rakenne huomioon ottaen energiatiheys on hyvä, vaikka Aukey ei hinnaltaan kilpailekaan edullisimpien kanssa. Suorituskykyyn nähden hinta on kuitenkin kohtuullinen.

+ Suuri lataus- ja purkuvirta
+ Hyvä energiatiheys
+ Hyvin reguloitu antojännite
– Heikko saatavuus

Biltema Powerpack
★★★★

10 400 mAh
Hinta: 39,90 €
Ostopaikka: biltema.fi
Todellinen energia ilmoitetusta: 90 %
Energia: 34,7 Wh
Energiatiheys: 152 Wh/kg, 195 Wh/l
Wattitunnin hinta: 1,1 €
iPhone 6 -latauksia: 4,1

Bilteman kevyen muovikotelon edesauttama kiitettävä energiatiheys paranisi huippuluokkaan päivittämällä 2 500 mAh:n akkukennot paremmiksi.
Akkupankin merkintöihin voi luottaa, ja ”2.1 A”-lähdöstä saadaan jopa neljän A:n latausvirta.
Siinä koodaus on kunnossa myös Applen laitteille, toisin kuin ”1 A”-lähdössä. Bilteman latausalgoritmi ei ole aivan optimaalinen, ja täyttö kestää yli kahdeksan tuntia.
Jänniteregulointi on erinomainen, ja suuremman virran usb-lähtö pysyy viidessä voltissa myös hyvin suurilla latausvirroilla. Halvan tuntuinen ulkoasu sekä hinnan ja kapasiteetin suhde eivät ole huippuluokkaa, mutta suorituskyky on erittäin hyvä.

+ Suuri energiatiheys, suuri kapasiteetti painoon nähden
+ Erinomainen jänniteregulointi ja suuri maksimivirta
– Halvanoloinen viimeistely
– Kapasiteetin ja hinnan suhde

Blitzwolf BW-P3
★★★★

10 000 mAh
Hinta: 21,81 €
Ostopaikka: banggood.com
Todellinen energia ilmoitetusta: 88 %
Energia: 32,6 Wh
Energiatiheys: 146 Wh/kg, 238 Wh/l
Wattitunnin hinta: 0,7 €
iPhone 6 -latauksia: 3,8

Kolmea suuren kapasiteetin 18650-akkua käyttävä Blitzwolf BW-P3 on hintaisekseen kyvykäs akkupankki. Quick Charge 3.0 -portin suorituskyky tavallisessakin usb-latauksessa on erinomainen.
BW-P3 myös latautuu verrattain nopeasti, vaikka toisinaan latausindikaattori ilmoittikin akun olevan täysi ennen aikojaan.
Hyvien kennojen ansiosta energiatiheys on vertailun parhaimmistoa, vaikka käytössä onkin painavahko metallikotelo. Kahden ampeerin kuormalla antojännite voisi olla korkeampi.
Yhden kennon ja metallisen kotelon rakenne huomioon ottaen energiatiheys on hyvä, vaikka Aukey ei hinnaltaan kilpailekaan edullisimpien kanssa. Suorituskykyyn nähden hinta on kuitenkin kohtuullinen.

+ Hinnan, koon ja kapasiteetin suhde
+ Quick Charge 3.0 -yhteensopiva
+ Latautuu nopeasti
+ Molemmat portit Apple 2.4A -yhteensopivia
– Latausindikaattori ei aina pidä paikkaansa
– Antojännite 2 ampeerilla voisi olla suurempi

Bluebiit Powercard
★★

2400 mAh
Hinta: 19,99 €
Ostopaikka: bluebiit.com
Todellinen energia ilmoitetusta: 88 %
Energia: 7,8 Wh
Energiatiheys: 117 Wh/kg, 163 Wh/l
Wattitunnin hinta: 2,60 €
iPhone 6 -latauksia: 0,9

Luottokortin kokoinen Bluebiit on mainio apuväline hätätapauksiin. Sen kapasiteetti riittää lähes yhteen täyteen iPhone 6:n lataukseen, joskin verkkaisesti enintään yhden ampeerin virralla. Näppärä lightning-adapteri kulkee aina mukana kiinteän micro usb -liittimen lisäksi.
Hintaisekseen Bluebiitin energiatiheys tai kapasiteetti ei ole kummoinen, mutta kätevyydestä kannattaa joskus maksaa. Palalla tarranauhaa se kiinnittyy vaikka puhelimen suojakuoreen.

+ Kätevä koko ja kiinteä kaapeli lightningadapterilla
– Hidas lataus
– Kapasiteetin ja hinnan suhde

Thrunite C2
★★

3400 mAh
Hinta: 23,62 €
Ostopaikka: thrunite.com
Todellinen energia ilmoitetusta: 77 %
Energia: 9,5 Wh
Energiatiheys: 109 Wh/kg, 82 Wh/l
Wattitunnin hinta: 2,50 €
iPhone 6 -latauksia: 1,1

Thrunite C2 on 18650-laturi ja varavirtalähde samassa. Mukana tulevaa suojapiirillä varustettua akkua voi käyttää esimerkiksi taskulampuissa, ja lisäakuilla varavirtalähteen käyttöä voi jatkaa tarvittaessa. Laitetta ei voi käyttää lataamaan hyvin pieniruokaisia usb-laitteita (<200 mA).
Hyötysuhteeltaan ja energiatiheydeltään Thrunite on tavanomainen, mutta moniin muihin yhden 18650-akun laitteisiin verrattuna se on pieni, mutta lataus- ja purkuvirta ovat suuret. Voimakkaasti kuormitettuna alumiinikotelo kuumenee voimakkaasti, eikä mukana tuleva suojattu akku yllä lupauksiin kapasiteetista.

+ Toimii myös 18650-laturina
+ Suuri lataus- ja purkuvirta sekä hyvä jänniteregulointi
+ Pieni koko
– Korkeahko minimiantovirta (200 mA)
– Kuumenee suurilla virroilla
– Akku selvästi alle luvatun kapasiteetin

Denver PBA-4001

4000 mAh
Hinta: 12,95 €
Ostopaikka: tokmanni.fi
Todellinen energia ilmoitetusta: 84 %
Energia: 12,4 Wh
Energiatiheys: 103 Wh/kg, 128 Wh/l
Wattitunnin hinta: 1,0 €
iPhone 6 -latauksia: 1,5

Denverin energiatiheys on vertailun alhaisin, mikä on pääteltävissä jo siitä, että se käyttää kahta vain 2 000 mAh:n 18650-akkua. Sen usblähtö kykenee lataamaan iPadia vain 1 ampeerin virralla, ja virtapankin lataaminenkin on kapasiteettiin nähden hidasta (5,5 tuntia).
Joitakin usb-laitteita ladatessa Denver piti kovaa sirinää latauksen loppuvaiheessa latausvirran laskiessa. Tässä vertailussa Denverin ainoa plussa on sen integroitu heikkotehoinen led-lamppu.

+ Led-valo
– Sirisee joillakin kuormilla alhaisilla latausvirroilla
– Kokoisekseen pieni kapasiteetti
– Alhainen maksimivirta
– Latautuu hitaasti

Teksti ja kuvat: Janne Pesonen
Juttu on tiivistelmä AVPlus-lehden näytenumeron NN/2017 vertailutestistä.