Ruotsalainen Dynavoice Challenger CSB-V15 tarjoaa paljon bassoa kohtuuhintaan, jopa sen verran edullisesti, että niitä voisi ostaa saman tien kaksin kappalein.

Teksti: Teppo Hirvikunnas
Kuvat: Teppo Hirvikunnas ja Hifi&Musik-lehti

Kiinnostuimme Dynavoicen uusista Challenger-sarjan subwoofereista jo viime vuoden lopulla, kun teimme edullisten 12-tuumaisten subwooferien vertailutestiä. Emme valitettavasti ehtineet saamaan testiin mukaan Dynavoicen edustajaa (suositushinta 699 euroa), mutta huomio kiinnittyi jo tuolloin mallisarjan 15-tuumaiseen versioon, jonka saa melkeinpä samaan hintaan (899 eurolla) kuin silloisen testiryhmämme kalleimman mallin. Onhan 15-tuumaisen elementin kartiopinta-ala kuitenkin jopa 56 prosenttia 12-tuumaista suurempi. Samalla iskulla 15-tuumainen liikuttaa siis yli puolitoistakertaisen määrä ilmaa eli pystyy tuottamaan enemmän äänenpainetta.

Suurempi kartio yhdessä suuremman kotelon kanssa toistaa periaatteessa myös niin sanottuja pikkusubbareita alemmas. Enemmän painetta ja matalammalle, kuka nyt sitä ei haluaisi.

Ja jos Dynvoicen hintaa vertaa pykälää kalliimpaan hintaluokkaan, niin niitä saa saman tien kaksi yhden kalliimman hinnalla. Kahdella subbarilla sitten saadaankin aikaan jo todellinen maanjäristys ja tasaisempi toisto koko kuuntelutilaan – ja samalla minimoidaan hyvinkin tehokkaasti kuuntelutilan seisovat aallot.

Dynavoice Challenger CSB-V15: Bassoa kotiteatteriin

Dynavoice Challenger CSB-V15 tarjoaa paljon kaikkea kohtuuhintaan, ja sen laatuvaikutelma on pääosin hyvä. Subwooferissa on myös monipuoliset liitännät. Sisäänrakennettu jakosuodatin toimii tosin turhan loivasti, joten onkin suositeltavaa käyttää av-vahvistimen omaa suodatusta.

Ääneltään Dynavoice soveltuu parhaiten kotiteatteriin. Musiikilla toisto voisi olla tarkempi, mutta elokuvien tehosteissa tällä ei ole samaa merkitystä. Tosin tehoa voisi olla aavistuksen enemmän. Elementti kestäisi hetkellisesti enemmänkin, ja nyt dynamiikka hieman kärsii kovimmilla jyrinöillä. Dynavoice on myös suhteellisen herkkä oikeille säädöille ja sijoitukselle.

Dynavoice Challenger CSB-V15 on varteenotettava vaihtoehto edullista mutta suorituskykyistä ja näyttävää subbaria kotiteatteriin etsivälle. Ja saman tien tuplana. Plussaa myös useista viimeistelyvaihtoehdoista.

HYVÄÄ & HUONOA

Äänenpainevarat luokassaan
Liitännät ja ominaisuudet
Vastine rahalle
Tarkkuus musiikilla
Loivahko alipäästösuodatus

Dynavoice Challenger CSB-V15

Hinta 899 €
Maahantuoja/edustaja Hangon-Tuonti Oy
Myynti Hifitalo
Lisätietoja    hangontuonti.com
hifitalo.fi

Elementin halkaisija 380 mm
Kotelotyyppi Refleksi
Vahvistintyyppi/-luokka AB
Jatkuva teho 300 W
Hetkellinen teho 600 W
RCA-linjatulo/LFE-tulo on/on
Kaiutintulo on
RCA-linjalähtö (Thru) on
Herätevirtatulo/trigger (12 V) on
Autom. on/off (valmiustilaan) on
Päävirtakytkin on
Säädöt:
- Tasonsäätö on
- Ylipäästösuodatin 35 - 150 Hz
- Subsonic-suodatin ei
- BassoEQ Xbass (-3 / 0 / +3 dB @ 65 Hz)
- Vaiheenkääntö 0–180 astetta

Mitat (k x l x s, eturitilän/-suojan kanssa) 524 x 480 x 582 mm
Paino 33,6 kg
Pintavaihtoehdot Musta, valkoinen tai tammi puuviilujäljitelmä/musta (valkoisessa valkoinen) kangassuoja
Muuta kumijalat, virtajohto (1,5 m), käyttöohjeet (ENG)


Juttu on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu alunperin AVPlus-lehdessä 2/2021 (nro.203).