Kaikilla on puhelimen muodossa aina matkassa hyvää kuvanlaatua tuottava kamera ja videokamera, mutta ammattilaisen ja satunnaisen räpsijän erottaa yleensä valaistus. Lume Cuben matkassa kulkeva Air-bluetooth-lisävalo vaikuttaa näppärältä tavalta tukea älypuhelimen tehotonta led-salamaa.

Teksti, kuvat ja mittaukset: AVPlus-toimitus


Ensivaikutelma Lume Cube Airin lupauksista on positiivinen. Tehokas ja kompakti lisävalo hyvällä värintoistokyvyllä ja päivänvaloa matkivalla värilämpötilalla. Lisäksi valoa tai useampia voi yhdistää bluetoothin yli puhelimeen, josta ne toimivat synkronoidusti kuvaa ottaessa.

Usean valon kombinaatiot mahdollistavat luovan valaistuksen, kun yhden valoista voi sijoittaa vaikka korostamaan kohteen taustaa. Airissa ei alkuperäisestä Lume Cubesta poiketen ole kiinnitystä lisävarustesuodattimille, mutta pienellä askartelulla värin tuominen sessioihin onnistuu.


Runsas varustelu

Myös monipuoliset kiinnitysmahdollisuudet ovat plussaa, ja niillä valon saa sijoitettua ja kohdistettua mahdollisimman hyvin. Lume Cube Airissa on tavallinen jalustakierre (1/4″-20) ja sisäänrakennettu magneetti. Kierre on tosin melko lyhyt, joten kaikkien kolmijalkojen kanssa kiinnitystä ei välttämättä saa tiukaksi. Lisäksi mukana tulee pieni rannehihna, jota voi käyttää luovasti valon ripustamiseen.

Jalustakierteeseen voi kiinnittää myös mukana tulevan rannelenkin, jota voi käyttää luovasti valon ripustamiseen. Lisäksi valon selkämyksessä on magneetti.


Valmistajalta on saatavana lisävarusteena kiinnikkeitä, jolla valon tai useampia saa kiinnitettyä puhelimeen, kameraan tai jopa droneen. Onpa joukossa myös selfietikkuja, monenmoisia suodattimia, valonohjaimia ja kantopusseja.

Tuotteistus on erittäin onnistunut tyylikkäillä myyntipakkauksilla ja monenlaisten kuvaustilanteiden huomioon ottamisena.


Varsinaisen led-paneelin tai softboxilla varustetun kuvausvalon korvaajaksi pienestä ledistä ei tietenkään ole. Valonlähde on hyvin pistemäinen kuten puhelimien omatkin valot, minkä vuoksi varjot ovat vääjäämättömiä. Lume Cube Air soveltuu kuitenkin erinomaisesti täytevaloksi tuoden valoa esimerkiksi auringon tuottamia varjoalueisiin.


Useampia yhteen

Varjoisuutta voi vähentää myös linkittämällä useita Lume Cubeja samanaikaisesti puhelimeen. Niiden tehoa voi hienosäätää yksittäin, mutta kaikki saadaan syttymään synkronoidusti, kun sovelluksen laukaisinta painetaan. Testissä kahden valon kontrollointi iPhonella sujui luotettavasti, mutta välillä lampun ollessa päällä sovellus väitti toista. Tämä oli kuitenkin helppo korjata käyttämällä vipua toisessa asennossa.

Ilman puhelintakin pärjää. Valon ohjaus tapahtuu yksinkertaisimmillaan sen päällä olevasta elektronisesta kytkimestä. Yksi napsaus kytkee valon päälle, ja sen jälkeen yksittäiset painallukset selaavat eri tehotiloja (25, 50, 75 ja 100 prosenttia). Pitkä painallus sammuttaa valon tai valon ollessa jo pois päältä aktivoi strobon.

Valo ei aina reagoi painikkeeseen mitenkään. Toisinaan pitkä painallus, jonka pitäisi sammuttaa valo, alkaa kelata tehotiloja eteenpäin. Kytkimen kuuluva napsahdus ei riitä, vaan nappia pitää painaa ihan toden teolla.

Alhaisin tehotila voi olla liiankin suuri. Vaikka sovellus mahdollistaa säädön 0–100 prosentin välillä, on minimiteho silti sama kuin suoraan painikkeella valittava 25 prosenttia. Lähietäisyydellä ja yöolosuhteissa valoa voi tällöin olla liikaa esimerkiksi hämäränäön säilyttämiseksi.

Älypuhelinsovelluksen lisäksi valoa voi kontrolloida siinä olevasta painikkeesta. Yksi klikkaus sytyttää ja lisäpainallukset selaavat neljä tehotilaa läpi, kunnes valo taas sammuu. Pitkällä painalluksella voi sammuttaa valon milloin tahansa.


Päällisin puolin kunnossa

Lume Cube Airin teksturoitu optiikka tasoittaa valokeilaa tehokkaasti, eikä keilassa ole silmin havaittavissa voimakkaita värittymiä tai muita artefakteja. Yhtä tarkkarajaista spottia ei siis ole, vaan valo levittyy melko tasaisesti laajalle alueelle. Valon sävy on lähes identtinen riippumatta siitä, mitataanko parametrit valokeilan kirkkaimmasta kohdasta vai integroituna eli keskiarvona koko valokeilasta.

Vakiotakin laajemmalle levittyvää valoa varten mukana tulee kaksi kumidiffuusoria. Toinen on neutraalin valkoinen, ja sen kanssa alkuperäinen valkotasapaino ei muutu paljoa. Toinen on ruskea, joka pudottaa värilämpötilan lähelle hehkulamppua.

Vesitiiviin läpän takana on micro usb -portti, jolla sisäinen akku ladataan. Lataaminen kestää tunnin ja vartin, ja yhdellä latauksella valo toimii tehotilasta riippuen kolmesta vartista vajaaseen neljään tuntiin.

Kannettavalle kuvausvalolle olennaista on, että valoteho ei merkittävästi muutu akun purkautuessa. Tällöin kameran asetuksia ei tarvitse olla säätämässä session venyessä. Tämä selittää myös sen, että Lume Cube Airin maksimivaloteho on melko alhainen. Pienessä valossa ei ole paljoa tilaa jäähdytykselle, joten olisi ongelmallista, jos tehoa jouduttaisiin pudottamaan nopeasti ylikuumenemisen estämiseksi. Yksittäisten stillien kanssa lisävaloteho ei olisi kuitenkaan pahitteeksi.

Lisäksi valon välkkymättömyys on tärkeää, jotta kuvassa ei näy pwm-signaalin aiheuttamaa raidoituista. Lume Cube Air kyllä kontrolloi kirkkautta pwm-menetelmällä, eli välkyttämällä valoa nopealla tahdilla päälle ja pois, mutta sen taajuus on niin suuri, että välkkymistä ei näe ihmissilmällä eikä kameralla kuin tilanteissa, joissa valotusajat ovat erittäin lyhyitä. Testin aikana raidoitus saatiin aikaan vain tarkoituksenhakuisesti ottamalla kuva joko suoraan valonlähteestä tai sijoittamalla se lähes kiinni kuvaskohteeseen. Välkkymisen takia valo ei kuitenkaan sovi esimerkiksi hidastusvideoihin.


Liioiteltuja speksejä

Akulle ilmoitetaan kahden tunnin käyttöaika valon puoliteholla, mutta todellisuudessa akunkesto on puolitoista tuntia. Maksimiteholla valoa saadaan 46 minuuttia ja minimiteholla 3 tuntia 50 minuuttia. Lataus tapahtuu jousikuormitetun suojaläpän taakse piilotetusta micro usb -liitännästä. Latausaika on noin tunti ja vartti. Ladattaessa virtapainikkeen taustavalo välkkyy punaisena ja sammuu akun ollessa täysi. Latausportista huolimatta valon ilmoitetaan kestävän upotuksen jopa 10 metriä syvään veteen.

Tarvittaessa valoa voi käyttää pitkäänkin pelkällä usb-virralla. Silloin akun täytyy kuitenkin olla täysi, sillä täydellä teholla valo sammuu itsestään jonkin ajan päästä, jos sitä käytetään ja ladataan samaan aikaan. Noin puoliteholla käyttö onnistuu myös vajaalla akulla aloitettaessa.

Valmistaja ei omilla nettisivuillaan tai käyttöohjeessa ilmoita valovirtaa, mutta joidenkin jälleenmyyjien tiedoissa on listattu 350 luumenia. Todellisuudessa valovirta on enimmillään noin 200 luumenia, mutta maksimitehollakin valoteho pysyy vakiona koko akun käyttöajan.

Valmistaja kertoo, että Lume Cube Airiin valittu ledi on värintoistoindeksiltään korkea (CRI Ra noin 90) ja vastaa valkotasapainoltaan päivänvaloa (5 600–5 700 kelviniä hieman lähteestä riippuen). Valokeilan intensiteetiksi luvataan 400 kandelaa eli luksia metrin etäisyydeltä. Valmistaja ei kerro valossa käytettävän ledin valmistajaa.

Itse valon lisäksi mukana tulee micro usb -latausjohto, kiinnityshihna, ja kaksi eriväristä kumidiffuusoria valokeilan tasoittamiseen. Ruskealla diffuusorilla valon sävy muuttuu hehkulamppua vastaavaksi.

Todellisuudessa ilmoitetut arvot ovat liioiteltuja. Värintoistoindeksi (CRI Ra) jää luvatusta 90:stä ja on vain 79. Nykyaikaisemman, ledeille paremmin soveltuvan TM-30-18-menetelmän mukaan värintoistoindeksi Rf on 79 ja värien kylläisyydestä kertova gamut-indeksi Rg on 97. Saatavan valon määrä jää myös selvästi luvatusta. Intensiteetti on vain 245 kandelaa eli lähes 40 prosenttia ilmoitettua alhaisempi.

Värilämpötila on lähellä ilmoitettua, 30 sekunnin päällä olon jälkeen 5 800 kelviniä ja poikkeama neutraalista duv 0,0026. Valo on siis vain aivan aavistuksen vihertävä ja lämmettyään paranee, samalla kun värilämpötila hieman nousee.

Kuvausvalolle hyödyllistä on, että tehotilalla ei ole juurikaan vaikutusta valon spektriin. Tätä voi edesauttaa pwm-tekniikalla. Ledin läpi kulkeva virta on aika lailla vakio, vain päällä olevan ja sammutetun ajan suhdetta eli pulssisuhdetta (duty cycle) muutetaan. Toisaalta tehoalue on niin kapea, että merkittävää eroa valon laadussa ei todennäköisesti syntyisi edes tasavirtalähteellä. Kirkkaammilla tehotiloilla lämpeneminen kuitenkin vaikuttaa hieman spektriin, jos valo on päällä pitkään yhtäjaksoisesti.

Kahden valon käyttö tasoittaa kohteen valaisua selvästi. Kolmannessa kuvassa oikeanpuoleisessa valossa on lämmittävä diffuusori. Alkuperäisen Lume Cuben sijaan Air-malliin ei saa lisävarusteena värillisiä suodattimia, mutta askartelemalla luovakin valaisu onnistuu.

Lämmintä diffuusoria käytettäessä värintoistoindeksi heikkenee hieman (Rf 78, Rg 95), ja värilämpötila laskee 3 200 kelviniin. Sävyltään valo on neutraali. Neutraalilla diffuusorilla on pieni lämmittävä vaikutus (5 200 K), mutta värintoistoindeksiin se ei juuri vaikuta (Rf 82, Rg 96). Vihertävyys lisääntyy hieman (duv 0,0030).

Lume Cube Airin integroitu litiumakku on kapasiteetiltaan 650 milliampeerituntia / 2,47 wattituntia. Valovirran ja akunkeston perusteella laskettava kokonaistehokkuus on valon laatu huomioon ottaen vain tyydyttävä, tehotilasta riippuen noin 64–74 luumenia per watti, jos valon oletetaan käyttävän hyväksi akun koko kapasiteetti. Suurimmat häviöt tapahtuvat elektroniikassa, sillä suoraan ledille menevästä tehosta (1,77 W) laskettuna energiatehokkuus on jopa 50 prosenttia parempi, 96 luumenia per watti.


Ikääntyy nopeasti

Lume Cube Airin suurin ongelma ainakin teoriassa on käytetyn ledin nopea ikääntyminen. Ikääntymistesti suoritettiin käyttämällä integroivaa palloa, jonka avulla onnistuu koko valokeilan fotometrisen määrittelyn lisäksi valovirran eli lumenien mittaus. Testissä valoa käytettiin maksimiteholla tunti kerrallaan, jonka jälkeen sen annettiin jäähtyä vähintään puoli tuntia tuulettimen avustamana. Valon parametrit mitattiin tämän jälkeen 30 sekunnin päästä käynnistyksestä suurimmalla teholla.

Ikääntyminen näkyy Lume Cube Airissa valotehon heikkenemisenä, värilämpötilan nousuna ja sävyn muuttumisena magentaksi jo muutaman käyttötunnin jälkeen. Esimerkiksi 20 tunnin käytön jälkeen valovirta oli laskenut 22,5 prosenttia 205 luumenista 159 luumeniin, värilämpötila oli yli 1 000 kelviniä viileämpi (5 820 K -> 6 900 K), ja sävy oli muuttunut violettiin vivahtavaksi (duv 0,0026 -> duv -0,0052). Vanhemman cri-värintoistoindeksin mukaan yleisindeksi Ra kuitenkin nousi vihreän sävyn vähentyessä 79:stä 82:een. TM-30-18 Rf -indeksi pysyi ennallaan 79:ssä gamut-indeksi Rg:n noustessa 97:stä 100:aan.

Tällaisia muutoksia pitäisi näkyä normaalisti vasta tuhansien tai kymmenien tuhansien käyttötuntien jälkeen. On selvää, että Lume Cube Airissä käytetty ledi on huonolaatuinen tai se pääsee lämpenemään liikaa eristävän muovikotelon sisällä. Alkuperäinen Lume Cube on sitä vastoin koottu metalliseen koteloon, joten olisi kiinnostavaa nähdä, miten se reagoi käyttötunteihin.

Valoja ohjaava Lume-X-sovellus pyörii puhelimessa. Sillä voidaan kontrolloida valoja yksittäin tai ryhmänä. Se on samalla kameraohjelma, jota käyttäessä valot syttyvät tarvittaessa ainoastaan kuvan ottamisen ajaksi (flash-tila). Liukusäädin tarjoaa lähes portaattoman tehonsäädön valon oman neliportaisen tehotilavalinnan sijaan. Minimiasento vastaa kuitenkin melko kirkasta 25 prosentin tilaa suoraan valosta kytkettynä. Välkkymoodit eivät ole synkronoituja, joten eri valot syttyvät ja sammuvat omaan tahtiinsa. Ainakaan iPhonella fyysiset volumepainikkeet eivät toimineet laukaisimena, joten kuulokeliitäntään kytkettyjen selfietikkujen tai kaukolaukaisimien painikkeet eivät toimi.

Ylikuumenemisesta kielii se, että valon fotometriset arvot muuttuvat huomattavasti lampun lämmetessä. Kun arvoja verrataan heti käynnistyksen yhteydessä ja juuri ennen akun loppumista, antavat viileämpi valkotasapaino ja negatiivinen duv-arvo viitteitä siitä, että ledin pintalämpötila on liian korkea.

Epäilyä ylikuumenemisesta vahvisti se, että vesiastiassa testattuna valon sävy ei muuttunut merkittävästi 45 minuutin aikana. Vajaan tunnin vesikylvyn jälkeen valo toimi normaalisti, eikä vettä ollut vuotanut kuin pari mitätöntä pisaraa usb-portin läpän alle. “Täysin vesitiivis 10 metriin” on kuitenkin huono ilmaisu laitteen spekseissä.

Valaisimessa käytetty niin sanottu cob-led (chip on board) koostuu kaikkiaan 18:sta valodiodista (kolme sarjassa, kuusi rinnan), ja se on sijoitettu asiallisen oloiselle metallipiirilevylle (mcpcb, metal core printed circuit board). Lisäksi piirilevy on ruuvattu tiukasti alumiinijäähdytyslevylle. Jäähdytys vaikuttaa äkkiseltään alle kahden watin teholla käytettävälle ledille riittävältä. Lämpötahnaakaan ei ole unohdettu. Ledin pintalämpötila oli 30 minuutin päällä olon jälkeen 82 celsius-astetta, kun se oli irrotettu kotelostaan. Valtaosa ledeistä sietää tällaista kuumuutta kyllä ongelmitta. Itse laitteen ulkopinnan lämpötila nousi testissä enimmillään 50 asteeseen.

Jos valoa käytetään ainoastaan muutama sekunti kerrallaan älypuhelimen lisävalona salamatilassa, ei ikääntyminen ole ongelma. Jos käyttö liittyy videokuvaukseen tai sitä hyödynnetään taskulamppuna tai yleisvalona vaikkapa retkeillessä, kannattaa etsiä kestävämpiä vaihtoehtoja.

Useampaa Lume Cube Airia käyttävän kannattaa kerryttää niihin käyttötunteja samaan tahtiin, jotta valkotasapaino ja valon sävy pysyy eri yksiköiden välillä samanlaisena. Toisaalta 5 800:n ja 6 800 kelvinin ero ei vielä näy kuvissa kovin häiritsevänä sävyerona. Vähäisessä käytössä ongelma ei tämän suhteen ole suuri.

Mittaustulokset

Värintoistoraportti on mitattu uudella lampulla (vasemmalla), 20 tunnin käytön jälkeen täydellä akulla (keskellä) ja juuri ennen akun loppumista (oikealla). Huomattavaa on valon laadun selvä muuttuminen käyttötuntien kasvaessa ja valon lämmetessä. Uutena valaisin vastaa sävyltään hyvin päivänvaloa (5 800 K, duv 0,0026), mutta myöhemmin se on selvästi viileämpi ja magentansävyinen (6 900 K, duv -0,0052). Lämmetessään ilmiö korostuu, ja sävy on jo erittäin kylmä ja violetti (7 450 K, duv -0,0068).

Kuvissa ylimpänä on valon spektri punaisella verrattuna mustaan referenssivalonlähteen spektriin. Keskimmäinen graafi kertoo olennaisimmat värintoistoon liittyvät parametrit, kuten keskimääräisen värintoisto- (Rf) ja gamut-indeksin (Rg), värilämpötilan (CCT) ja sävypoikkeaman ideaalista mustasta säteilijästä (Duv). Kuvaajasta näkyy myös miten valaisin eroaa referenssistä, kun lampulla valaistaan erivärisiä näytteitä. Esimerkiksi siniset sävyt korostuvat (punainen rengas ulottuu yli mustan referenssin), kun taas lämpimät oranssin sävyt ja syaani ovat alisaturoituneet. Sävymuutokset näkyvät nuolien suuntana. X, y, u’ ja v’ ovat koordinaatit cie-värikartassa. Perinteinen cri-arvo on ilmoitettu Ra- ja R9-arvoilla.

YHTEENVETO

Hauska idea

Lume Cube Airin ajatus on kiinnostava, mutta teknisessä toteutuksessa on sekä onnistuttu että möhlitty. Itse kumilla päällystetty valaisin on laadukkaan oloinen ja kestää hyvin upotusta veteen. Sen puhelinsovelluskin toimii pääosin luotettavasti ja kätevästi ohjaten useampaa valoa samanaikaisesti. Lisäksi saatavilla on iso liuta erilaisia kiinnityksiä eri tilanteita varten.

Itse valon laatu sekä suorituskyky ja luotettavuus pitkällä aikavälillä on heikommalla tolalla. Valo on kyllä uutena silmämääräisesti tasaista, ja valoteho säilyy vakiona koko akunkeston ajan, mutta mikään luvatuista spekseistä ei täyty. Lisäksi Airissa ledi ikääntyy aivan liian nopeasti muuttuen himmeämmäksi ja kylmemmän sävyiseksi. Hetkittäisessä käytössä puhelimen lisäsalamana ikääntyminen ei kuitenkaan aiheuttane ongelmia, mutta värintoistoindeksistä valehtelu ei herätä luottamusta brändiin.

+ Kätevän kokoinen ja tukeva rakenne
+ Valon sävy on tasaisen läpi valokeilan
+ Valoteho säilyy vakiona koko akun käyttöajan
+ Jalustakierre ja tehokas magneetti
+ Näppärä salamatoiminto puhelinsovelluksessa
– Ledin todella nopea ikääntyminen
– Valo ei aina reagoi kytkimen painalluksiin
– Kamerasovellus ei tue iPhonen kuulokeliitäntään kytkettyä kaukolaukaisinta
– Elektroniikan kehno hyötysuhde
– Värintoistoindeksi ilmoitettua alhaisempi
– Valon intensiteetti jopa 40 prosenttia ilmoitettua alhaisempi
– Akunkesto ilmoitettua lyhyempi


Lume Cube Air
Hinta: 79 €
Lisätiedot: focusnordic.fi
lumecube.com
Mitat (l x k x s): 44 x 44 x 31,3 mm
Paino: 58 g

Mittaustulokset uutena (@ 30 sek)
Valovirta: 46-205 lm
Valon intensiteetti: 55–245 cd
Värilämpötila: 5800 K
Värintoistoindeksi
CRI(Ra) / TM-30-18 79 / 79
Pwm kyllä, 20 kHz
Akun latausaika: 1 h 17 min
Akunkesto: 46 min – 3 h 50 min

*värilämpötila nousee ledin ikääntyessä

Fotometristen termien selitys

Valovirta, luumen
Valonlähteen säteilemä valon kokonaismäärä kaikkiin suuntiin. Ottaa huomioon ihmissilmän herkkyyden eri aallonpituuksilla. Luumenit eivät ole visuaalisesti lineaarinen asteikko, sillä valovirran kaksinkertaistuminen näyttää erona pienemmältä. Yhden luumenin jakautuminen tasaisesti neliömetrin kokoiselle alueelle tarkoittaa, että alueelta mitattu intensiteetti on yksi kandela.

Valovoima, intensiteetti, luksi, kandela
Luksi kertoo valonlähteen kirkkauden eli intensiteetin. Yksi kandela vastaa yhden luksin valovoimaa metrin päässä valonlähteestä. Intensiteetti laskee etäisyyden neliönä, eli valonlähteen etäisyyden kaksinkertaistuminen pudottaa intensiteetin neljäsosaan. Esimerkiksi 100 luksia kahden metrin päästä mitattuna tarkoittaa, että valonlähteen intensiteetti on 400 kandelaa.

CCT, correlated color temperature, värilämpötila, valkotasapaino
Valkoisen valonlähteen mitattava ominaisuus, joka kuvaa, onko se lämmin (hehkulamppu, matala värilämpötila), neutraali vai kylmä. Yksikkö on kelvin, joka kuvaa mustan kappaleen lämpötilaa, jonka säteilemää valoa se vastaa. Päivänvalo vastaa auringon sijainnista ja pilvipeitosta riippuen noin 4 500–6 500 kelvinin värilämpötilaa, kun taas hehkulampun värilämpötila on tehosta riippuen 2 000–3 000 kelviniä. Värilämpötilalle ei ole huonoa tai hyvää arvoa, vaan se on makukysymys. Kuvaustilanteessa on yleensä tärkeää valita samansävyisiä valonlähteitä. Pelkkä värilämpötila ei itsessään kerro värin sävystä kaikkea, vaan lisäksi täytyy huomioida valonlähteen poikkeama ideaalista mustan kappaleen säteilemästä sävystä (duv). Värilämpötila menettää merkityksensä, jos poikkeama on liian suuri. Siksi värilliselle valolle ei ilmoiteta värilämpötilaa.

Duv, delta uv
Sävypoikkeama mustan kappaleen eli blackbodyn säteilemästä värilämpötilasta. Positiivinen arvo tarkoittaa, että valonlähde sijaitsee xy- tai uv-koordinaatistossa mustan kappaleen yläpuolella ja on värisävyltään vihertävä tai kellertävä värilämpötilasta riippuen. Negatiivinen arvo tarkoittaa, että sävy on vaaleanpunaiseen tai magentaan vivahtava. Valonlähteet, joiden duv on ±0,0030, voidaan luokitella sävyltään erittäin neutraaleiksi.

Värintoistoindeksi, cri, color rendering index, TM-30-18
Cri on cie-valaistuskomission määrittelemä luku, joka kertoo kuinka hyvin valonlähde vastaa saman värilämpötilan mustan kappaleen tai synteettisen päivänvalosäteilijän (D-sarja) spektriä. Se koostuu yleisindeksistä Ra ja eri värien toistoa mittaavista R1-R15-indekseistä. Usein käytetty R9 kuvaa syvän punaisen toistokykyä. Uudempi menetelmä TM-30-18 perustuu suurempaan määrään testinäytteitä ja on suunniteltu modernien valonlähteiden kuten ledien värintoiston mittaamiseen. Uskollisuusindeksi Rf (color fidelity) vastaa suurin piirtein cri-standardin Ra-indeksiä. Lisäksi valon värikylläisyydestä eli saturaatiosta kertoo gamut area -indeksi Rg. Sekä cri- että tm-30-18-mittaustavan yleisindeksin maksimiarvo on 100, johon päästään esimerkiksi auringonvalolla. Korkean värintoistoindeksin raja on karkeasti 90, mutta parhailla ledeilläkin päästään molemmilla mittareilla 98:aan.